Vi testar!

Gräddkola med olika sorters socker

En klassisk gräddkola innehåller smör, grädde, sirap och socker som kokas till ett segt godis. Vi har provat att ersätta socker och sirap med andra söta alternativ för att få fram nya smakriktningar på kolan. Experimentera själv och se vilken variant som blir din favorit!
Tips: alla våra recept på gräddkola.

I stället för socker

Om du byter ut socker väg i stället för att mäta, eftersom att olika sockertyper väger olika. I vårt grundrecept på kola är det 3 deciliter eller 270 gram strösocker; väg upp samma mängd av en annan sockertyp. Lycka till med testandet! 

 • En bit kola med farinsocker

  Farinsocker

  Farinsocker är perfekt om du vill få en knäckigare smak på din kola. Den bidrar också med en lite mjukare konsistens. Färgen blir läckert mörk.
   

 • En bit kola med brun farin strö

  Brun farin strö

  Byter du strösockret mot brun farin strö så får du en kola med en lätt bränd och en lite knäckig ton i smaken.

 • En bit kola med Ljust muscovadosocker

  Ljust muscovadosocker

  Är du ute efter en kola med en intensiv och djup sötma med en svagt knäckig ton? Då ska du testa att byta ut strösockret mot ljust muscovadosocker.

I stället för ljus sirap 

Vi har även testat att byta ut ljus sirap till 3 olika alternativ. Testa du med! 

 • En bit gräddkola med mörk sirap

  Mörk sirap

  Byter du den ljusa sirapen mot mörk får du en kola som är mellanmjuk i konsistensen och har en lätt knäckig smak.

 • En bit gräddkola med agavesirap

  Agavesirap

  Agavesirap är ett flytande sötningsmedel som utvinns ur plantan Agave i Mexico. Byter du ut den ljusa sirapen mot agave får du en kola med en sötma som inte är lika intensiv i smaken.

 • En bit gräddkola med honung

  Honung

  Byts sirapen i stället ut mot honung påminner smaken om honungskaramell, den blir också betydligt mjukare i konsistensen. Tänk på att när du ersätter den ljusa sirapen med honung måste smeten koka betydligt längre för att komma upp i rätt temperatur på 125°C.

Kolans kemiska magi

Ett av kökets många mirakel är hur ett gäng bleka ingredienser som smör, socker, grädde och sirap bildar en bärnstensfärgad kola när man kokar den. Skälet är att sockret brunfärgas när det smälter i kastrullen och samtidigt får proteiner och sockerarter i grädden och smöret mörkare färg. Den sega konsistensen bidrar till smakupplevelsen eftersom tuggandet klämmer ut droppar av smörfett från kolan. För att få segheten måste kokningen avbrytas i rätt tid, när smeten är 125°C. Kokar du smeten till en högre temperatur blir det hård knäck i stället för seg kola. 

Artiklar (1508)

Matskola!

Knäck med mandel

Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!

Matskola

Älskade knäck

Allt du behöver veta för att göra mumsig knäck!

Julgodis

Årets bästa julgodis

Saffransknäck, kolor, trillingnöt och fudge. Här listar vi våra godaste sötsaker till jul.