Lingonsylt

Klassisk lingonsylt går snabbt att göra och är ett måste till både köttbullar och havregrynsgröt. Koka ihop lingonen med socker och häll upp på rengjorda burkar och förvara svalt. Då lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra håller sig den oöppnade syltburken länge.

Ingredienser
11 dl
1 kg lingon (1 kg motsvarar ca 1 3/4 l)
2 dl vatten
ca 500 g strösocker (500 g motsvarar ca 5 1/2 dl)
Näringsvärde per dl
Näringsvärdet är beräknat per dl.
Energi985 KJ / 236 kCal
Fett1 g
Salt0 g
Kolhydrater55 g
Protein1 g
Kommentarer
Mängden socker man föredrar är ju helt personligt, vad man gillar själv. Jag tror inte att det spelar nån roll ur ett hälsoperspektiv då man äter 1-2 msk sylt per tillfälle
Marita
2025-01-05Vi har alltid mindre mängd socker, det fungerar bra med lingon (även hjortron). Jag har aldrig varit med om att lingonsylt möglat
Marita
2025-01-05uffe Gott till tusen 28 12 24
Ulf
2024-12-29