Bild laddas
Matskola

Hemmagjord saft och sylt

Under sensommaren lever vi i ett överflöd av bär, frukt och nyskördade grönsaker. Här lär du dig att ta hand om skörden och göra himmelskt god hemgjord sylt, saft, marmelad och gelé.
RECEPT: Här hittar du alla våra svalkande recept på hemmagjord saft.

Syltning och saftning - steg för steg

  1. 1. Innan koket

    Flaskor och burkar gör du lätt rena med en blandning av 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten. Torka dem sedan på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.

    Skär bort fula eller skadade delar på frukt och bär.

  2. 2. Socker behövs för att konservera

    Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten. Det hjälper också till att behålla färgen hos frukter och bär. Syltsocker är smidigt att använda. Det innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten såväl fin konsistens som bra hållbarhet.

  3. 3. Mindre socker, så gör du!

    Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så fryser du in din sylt eller saft för att sen ta fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller atamon.

    Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Hållbarheten på dessa bär blir därför lång även med en liten mängd socker.

  4. 4. "Syltprovet"

    Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick sylt på den. Dra med en sked igenom sylten - om sylten inte rinner ihop är den klar.

  5. 5. Koka saft - några goda råd

    Vid saftkokning kan du med fördel använda fullmogna frukter och bär. Om saften gelear sig kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.

  6. 6. Efter koket, pricken över i!

    Välj en snygg burk och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan.

  7. 7. Hållbarheten då?

    1. Det är viktigt att använda fräscha bär och att flaskor, burkar och redskap är väl rengjorda.
    2. En oöppnad flaska eller burk kan hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak. En öppnad flaska/burk har kortare hållbarhet.
    3. Förvara gärna oöppnade burkar och flaskor mörkt och svalt (t ex i ett skafferi). Öppnade burkar och flaskor ska förvaras i kylen.
    4. Tips! Använd alltid rena redskap när du tar av sylten så håller den längre.

    Har saften eller sylten möglat ska den inte drickas eller ätas, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.

Recept på saft, sylt, marmelad och gelé

  • Grundrecept saft

    34
    7
    Koka din egen saft! Det här receptet ger kalasgod saft och passar till all sorts bär. Ett utmärkt sätt att ta till vara sommarens bärskörd. Blanda gärna flera sorters bär som hallon, vinbär och jordgubbar till din alldeles egna hemkokta blandsaft.
    Grundrecept saft
  • Grundrecept sylt

    64
    1
    Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.
    Grundrecept sylt
  • Grundrecept marmelad

    29
    0
    Egenkokt marmelad smakar bäst och med det här receptet blir marmeladen fast och fin. Ett grundrecept som passar all sorts bär och frukt tack vare syltsocker med pektin. Ta till vara plommon- eller körsbärsskörden, koka din egen marmelad och häll upp i vackra glasburkar.
    Grundrecept marmelad
  • Rabarber- och jordgubbsmarmelad med lime

    17
    8
    En helt underbar rabarber- och jordgubbsmarmelad med en hint av lime som passar utmärkt till nybakade glutenfria vallmofrallor. Marmeladens söthet passar utmärkt till brödet som får en fin, hög form av att gräddas i muffinsformar. Servera och njut!
    Rabarber- och jordgubbsmarmelad med lime
  • Plommonsylt med kanel

    80
    18
    Ta tillvara årets plommonskörd och koka din egen plommonsylt. Gott i såväl frukostfilen som till ostbrickan. Hel kanelstång blir en fin smakkompis. Var noga med att förvara den färdiga sylten på väl rengjorda burkar, då håller den som allra bäst.
    Plommonsylt med kanel
  • Vinbärsgelé

    129
    23
    Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.
    Vinbärsgelé
  • Tomat- och rosmarinmarmelad

    2
    2
    Hemgjord marmelad med tomat och rosmarin. En piffig smaksättare till vilken ost som helst. Och glöm inte knäckebrödet!
    Tomat- och rosmarinmarmelad
  • Fläderblomssaft

    449
    90
    Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
    Fläderblomssaft
  • Svart vinbärssaft

    44
    12
    Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.
    Svart vinbärssaft
Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Bild laddas
Drinkinspiration

Sommardrinkar 2023

Alkoholfri GT, French 75 eller isglassdrink med gurka. Här är årets sommardrinkar 2022!
Bild laddas
Så gör du

Koka potatis - så gör du!

Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Bild laddas
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Bild laddas
Alkoholfritt!

Midsommardrinkar utan alkohol

Svenska jordgubbar, färskpotatis, sparris, lax – och några rejäla nubbar.. Eller? Här tipsar vi om de allra godaste alkoholfria drinkarna att njuta av till midsommarfirandet istället!
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Grillskola

Rätt smaksättare till grillen

Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Bild laddas
Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!
Bild laddas
Grilla fisken!

Fisk i folie

Här är våra 6 godaste recept på fisk i folie
Bild laddas