Bild laddas
Naturens skafferi

Ogräs du kan äta

Trött på ogräs som trots ihärdigt rensande enträget fortsätter att växa på tomten och i trädgården? Ge upp kampen och bli vän med det i stället – i matlagningen. Här är en guide till sex ätbara ogräs och vilda växter att hålla utkik efter i sommar.
Tips: Bli expert på rabarber. Här hittar du matnyttiga fakta om rabarber.

Lär känna ditt ogräs

Varför inte äta ditt ogräs - eller vilda örter som de trendigaste kockarna kallar det. Toppkrogarna har numera sina egna odlingar för att säkerställa en ständig tillgång. En som levererar till många kända krogar är ogräsgurun Roland Rittman. Han tipsar nybörjaren att sikta in sig på några få sorter och bli säker på dem. För det finns så klart giftiga typer att se upp med.
– Är du det minsta osäker, undvik då att plocka och äta av växten, säger Roland.

Nybörjaren kan gärna ta hjälp av en flora eller söka information på nätet. Ett annat säkert kort är att plocka bekanta blommor som syren, viol, tusensköna och fläder – det blir vackert som garnering av sommarens sallader och desserter. 

Så traska ut i spenaten och se på allt det gröna som om du har ett ätbart skafferi utanför dörren. Och det bästa av allt – dessa växter är fulla av nyttigheter och helt gratis.

Ätbara ogräs

 1. Bild laddas

  1. Kirskål

  Enligt många ogräsets ogräs för att det är så himla svårt att bli av med. Kirskålen, som även går under namnet kers, känns igen på de trefingrade bladen med naggiga kanter. Den trivs i skugga och har långa och sega rötter. Smaken är kryddig och påminner om selleri.

  Använd kirskål på samma sätt som spenat och mangold. Minst beska är de tidiga skotten på våren. Skördar du senare så plocka de späda, ljusgröna skotten. Plocka, förväll och frys in i mindre portioner. Ta sedan fram i höst och känn sommarens grönska i soppor, paj eller varför inte en spännande kirskålspesto (byt bara ut basilikan i det här pestoreceptet). När kirskålen går blom gör den det med vita fylliga blommor som blir fina i sommarbuketten.

 2. Bild laddas

  2. Löktrav

  Precis som kirskålen så växer löktraven gärna i skuggiga partier. Du känner igen den på den svaga vitlöksdoften. Bladen närmast marken är hjärtformade medan de som sitter högre upp påminner om nässelblad.

  Vid tillagning försvinner smaken så löktraven är bäst att använda medan den är färsk. Byt ut basilikan i en pesto mot löktrav, mixa till en illgrön dressing med vitlöksdoft eller gör ett gott aromsmör med finhackade blad. Eller riv några blad och strö över en sallad.

 3. Bild laddas

  3. Maskros

  De flesta vet hur en maskros ser ut och många för en intensiv kamp för att bli av med de solgula blommorna med tillhörande blad. Tänk om och se maskrosorna som en tillgång i ditt gröna köksskafferi. Plocka späda maskrosblad och lägg i en sallad, varför inte tillsammans med kirskål, rucola och spenat till dessa frasiga tomat- och lökflarn eller varmrökt fisk med syrade grönsaker. Den lite bittra smaken mildras om du lägger bladen i iskallt vatten cirka en timme. Av maskrosens blommor kan du göra både saft och te. I tider av krig när kaffet var ransonerat gjorde man fejkkaffe på rostad maskrosrot.

 4. Bild laddas

  4. Strandmålla

  Den här storväxta och greniga örten växer, precis som namnet antyder, längs med fuktiga havsstränder i södra Sverige. Bladen har en lansettliknande form och är grågröna till färgen. Smaken är mild med en liten salt smak. Använd som spenat eller rucola i sallader, örtröror eller i en matig paj, exempelvis denna med västerbottensost.

 5. Bild laddas

  5. Älgört

  Älgört, eller älggräs som den meterhöga växten också kallas, finns över hela landet. Spana efter den vid dikeskanter till åkrar eller skogsängar. De lätt honungsdoftande blommorna har en gräddvit färg, och av dem kan du göra välsmakande saft enligt samma princip som fläderblomssaft. Eller gör ett örtte av torkade älgörtsblad – det sägs kunna lindra mot värk av olika slag.

 6. Bild laddas

  6. Nässlor

  Brännässlor är laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.

  Använd nässlorna i soppor, paj och gratänger. Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, skippa den grova stjälken. Prova något av våra recept med nässlor!

  För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna. Koka nässlorna på medelhög värme i mellan 3 till 5 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.

4 smarta ogrästips
 • Skölj alltid alla blad innan du använder dem.
 • Plocka minst 50 meter bort från trafikerade vägar.
 • Rådfråga en dietist eller läkare innan du äter okända växter ifall du har någon sjukdom eller är känslig mot viss föda.
 • Skörda ditt ogräs när det är torrt ute, särskilt om du ska torka bladen. Lägg dem i en korg eller i en papperspåse. Förvaring i plastpåsar gör att bladen ”svettas”, vilket kan skada dem. 
Matskola

Så grillar du en hel kyckling

Det går lika bra att grilla hel kyckling. Här visar vi hur du gör!
Bild laddas
Skapa din drömburgare!

Hemmagjorda hamburgare

Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!
Bild laddas
Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.
Bild laddas
Bli bättre grillare!

Det kallas Prepp!

Vi bjuder vi på några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Matskola

Grilla tonfisk i enkla steg med saftigt resultat

Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Bild laddas
Grillskola

Rätt smaksättare till grillen

Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Bild laddas
Somrigt!

Sommarbuffé

Här tipsar vi om recept som passar sommarens alla fester!
Bild laddas
Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Bild laddas