Knäckbräck

218
2
Knäckbräck

Ta ett nytt grepp på knäcken. Häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Sätt smak, antingen i smeten eller toppa bräcket med ett strössel. Med en digital termometer har du full koll på koket. Ju högre temperatur, desto hårdare blir knäcken.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Knäckbräck

Ingredienser

Ger 1 sats
3 dl
vispgrädde
3 dl
ljus sirap
3 dl
strösocker
60 g
smör

Smaksättning 1

2 msk
lakritspulver
finrivet skal av 1
citron

Smaksättning 2

4 msk
kakao
3
droppar pepparmintolja

Topping 1

2 dl
riven kokos
rivet skal av 1
lime

Topping 2

2 dl
hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön eller pumpakärnor)

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkfri: byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt och välj mjölkfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen exkl smaksättning och topping.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

218

Kommentarer

Magnus

2020-12-22

Körde upp till 132 grader en god stund. Nu har den kallnat och är allt annat än knäckig. Mer som en seg kola. Trist.

Kristina

2014-12-16

Jag gjorde satsen utan smaksättning samt med topping 2 och den blev jättegod. Första omgången fegade jag ur lite och lät den småkoka i början och det ledde till en slags mjuk kola och det lång tid att få upp temperaturen... Andra omgången lät jag den koka upp rejält och sedan småkoka och då blev den som knäck ska vara, dvs "knäckig" och det gick mycket snabbare.

Näringsvärde per portion

Energi 16530 KJ / 3949 kCal
Fett 169 g
Salt 5.63 g
Kolhydrater 598 g
Protein 7 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept