Smarta jultips
Det ska vara kul med jul! Vi visar hur du kan göra julen både roligare och enklare. Här är tipsen som underlättar och gör julen lite godare.
Tips: massor av julrecept.
16 smarta tips inför jul
Vi vill inspirera med tips för att underlätta julen och göra det lite enklare.
1. Gör gröten i ugnen
Slipp brända kastruller i julstressen − gör gröten i ugnen och få till ett perfekt resultat. Utgå ifrån mängderna i grötreceptet nedan. Koka upp alla ingredienser i en kastrull eller gryta på spisen ca 2 minuter. Ställ in grytan med lock på i ugnen på 150°C ugnsvärme. Efter 2 timmar har du en gröt med perfekt krämighet.
2. Spritspåsar i kylen
Gör som på krogen! Ha röror, majonnäs och såser till julbordet förberedda i engångsspritspåsar i kylen. Några röror som passar bra för det är löjroms-créme fraiche, gubbröra och skagenröra. Se bara till att hacka fint och att klippa ett tillräckligt stort hål på spritspåsen. Sen är det bara att klämma på.
3. Skinkmackan du aldrig glömmer
Gör en riktig maffig dagobertmacka, en macka i flera lager med olika sorters pålägg. Ett perfekt sätt att ta tillvara på skinkrester och annat smått och gott från julbordet. Eller gör en grillad macka fylld med julskinka, syrligt äpple, surkål, saltgurka och dijonsenap.
4. Syra rödkålen!
Strimla 1 kg kål, blanda gärna vit och röd. Massera med 1½ tsk salt utan jod tills kålen vätskar sig. Tryck ner i en glasburk. Vätskan ska täcka helt. På med lock. Låt stå framme i två veckor – klart! Den syrade kålen håller sedan i sex månader om du förvarar den i kylen. Om du föredrar vitkål framför rödkål, har vi såklart ett recept för det med!
5. Fixa knytis
Fira julen med förning. Eller som vi säger idag – knytkalas! Bjud in släkt och vänner och låt alla bidra med sin favorit till julbordet. Ett tips är att be gästerna skriva en skylt till sin maträtt om vad som är i för att underlätta för eventuella allergiker.
6. Laga gott med glöggslattar
Glöggslattarna som blivit kvar efter advent passar perfekt att ha i revbenspjällskoket. Här är ett klockrent recept på supermöra revbensspjäll. Koka spjällen i glögg, sedan penslar du på en glaze som gjord på bland annat glögg, ingefära, sirap och sambal oelek.
7. Varm äppelmust med kanel
Enkelt och underbart gott. Värm 1 liter äppelmust med 2 kanelstänger. Gott framför brasan eller efter juldagspromenaden! Här är ett annat värmande recept med äppelmust.
8. Enkel Janssons frestelse
En jul utan Jansson är väl ingen riktig jul? Här är ett recept på en snabb Jansson som passar lika bra året runt.
9. Lusseriddare
Liva upp de torra lussebullar och servera dem som frasiga lusseriddare. Gör precis som i receptet nedan på klassiska fattiga riddare, men byt ut brödet. Dela lussekatten i två tunna skivor, doppa i smeten och stek i smör. Strö på socker och kanel och servera med vaniljglass.
10. Paketpanik?
Ta det lugnt, vi har tänkt ut en garanterad uppskattad och enkel gå-bort-present. Gör ett stort knäckbräck och slå in i cellofanpapper. Ett paket som alltid uppskattas!
11. Olja händerna
Vi har tagit fram tipsen för de perfekta köttbullarna. Ett av de hetaste tipsen är att smörja in händer och skärbräda med olja i stället för vatten. Du undviker onödig vätska i pannan som kan sänka värmen och gör att det börjar koka. Men framförallt går rullandet superlätt!
12. Glömt grava laxen?
Den klassiska metoden att grava lax har hängt med sedan förra sekelskiftet, och tar hela två dygn att få färdig. Vi avslöjar hur du, på bara fyra timmar, får perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik. Kom bara ihåg att snabbgravningen inte förlänger hållbarheten. Så grava bara en så stor bit som du tror går åt.
13. Duka med ris från julgranen
Gör dukningen både roligare och snyggare genom att klippa av några grankvistar nedtill på julgranen och pynta bordet med. Ingen märker om du tar några kvistar längst ner, och så kan du passa på att göra granen lite mer jämn.
14. Pankofritera lutfisken
Föredrar du fras framför daller? Då ska du testa att panera lutfisken med det asiatiska ströbrödet panko. Vänd bitar av lutfisk i mjöl, ägg och panko. Fritera och servera med en pigg och fräsch dipp på gröna ärter. Bra sätt att få den mest lutfiskskeptiske att våga testa.
15. Kryssa brysselkålen
Rotstocken på brysselkålen är träigare än toppen. För en jämnare kokning - skär ett lätt kryss i botten, ca ½ cm djupt, av brysselkålen. Eller rosta dem i ugnen, blir supergott. Dela dem på mitten, på med ordentligt med olivolja. Rosta i ugnen på 200°C ca 15 minuter. Strö över lite flingsalt – klart! Ett annat tips är att koka in dem i en socker- och vinägerblandning, för en karamellig brysselkål.
16. Ägghalvor som står stadigt
Skär av lite av ägghalvans undersida så slipper du ägghalvor som halkar runt på uppläggningfatet. Likaså gäller för avokadohalvor. Äggsvinnet är bara att blanda ner i nubbe- eller gubbröran!
Artiklar Visar 1563 stycken
Kola med olika alternativ till socker
Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Snabbgravad lax - så gör du!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Jultallrik
Byt julbordet mot små läckra tallrikar fyllda med julens smaker, recepten hittar du här!
5 köttbullar - läsarnas bästa
Fem goda recept som du verkligen borde prova.
Vegetarisk nyårsmeny
Den ultimata vegomenyn för dig som vill äta mer grönt. Vegetarisk mat är också lyxig!