Så väljer du hållbar fisk
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Stektermometern är kanske det viktigaste redskapet när du tillagar fisk. Den hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.
Det är inte helt enkelt att använda en stektermometer när man tillagar platta fiskar. Kika försiktigt på tjockaste stället. När fiskköttet är vitt och ogenomskinligt respektive blekrosa för laxfiskar är fisken klar.
Steka lax - Laxkotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax
Steka torskfilé - Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar det bra att dubbelpanera dem innan du lägger dem i stekpannan (vänd i mjöl, uppvispat ägg och sedan ströbröd). Stek sedan torskfiléerna på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk
Steka rödspätta - Liksom torsken, paneras rödspättan med fördel innan stekning så den inte faller sönder. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Stek rödspättan på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta
Panering är praktiskt för att fisken inte ska falla sönder i stekpannan. Och så är det ju såklart otroligt gott. Det finns två sorters panering:
Laga fisk i ugn på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda fisken innan tillagning.
En enkel men ack så god rätt kommer här serverad! Stekt lax med dillsås och potatis går oftast hem hos de flesta. Denna dillsås är gjord på en sojabaserad fraiche, senap och såklart dill. Addera lite krispigt gröna broccolibitar innan servering så får du lite färg till rätten.
Stekt lax med dillsåsPanerad torsk är ett riktigt gott alternativ till fiskpinnar och det är inte svårt att göra det själv. Servera med en riktigt smarrig dillmajonnäs, kokt potatis och krispigt kokta sockerärtor. Smaklig måltid!
Panerad torsk med dillmajonnäs och sockerärtorÄgg, dill och kaviar är en kombo som är svår att ignorera. Tvärtom. Den är nästan oemotståndlig. Särskilt när den kommer in på en tallrik tillsammans med en fin bit fiskfilé.
Ugnsbakad spättafilè med ägg och dillLax passar perfekt ihop med dill och rom. Här lagas laxen i ugnen täckt av grön fin dill. Under tiden rör du ihop en god sås med rom och crème fraiche. Servera ugnslaxen med en fräsch sallad med bland annat fänkål och sparris.
Laxsida i ugn med romsåsLax i ugn sköter sig nästan själv och blir väldigt saftig och god. Här får en teriyakimarinad stå för smaken samt härliga sesamfrön. De gör ju att maten ser så mycket godare ut, eller hur? Servera med ris och haricots verts, och kanske äter du rätten med pinnar!
Lax i ugn med teriyakiHär får pocherad torsk sällskap av en krispig primörsallad med rödbetor, morötter och färskpotatis. Serverad med ett brynt smör med persilja och kapris blir det en somrig smaksensation! Tänk på att koktiden på grönsakerna varierar beroende på storlek och säsong.
Pocherad torsk med primörer och kaprisRomsås med en bit grillad lax är en maträtt som kan få de flesta att ta en omgång till. Smakerna av gräslök och majonnäs i den kalla såsen passar suveränt ihop med sältan och värmen från den grillade laxen. Det här är sås som kan få vilken grillmiddag som helst att bli minnesvärd.
Romsås med röd stenbitsromEn remouladsås för tankarna till goda fiskrätter och på grillbordet gör den sig bra till en bit grillad lax. I detta lättlagade recept tillagas en kall och härlig sås som passar mer än bra till somriga grillmiddagar där köttet får stiga åt sidan och fisken istället spelar en huvudroll.
Hemmagjord remouladsåsDenna lättlagade senapssås på dijonsenap är smaksatt med pepparrot och får sin krämighet från smetana. En klassik sås som passar utmärkt att servera till grillad fisk eller betor.
Senapssås med pepparrotVarsågod – en klassisk vitvinssås som kommer att bli ditt nya hemliga vapen! Vitvinssås passar perfekt till all fisk som lax, torsk och röding. Den här fylliga såsen kompletterar både din omsorgsfullt lagade torskrygg på fest och din pasta med skaldjur en vardagkväll.
VitvinssåsDen perfekta såsen när du vill få till den där extra japanska känslan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning. – en härlig hemmagjord Teriyakisås på under 15 min.
TeriyakisåsFisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Månadens meny bjuder på fiskkakor, pytt i panna, pocherad torsk och rotfruktssoppa.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Här hittar du bra tips på hur du steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!