Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Laxgryta med tomat och dill

Riktigt mumsig laxgryta som tar smak av dill och tomat. Att dill och lax är bästa kompisar är sedan tidigare känt och den gröna örtkryddan tillför här det perfekta komplementet till den intensiva fisksmaken. Servera grytan med ris och toppa med färsk tomat.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 34, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen.
  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Skala och skär rödlöken i stora tärningar. Skär laxen i tärningar.
  4. Fräs löken i olivoljan i en vid panna. Pressa i vitlöken och rör ner tomatpurén och låt fräsa ytterligare någon minut.
  5. Blanda majsstärkelsen med vattnet och rör ner tillsammans med grädden och smulad buljongtärning och låt koka 4–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Hacka dillen. Skär tomaterna i tärningar.
  7. Vänd ner laxen i såsen och låt sjuda ca 5 minuter. Vänd ner dillen.
  8. Servera laxgrytan med ris och tomater.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Tips

Vänd ner tomaterna och gärna lite mortlat fänkålsfrö eller cayennepeppar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 rödlök
  • 4 bitar laxfilé (à 140 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • salt och peppar
  • 1 ask färsk dill (à 20 g)
  • 3 tomater
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3250 kJ / 777 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept