Tidningen Buffés nyårsmeny
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Att öppna ostron med rätt teknik är inte svårt, här visar vi hur du gör steg för steg. Dessutom delar vi med oss av fakta om ostron, tips på tillbehör och ljuvliga ostronrecept. Äter du inte skaldjur, då har vi ett recept på vegetariskt ostron!
Tips! Se alla våra ljuvliga ostronrecept!
Steg för steg visar vi hur du blir en mästare på att öppna denna delikatess.
Lägg ostronet med flata sidan upp i en handduk för att skydda dina händer.
Håll tag i ostronet med handduken och för in kniven försiktigt i ostronets gångjärn, vid huvudet.
Vicka kniven med små försiktiga rörelser i höjd- och sidled. Ta inte i för hårt, för då är det lätt att trycka igenom ostronet och skada fingrarna. Bänd upp locket när du känner att gångjärnet ger med sig.
För kniven åt sidan för att lossa skalet. Kniven ska inte vidröra själva ostronet och skada det.
Använd kniven för att lossa ostronet från skalet så att du enkelt kan äta det.
Nu är det bara att njuta av delikatessen som du behagar. Som den är, med tillbehör eller tillagad. Recepttips hittar du nedan!
Man kan njuta av ostron på flera vis. Som de är med en skvätt citron, gratinerade i ugn eller som en aptitretande liten munsbit?
Servera ostron med klassiskt tillbehör: vinägretten mignonette! Denna vinägrett smakar friskt och syrligt och görs på vinäger, schalottenlök, salt och peppar. Toppa gärna även ostronen med tabasco för lite hetta.
Ostron mignonetteGratinerade ostron med ost och gräslök är både lyxigt och enkelt – perfekt som förrätt till nyår till exempel! Du toppar ostronen med en krämig gräslöksröra samt ost och gratinerar sedan ostronen i ugn.
Gratinerade ostron med gräslökServera ostron med tillbehör som smakar friskt och pepprigt: en topping gjord på gurka, vinäger, olivolja salt och peppar. Dessutom riven pepparrot som bidrar med sting!
Ostron med gurka och pepparrotServera ett vegetariskt alternativ till ostron! Denna gröna variant på ostron är en frisk sallad med gurka, selleri och citronjuice som toppas med tångkaviar och slurpas från tomma ostronskal eller serveringsskedar för den rätta ostron-känslan.
Vegetariskt "ostron"Ostronet är ett blötdjur, även kallat mollusk, och tillhör tillsammans med musslan artfamiljen bivalvia. Ostronet omsluts av ett tvådelat, kalkrikt skal som hålls ihop med en slutarmuskel. Ostronet trivs bra i grunda, salta vatten och fiskas i Sverige därför bara på Västkusten. Storleken påverkas av faktorer som djup, näringstillgång och vattentemperatur. I Sverige finns två olika ostronsorter, den mindre och rundare Ostrea edulis och den mer avlånga Crassostrea gigas. Ett öppet ostron som inte stänger sig när du knackar på skalet är dött och ska inte ätas. Doften ska vara fräsch, om än lite algig om det är fiskat i svenskt vatten.
Smakkompisar
Fänkål
Selleri
Tomat
Persilja
Förvara rätt
Förvara ostron med ett gummiband runt eller lägg en tyngd över ostronet och förvara i kylskåp med den runda sidan nedåt och plattare uppåt.
Gott till ostron
Pressa lite citron eller häll en skvätt tabasco eller rödvinsvinäger på ostronet. Toppa gärna med lite finhackad schalottenlök och en nypa socker.
Visste du att...
… ett ostron växlar mellan att vara hane och hona? När ostronet först blir könsmoget är det en hane, men efter cirka tre år blir det en hona för att kunna föröka sig.
… ett ostron kan bli upp till 30 år gammalt?
… ostronet dör direkt när du öppnar det?
… ostron bidrar till att minska övergödning i haven? Ett slags miljövänliga havsdammsugare!
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Våra bästa recept på desserter som garanterat imponerar på dina nyårsgäster!