Kan man äta det gråa på laxen? Måste man frysa lax innan man använder den till sushi? Kan man äta lax när man är gravid och är laxen verkligen rosa eller färgar vi den? Vår dietist Paula Frösell svarar på det och mycket mer.

Elin Nordström

Hur tinar man lax bäst?

Långsam upptining är det bästa så antingen lägger man den frysta laxen i kylen på kvällen eller morgonen innan den ska ätas till middag eller så lägger man den frysta fisken i sin plastförpackning eller i en plastpåse i ett kallvattenbad. 

Hur länge kan man ha tillagad lax i kylen?

En tillagad laxrätt kan hålla i flera dagar, ibland uppåt en vecka i kylskåp, särskilt om temperaturen hålls låg, gärna 4 grader. Men som alltid, lukta och smaka, innan rätten äts!

Är det nyttigt med lax?

Vi rekommenderas äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en gång bör vara fet fisk coh då är lax ett kanonval! Bra proteinkälla men innehåller också viktigt omega 3-fett och vitamin D (en av få källor till detta viktiga vitamin!). Utöver det även mineraler, så ja, lax är ett väldigt bra livsmedel som ju dessutom kan varieras i det oändliga, från gryta till fish taco!

När är laxen klar?

Det beror lite på hur man vill ha den men vid ungefär 52-54 grader så är den tillagad men fortfarande saftig och god. Om du vill laga lax i ugn ikväll hittar du ett riktigt bra recept här.

Färgar man laxen rosa?

Den rosa färgen kommer från färgämnet astaxanthin via maten som laxen äter. Det kan också tillsättas i fodret till odlad lax och tillför då, utöver ett djupare rosa fiskkött, även hälsofördelar för laxen, t ex för den reproduktiva förmågan och för minskad risk för infektioner.

Kan gravida äta lax?

Lax är ett bra val för den som är gravid eftersom det bidrar med många viktiga näringsämnen för både mamman och fostret. Den lax som vi köper kommer främst från Norge, Atlanten och Stilla havet och den går bra att äta. Undvik dock lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Färdigköpt sushi från restaurang säger men idag funkar bra även för den som är gravid men köper du färdigpaketerad sushi i butik så kontrollera pakteringsdatumet och välj en låda som packades för högst några få dagar sedan. Ska du laga egen sushi eller grava lax själv så använd färsk odlad lax som varit förpackad högst i några dagar. Ät den snart eller frys in. När det gäller rökt eller gravad lax så köp ett paket som varit förpackat högst en vecka.

Varför är vissa bitar gråa och kan man äta det grå?

Det grå eller lite beige-bruna köttet är av en annan typ av muskulatur som går alldeles utmärkt att äta. Ofta är det lite fetare än det rosa köttet. Ska man förvara laxen längre tid, t ex fryst, kan det vara bra att skära bort det gråa eftersom den annars kan härskna lite snabbare. Men ur näringsperspektiv är det grå köttet absolut inget fel på!

Kan man äta lax som legat framme?

Det beror på hur länge och under vilka förutsättningar, t ex om den var fryst när den las fram och vilken temperatur den legat i. Här får det sunda förnuftet, i kombination med smak- och luktsinnet avgöra. 

Hur ska man förhålla sig till lax som luktar mycket?

Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.

Kan man frysa hemgjord gravad lax, om den redan har varit fryst innan tillagning?

Ja det kan man! Och när vi ändå pratar om det: Här visar vi hur du gravar lax. 

Laxiga rätter

  • Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Prova denna enkla och fräscha nudelsallad där sashimi serveras tillsammans med pepprig pepparrot och en frisk gurksallad med rättika. Du kan också byta ut laxen mot räkor eller tofu.

    - Sashimi med risnudlar och pepparrot

    Spara

  • Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Ett otroligt enkelt recept där gravad lax serveras tillsammans med hyvlad fänkål, grapefrukt och avokado. En sojadressing binder ihop laxsalladen fint. Fräscht, gott och så himla lättlagat!

    - Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Spara

  • Enkel lax i ugn

    Enkel lax i ugn

    Undrar du hur du ska laga perfekt lax i ugn? Här har du svaret! Allt du behöver är laxfilé, salt och svartpeppar. Vid en innertemperatur på 54–56 grader är laxen perfekt. Servera med dina favorittillbehör, som klyftpotatis, potatisgratäng eller risotto.

    - Enkel lax i ugn

    Spara

  • Lax med dill- och citronsås

    Lax med dill- och citronsås

    Vi avslutar veckan med en riktig klassiker; lax med dillsås! Detta är för dig som bara längtar efter de somriga smakerna, och vad kan då passa om inte denna härliga rätt. Enkelt, snabbt, och framförallt jättegott! Pressa gärna lite extra citron på den färdigstekta laxen för att balansera upp det krämiga.

    - Lax med dill- och citronsås

    Spara

  • Lax med citronsås

    Lax med citronsås

    Ett supergott och snabblagat recept på lax! Stek laxen i ugn i ca 15 minuter och koka ihop den ljuvliga citronsåsen under tiden fisken tillagas. Servera laxen med citronsås, kokt potatis och gärna en sallad.

    - Lax med citronsås

    Spara

  • Lax med dillstuvad potatis

    Lax med dillstuvad potatis

    Lax och dill är lika med sant! Här stuvar vi den kokta potatisen med smetana, mjölk och dill, vilket passar alldeles utmärkt med den saltstekta laxen. För att addera lite fräschör och krisp serverar du även dagens rätt med kaskadsallad. Smaklig måltid önskar vi!

    - Lax med dillstuvad potatis

    Spara

  • Laxgryta med tomat och dill

    Laxgryta med tomat och dill

    Riktigt mumsig laxgryta som tar smak av dill och tomat. Att dill och lax är bästa kompisar är sedan tidigare känt och den gröna örtkryddan tillför här det perfekta komplementet till den intensiva fisksmaken. Servera grytan med ris och toppa med färsk tomat.

    - Laxgryta med tomat och dill

    Spara

  • Fiskgryta med lax och tomat

    Fiskgryta med lax och tomat

    Lax med ris och en krämig sås på smetana, tomater och krispiga sockerärtor. Det här är en superenkel och snabblagad rätt som många gillar. Lika gott till middag som i matlådan dagen efter!

    - Fiskgryta med lax och tomat

    Spara

  • Lax carbonara

    Lax carbonara

    Den italienska klassikern pasta carbonara är den ultimata vardagsrätten! Carbonara kan varieras efter tycke och smak – här en krämig version med lax, ärter och salladsärtor. Toppa spaghetti carbonaran med rikligt med parmesan.

    - Lax carbonara

    Spara