Bästa köttbullen

80
8
Bästa köttbullen

Det finns nog lika många köttbullsrecept som det finns köttbullsälskare. Men ska du laga en enda köttbulle till, laga då detta recept. Resultatet är precis lagom saftiga köttbullar med god och gräddig smak. Beräkna knappt en matsked smet till varje bulle.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Bästa köttbullen

Ingredienser

8 portioner
3/4 dl fiberberikade havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
500 g nötfärs

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut fiberhavregryn mot ren havre.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde, vatten eller kolsyrat vatten. Stek i laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.

Gör så här

Tips

Köttbullar utan kladd! Forma bullar med hjälp av två matskedar. Lite olja då och då på skedarna underlättar. Eller fyll smeten och spritsa ut jämnsmå köttbullar på bräda eller bakplåtspapper. Med en kniv i andra handen skär du av smeten till lagom stora bullar.

Vad tyckte du om receptet?

80

Kommentarer

Helena

2020-09-15

Tog 1 dl vanliga havregryn istället för 3/4 dl fiber. Bytte hälften av grädden mot mjölk. Blandfärs istället för nöt. Blev helt perfekta.

Åsa

2018-11-25

För ”gräddiga” och håller inte ihop ordentligt vid stekning. Även lite mesiga i smaken, så mer kryddor behövs. /Åsa

Toni

2017-10-24

Kalasgoda köttbullar. Funkar det att köra dessa i ugn? Och i så fall vilken temperatur och hur länge? Thomas

Redaktionen ICAse

2017-11-21

Hej Toni! Ja det går bra, kör på 225-250 grader i ca 7-10 minuter eller tills de fått fin färg (alla ugnar är olika). Lycka till! Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 1134 KJ / 271 kCal
Fett 22 g
Salt 0.8 g
Kolhydrater 5 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept