Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Bästa köttbullen

Det finns nog lika många köttbullsrecept som det finns köttbullsälskare. Men ska du laga en enda köttbulle till, laga då detta recept. Resultatet är precis lagom saftiga köttbullar med god och gräddig smak. Beräkna knappt en matsked smet till varje bulle.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
  2. Fräs löken i smöret i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar.
  3. Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg.
  4. Forma smeten till ca 50 köttbullar (för 8 portioner). Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna snarare kokas än steks i pannan).
  5. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut fiberhavregryn mot ren havre.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde, vatten eller kolsyrat vatten. Stek i laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt, alternativt används vatten eller kolsyrat vatten. Stek i mjölkproteinfritt matfett eller i enbart olja.

Tips

Köttbullar utan kladd! Forma bullar med hjälp av två matskedar. Lite olja då och då på skedarna underlättar. Eller fyll smeten och spritsa ut jämnsmå köttbullar på bräda eller bakplåtspapper. Med en kniv i andra handen skär du av smeten till lagom stora bullar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3/4 dl fiberberikade havregryn
  • 4 tsk potatismjöl
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 500 g nötfärs
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1134 kJ / 271 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer