ÖVER 60 MIN | Medel

Vinbärsgelé

Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 2 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj bären, Lägg bär (behöver inte repas från stjälkarna) och vatten i en kastrull, krossa bären med en slev. Koka upp och låt koka ca 10 minuter (krossa bären någon gång under koktiden).
  2. Lägg en silduk eller tunn kökshandduk i ett durkslag. Häll den kokta massan i durkslaget låt stå att självrinna minst 1 timme. 
  3. Mät mängden på den avrunna saften och häll den i en kastrull. Koka upp saften och låt den koka några minuter. Tillsätt sockret under omrörning. Låt koka ytterligare 5-10 minuter utan omrörning. Skumma av skummet med en hålslev. 
  4. För att veta om gelén är klar, gör ett geléprov. Lägg lite av den varma saften på en kall tallrik, dra en sked genom saften. Rinner den inte ihop är gelén klar (Rinner den ihop fortsätt att koka ytterligare några minuter).
  5. Häll upp den varma gelén på små väl rengjorda varma burkar och sätt på locket. Det kan ta någon dag innan den stelnar helt.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Har du bär som innehåller lite pektin (mycket mogna bär) rekommenderas att använda gelésocker multi. Annars är det att göra utifrån receptet och göra geléprovet.

Ingredienser

Portioner: ca 2 dl
  • ca 1 l klasar av lite omogna vinbär (1 l motsvarar 500 g)
  • 2 dl vatten
  • 9 dl strösocker per liter avrunnen saft (9 dl motsvarar ca 800 g)