Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Stektermometern är kanske det viktigaste redskapet när du tillagar fisk. Den hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.
Det är inte helt enkelt att använda en stektermometer när man tillagar platta fiskar. Kika försiktigt på tjockaste stället. När fiskköttet är vitt och ogenomskinligt respektive blekrosa för laxfiskar är fisken klar.
Steka lax - Laxkotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax
Steka torskfilé - Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar det bra att dubbelpanera dem innan du lägger dem i stekpannan (vänd i mjöl, uppvispat ägg och sedan ströbröd). Stek sedan torskfiléerna på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk
Steka rödspätta - Liksom torsken, paneras rödspättan med fördel innan stekning så den inte faller sönder. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Stek rödspättan på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta
Panering är praktiskt för att fisken inte ska falla sönder i stekpannan. Och så är det ju såklart otroligt gott. Det finns två sorters panering:
Laga fisk i ugn på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda fisken innan tillagning.