Under sensommaren lever vi i ett överflöd av bär, frukt och nyskördade grönsaker. Här lär du dig att ta hand om skörden och göra himmelskt god hemgjord sylt, saft, marmelad och gelé.
RECEPT: Här hittar du alla våra svalkande
recept på hemmagjord saft.
Flaskor och burkar gör du lätt rena med en blandning av 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten. Torka dem sedan på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.
Skär bort fula eller skadade delar på frukt och bär.
Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten. Det hjälper också till att behålla färgen hos frukter och bär. Syltsocker är smidigt att använda. Det innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten såväl fin konsistens som bra hållbarhet.
Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så fryser du in din sylt eller saft för att sen ta fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller atamon.
Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Hållbarheten på dessa bär blir därför lång även med en liten mängd socker.
Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick sylt på den. Dra med en sked igenom sylten - om sylten inte rinner ihop är den klar.
Vid saftkokning kan du med fördel använda fullmogna frukter och bär. Om saften gelear sig kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.
Välj en snygg burk och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan.
Har saften eller sylten möglat ska den inte drickas eller ätas, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.