Fira nationaldagen med en smarrig och nyttig meny
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Även om det regnar vågrätt och luften är kall som en vinterdag eller om solen skiner och allt känns härligt så kommer valborg alltid inträffa den 30 april varje år. Vi har knåpat ihop recepten som passar för en härlig Valborg oavsett om det blir sol eller regn på firandet!
Om du känner att du har ett gäng extra timmar över så kavla upp ärmarna och laga pasta. Handrullade färska små pastaskruvar med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg.
Vi kan väl komma överens om att saker som servereas i en djup lite för liten skål är godare än mycket annat? Här tjoffar man i kokt matvete, långbakad karré som marinerats med en söt och salt glaze. Dessutom: krispig gurka, friska sockerärtor och fräsch lime!
Sabzi polo och koko sabzi serveras traditionellt till nouruz – det persiska nyåret. Sabzi polo är ett persiskt örtris där riset smaksätts med dill, gräslök, koriander och persilja. Koko sabzi är en persisk omelett med örter och gurkmeja. Servera gärna tillsammans med fisk och tzatziki så har du en komplett valborgsmåltid!
Om det är något som är gott att äta när vädret utanför fullkomligt hånskrattar en rätt i ansiktet med sina aprilfasoner så är det en het och värmande chiligryta. Det är också superskönt att laga något som i princip sköter sig själv.
Pizza crudo är en klassisk napolitansk pizza som toppas med tomatsås, mozzarella, oliver, kapris och lufttorkad skinka. Hur mumsigt som helst och PERFEKT att käka på valborg. Varför? Jo för att det är gott, det är enkelt att göra och så känns det lite festligt med platt mat, eller hur?
Mat som kan ätas med en hand är praktiskt och enkelt. Gör ett gott mos på rotselleri. Gurkan får dra i ättikslag för få den rätta syrligheten och blandas sedan med smetana. Grilla eller stek korven och servera rotsellerimoset med pressgurkan och korven i ett tunnbröd.
Inte ska man väl rosta den späda färskpotatisen+ Jo, det ska man, för det blir vansinnigt gott! Servera den här ljuvliga lilla kompotten av potäter tillsammans med grillad kyckling och lite halloumi. Eller så väljer du något annat tillbehör, det spelar egentligen ingen roll för nästan allt passar till den här!
Mat som man kan äta med endast en sked kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Denna får smak av broccoli, vitt vin, vitlök, finriven parmesan och citronskal. Toppa med stjälkarna från broccolin.
Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband.
Fisk smakar godast när den får vila i ett paket och långsamt gotta in sig i en massa goda smaker. Här grillas torsk, potatis, spenat och kryddsmör saftiga i paket, och serveras med fräsch syrad rödlök.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Ska du bjuda på middag och letar efter recept med sparris? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat goda och festliga recept där sparrisen har huvudrollen. Välj bara om du vill laga sparris till förrätt eller sparris till huvudrätt. Eller både och, såklart!
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
More is more! Här hittar du några tumregler att ugå ifrån till din bjudning.
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.
Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.