Hoppa till sidans innehåll

Nu på sommaren köper ju i princip alla jordgubbar. Men vad äter vi till? Våra studier visar att det vi svenskar köper mest till våra jordgubbar är grädde. Så därför vill vi ge er en drös med härliga recept där jordgubbar och grädde förenas. Men vi vill också vidga era jordgubbsvyer och tipsa om andra goda recept med röda gubbar.

Elin Nordström
TIPS: Vill du veta onödig men ändå nödvänding fakta om jordgubbar? Här är 8 myter om jordgubbar!

När vi dök ner i jordgubbskartongen så hittade vi en hel del intressant information om vad vi svenskar vill ha till våra jordgubbar. Någonting som faktiskt förvånade oss en aning är att vi över hela landet föredrar grädde framför glass till gubbarna. I Jämtland, Jönköping och Kronoberg köper ni allra mest grädde tillsammans med jordgubbar. 

 

Ännu mer onödig men nödvändig jordgubbsfakta

 • Skördas hela sommaren

  Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Skördesäsongen fortsätter ända in i oktober. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.

 • Få jordgubbarna att hålla längre

  Jordgubbar är kräsna gubbar. De trivs bäst om du förvarar dem kallt och de håller längre om du låter dem vara osnoppade. Ju snabbare du ställer in dem i kylen desto större chans är det att de håller. De ska också stå luftigt. Ta ut gubbarna ur förpackningen om de ligger på hög. Jordgubbar tycker inte om att ligga och trycka mot varandra. Ställ ut jordgubbarna ungefär en timme innan du slaskar i dig dem.

 • Vit chokladmoussetårta med sommarbär

  Den här tårtan är ju som ett smycke! Mörk chokladbotten tillsammans med vit chokladmousse kan inte bli fel. Här möts de i en underbart sötsyrlig och fräsch moussetårta som är perfekt att förbereda och ha på lut i frysen. Och japp, den här raringen innehåller grädde..

  - Vit chokladmoussetårta med sommarbär

  Spara

 • Jordgubbar i limoncello med mynta och råkräm

  Släng oss i jordgubbsväggen här är desserten som får vem som helst att storkna.

  - Jordgubbar i limoncello med mynta och råkräm

  Spara

 • Snabb sommartårta

  Letar du efter en enkel och härligt somrig dessert? Då har du hittat rätt! Med en bas av mixade digestivekex och en topping av grädde, dulce de leche och jordgubbar lämnar denna tårta inget mer att önska.

  - Snabb sommartårta

  Spara

 • Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

  Här har ni något att sätta tänderna i! Grillad sockerkaka med gubbarnas gubbar. Och nej, ingen grädde till denna anrättning. Men vi lovar, det blir gott ändå!

  - Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

  Spara

 • Jordgubbspaj

  Ni är också många som älskar glass till era jordgubbar och då kommer dagens tips här: Baka en jordgubbspaj och krön verket med en stor blaffa vaniljglass. SLURP!

  - Jordgubbspaj

  Spara

 • Jordgubbsallad med avokado och fetaost

  Alla som säger att man inte kan ha jordgubbar i mat, sluta upp genast! Den här salladen är allt.

  - Jordgubbsallad med avokado och fetaost

  Spara

 • Semifreddo med fläder och jordgubbar

  Här har vi något för er alla! En hybrid mellan glass och grädde. Man behöver inte hålla på och joxa med någon glassmaskin, utan här vispar man med en hederlig elvisp eller så vevar du med någon manuell mackapär. Det gör du som du vill. Gott blir det i alla fall!

  - Semifreddo med fläder och jordgubbar

  Spara

 • Marängtårta med citrongrädde och jordgubbar

  Här har vi tårtornas heliga graal. Denna marängtårta med citrongrädde (smäller av), jordgubbar och lemoncurd tillägnar vi Jämtland, Kronoberg och Jönköping som toppar listan när det kommer till att köpa jordgubbar tillsammans med grädde.

  - Marängtårta med citrongrädde och jordgubbar

  Spara

 • Jordgubbssmör

  Uuursäkta för provocerande gott recept. Det här är alltså ett smör som innehåller jordgubbar! Panikgott är vad det är!

  - Jordgubbssmör

  Spara