Bild laddas
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Glöm brynta märgben och flera dagars reducering. Att göra egen buljong är enklare än du tror. Det finns nämligen ett alternativ mellan kockarnas evighetskokande jättegrytor och de folieklädda tärningarna.

Koka egen buljong

En hel massa smak hamnar i vasken när vi kokar grönsaker eller kött – och sedan häller av kokspadet. Det är lätt att glömma att mycket av råvarornas smak sitter i det vi nitiskt rensar bort – i kycklingskrovet, vitkålsstammen och persiljestjälkarna.

Tips för att lyckas med egen buljong

  1. 1. Så blir buljongen lätt och fräsch

    De flesta kopplar kanske "riktig buljong" till tung sälta och djupa, rostade, smaker. Men det är bara en variant av buljong. Att rosta märgben och grönsaker i ugnen ger karamelliserade, brända toner. Att koka ett kycklingskrov och tillsätta tunnstrimlad morot och färska örter vid servering ger helt andra, friskare aromer. Tomatpuré ger koncentration och djup, färska tomater en lättare, fräschare smak.

  2. 2. Sjud i stället för att koka

    Egentligen är det lite tokigt att säga att man "kokar en "buljong". "Att sjuda" är nämligen tricket om man vill ha en klar buljong. Vid kokning är risken stor att grönsakerna går sönder – och att det blir soppa av alltihop.

  3. 3. Glöm inte att skumma

    Även om buljongen ska sjuda så behöver den först ett uppkok. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan. Då blir buljongen klarare när den är färdig, och dessutom håller den längre.

  4. 4. Gör gärna en dag i förväg

    Buljonger vinner på att göras en eller några dagar innan de ska serveras. Då hinner smakerna sätta sig ordentligt. Vid servering är det bara att värma buljongen och slå den över grönsaker, kött eller vad du väljer att lägga i skålarna.

  5. 5. Torra kryddor först – färska sist

    Låt de torra kryddorna koka med från början. Tillsätt färska örter och t ex pepparrot när buljongen serveras – då kommer de fräscha aromerna bäst till sin rätt.

  6. 6. Satsa på hårdkokta typer

    Lök och vitlök är A och O i buljonger; de ger en bra bassmak. Hårda grönsaker som morot, rotselleri, fänkål och olika kålsorter är också en bra grund – de ger sötma och smak.

  7. 7. Undvik beska grönsaker

    Beska typer som kålrot, rättika och rädisa är mindre lyckade. Potatis används sällan av det enkla skälet att den inte har så mycket arom att bjuda på.

Benmärgsbuljong - Buljong kokt från grunden

Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Bild laddas
Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Bild laddas
Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas
Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Bild laddas
Svampsäsong

Konserverad svamp

Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas
Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.
Bild laddas