Grillad lax med svart ris och grillad gurka
Grillad lax är enkelt om du använder ett halster och att grilla fisken hel gör att det blir saftigare och mycket godare. Till laxen serveras svart ris som blandas med både grillad gurka och sötsyrlig vinäger med extra hetta från chili.
Ingredienser
4 portioner
Marinad och lax
1 vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
600 g laxfilé
Ris
3 dl svart ris
Sesammajonnäs
1 1/2 dl majonnäs
2 tsk sesamolja
2 msk sesamfrö
Grönsaker
1 gurka
1 förp salladslök (à 125 g)
1 kruka koriander
Vinägerlag
1 röd peppar (chili)
1 1/2 dl risvinäger
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk färskpressad citronsaft
Serveringsförslag
ev grillad citron eller lime
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4147 KJ / 992 kCal
Fett57 g
Salt2.55 g
Kolhydrater78 g
Protein40 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer