Jordgubben kan vara vår sötaste lilla gubbe. En återkommande röd raring som återkommer år efter år. Här ger vi dig viktiga jordgubbsfakta och såklart tips på ljuvliga recept.

Text: Ellinor Jidenius & Therese Elgquist
TIPS: Vill du veta onödig men ändå nödvänding fakta om jordgubbar? Här är 8 myter om jordgubbar!

Jordgubbsfaktan du inte kan vara utan

  • Skördas hela sommaren

    Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Skördesäsongen fortsätter ända in i oktober. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.

  • Förvara jordgubbar

    Förvara färska jordgubbar med bladverket kvar och svalt – då bevaras smaken bäst. Ta sedan fram dem i god tid innan de ska ätas, iskalla bär är ingen smaksensation. Svenska bär behöver bara sköljas om de är jordiga.

  • Få jordgubbarna att hålla längre

    Jordgubbar är kräsna gubbar. De trivs bäst om du förvarar dem kallt och de håller längre om du låter dem vara osnoppade. Ju snabbare du ställer in dem i kylen desto större chans är det att de håller. De ska också stå luftigt. Ta ut gubbarna ur förpackningen om de ligger på hög. Jordgubbar tycker inte om att ligga och trycka mot varandra. Ställ ut jordgubbarna ungefär en timme innan du slaskar i dig dem.

  • Getostpaj med jordgubbar i balsamico

    Sött som möter salt är en klockren smakkombo. Sagt och gjort – här serverar vi söta jordgubbar i en fräsch grönsallad till en smakrik och snabbgjord paj med getost i.

    - Getostpaj med jordgubbar i balsamico

    Spara

  • Midsommartårta med vit choklad och lemoncurd

    Imponera med en lyxig ”layer cake” full med syrliga och söta sommarsmaker – flädermarinerade jordgubbar, lemoncurd och så överraskningen i form av vispad vit chokladpannacotta. Garnera med allsköns bär och gärna ett gäng ätbara blommor.

    - Midsommartårta med vit choklad och lemoncurd

    Spara

  • Vit chokladmoussetårta med sommarbär

    Den här tårtan är ju som ett smycke! Mörk chokladbotten tillsammans med vit chokladmousse kan inte bli fel. Här möts de i en underbart sötsyrlig och fräsch moussetårta som är perfekt att förbereda och ha på lut i frysen. Sedan är det bara att garnera med sommarens ljuvligaste bär vid servering.

    - Vit chokladmoussetårta med sommarbär

    Spara

  • Sommarsallad

    Hur får man en ganska så tråkig sallad att bli supergod och tjusig att titta på? Med jordgubbar såklart! Lägg till avokado och du har sommarens kanske göttigaste sallad.

    - Sommarsallad

    Spara

  • Avokado- och jordgubbssalsa

    Här är ännu en smarrig salsa med jordgubbar som bas. Bara hacka ihop jordgubbar med avokado, rödlök och koriander. Pressa över limejuice och blanda med olivolja och flingsalt. Favorit till grillad lax eller kyckling.

    - Avokado- och jordgubbssalsa

    Spara

  • Jordgubbssallad

    Bara för att jordgubbar är så gott i sallad så har vi gjort en till. Den här gången med kalamataoliver, babyspenat och fetaost i. Ringla över en balsamvinägrett och du har en sallad som passar lika bra som förrätt som till grillat.

    - Jordgubbssallad

    Spara

  • Jordgubbar i limoncello med mynta och råkräm

    Släng oss i jordgubbsväggen här är desserten som får vem som helst att storkna.

    - Jordgubbar i limoncello med mynta och råkräm

    Spara

  • Midsommartårta med nötbotten, vit choklad, jordgubbar och flädermarinerade rabarber

    Vad passar bättre till midsommarfirandet än en tårta gjord på nötbotten toppad med vit chokladmousse, jordgubbar och flädermarinerade rabarber. Söt, syrlig och alldeles ljuvlig! Passar perfekt till fikat eller som avslutning på firandet.

    - Midsommartårta med nötbotten, vit choklad, jordgubbar och flädermarinerade rabarber

    Spara