Om du trodde att jordgubbar bara kan ätas i söta anrättningar så är det dags att tänka om. Den här lilla gubben passar med allt från getost till salami.

Text: Ellinor Jidenius & Therese Elgquist
TIPS: Vill du veta onödig men ändå nödvänding fakta om jordgubbar? Här är 8 myter om jordgubbar!

 • Getostpaj med jordgubbar

  Sött som möter salt är en klockren smakkombo. Sagt och gjort – här serverar vi söta jordgubbar i en fräsch grönsallad till en smakrik och snabbgjord paj med getost i.

  Getostpaj med jordgubbar i balsamico

 • Basilikapannacotta med jordgubbar

  Basilika i en pannacotta? Kan låta udda, men vi lovar att det här blir en riktig smaksuccé. Och tillsammans med jordgubbar på toppen blir det inte bara gott utan också snyggt att se på.

  Basilikapannacotta med apelsin och jordgubbar

 • Jordgubbar och salami?!

  Japp, det är faktiskt urgott! Vik ihop skivor av salami till luftiga knyten och trä på tandpetare med en jordgubbe och du har lättlagade och fruktiga små munsbitar till mingeflfesten.

  Fruktiga munsbitar

 • Het salsa på jordgubbe och nektarin

  Jordgubben är som gjord för att kombineras med lite hetare smaker. Tillsammans med chili, mango chutney och rödlök blir det här en lagom het och fruktig salsa att servera till en grillad köttbit.

  Het salsa på jordgubbe och nektarin

 • Avokado- och jordgubbssalsa

  Här är ännu en smarrig salsa med jordgubbar som bas. Bara hacka ihop jordgubbar med avokado, rödlök och koriander. Pressa över limejuice och blanda med olivolja och flingsalt. Favorit till grillad lax eller kyckling.

  Avokado- och jordgubbssalsa

 • Grillad jordgubbsmacka

  Bjud på en riktig dessertmacka. Eller varför inte servera som ett lyxigt mellanmål. Mellan brödskivorna gömmer sig en somrig dröm i form av jordgubbar, vaniljkvarg och frasiga chokladkex. Barnsligt gott!

  Jordgubbsdröm - grillad macka med chokladkex och jordgubbar

 • Sommarsallad

  Hur piffar man en ganska ordinär grönsallad? Med sommarens sötaste bär så klart! Lägg till avokado och du har sommarens fräschaste sallad.

  Sommarsallad

 • Jordgubbssallad

  Bara för att jordgubbar är så gott i sallad så har vi gjort en till. Den här gången med kalamataoliver, babyspenat och fetaost i. Ringla över en balsamvinägrett och du har en sallad som passar lika bra som förrätt som till grillat.

  Jordgubbssallad

Matnyttig jordgubbsfakta

 • Skördas hela sommaren

  Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Sedan fortsätter skördesäsongen under maj, juni, juli och ända in i september mognar de norrländska jordgubbarna. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.

 • Förvara jordgubbar

  Förvara färska jordgubbar med bladverket kvar och svalt – då bevaras smaken bäst. Ta sedan fram dem i god tid innan de ska ätas, iskalla bär är ingen smaksensation. Svenska bär behöver bara sköljas om de är jordiga.

 • Självplock av jordgubbar

  Det finns få saker som slår att frossa i solvarma jordgubbar direkt från jordgubbslandet. Men du behöver inte ha en egen odling för det – åk på självplock! Ett lika roligt som smarrigt sommarnöje. Hos Svensk Lantmat och på Bärfrämjandets hemsida kan du hitta gårdar runt om i landet som erbjuder självplock (inte bara av jordgubbar, utan även andra sorters bär).