Buffé testar marinad
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Marinad, Rub, Grillolja, BBQ-sås eller Glaze? Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper. Dessutom bjuds smarriga grillrecept när det nu äntligen är dags att tända grillen.
Tips: goda recept på marinad!
Hur ska man smaksätta grillat? Vilken grillsås passar till vilket kött? Vi berättar mer om de olika smaksättarna och ger tips på hur de kan användas!
Marinadens främsta uppgift är att möra och ge smak åt lite grövre, fetare kött som t.ex. högrev. Absorberande grönsaker såsom t.ex. svamp älskar också marinad. Lägg det du ska marinera i en plastpåse och tillsätt valfri marinad. Låt stå i kylen minst en timme – helst över natten – innan du grillar.
Rub är en kryddblandning med magiska egenskaper – se det som en torr marinad som är perfekt om du vill få in mycket smak på kort tid. Det räcker att gnida in rub några minuter innan grejerna hamnar på grillen. Rub ger dessutom fin färg på kött, fisk, skaldjur och fågel.
Grillolja penslas på före och under grillningen och ger en förhöjd grillsmak. Produkten passar till precis allt som hamnar på din grill. Magert kött eller fisk tjänar på att penslas med grillolja men se till att du grillar ”indirekt” dvs. på den glödfria zonen för att undvika att det börjar brinna i köttet när grilloljan droppar ned. Använd gärna lite rub innan grilloljan penslas på. Färdiga råa hamburgare älskar grillolja då kryddorna ”fastnar” i köttet och grilloljan lätt ”sipprar” in i köttet. Vem älskar inte en saftig burgare?
Glaze penslas på strax innan det du grillar är klart för förhöjd smak och glansig yta med knäckig smak. Det går också bra att använda BBQ-sås till att ”glaza” eftersom den innehåller kryddor och lite socker vilket gör att köttet eller fisken får en kryddad, karamelliserad smak. Var försiktig med värmen bara då glazen ska karamelliseras, inte brännas.
BBQ-såser fungerar som bordsåser men också som glaze. Dessutom är de perfekta som smaksättare i såser och i gryträtter.
Självklart har vi goda recept att använda smaksättarna på. Här är några noga utvadla grillrecept!
I detta recept på örtrubbad lax med mozzarella och tomat får örterna komma till sin rätt. Tillsammans med sparris, rädisor och salladslök blir det en fräsch favorit under ljumma grillkvällar.
Örtrubbad lax med tomat och mozzarellaTillbehören är minst lika viktiga när det kommer till en lyckad grillmiddag. Den här grillade halloumisalladen med avokado och salladslök är ett perfekt komplement till dina övriga grillfavoriter, men även god som den är.
Grillad halloumisalladEnkla kebabspett med smak av örter, paprika och vitlök som serveras i varma pitabröd med hemmagjord hummus och krispig sallad.
Shish kebab med pitabrödKolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Vi bjuder vi på några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.
Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!
Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!