Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!
I Sverige skördas knipprödbetor under perioden juni till september. Rödbetor för lagring skördas från juli till november och säljs året runt.
Om du älskar smaken och färgen av rödbeta är rödbetsjuice ett hett tips för att enkelt kunna njuta av rödbetor i bakverk, smoothies och maträtter!
Behåll ändar och skal på rödbetorna när du kokar dem för att bevara dess röda färg. Täck med vatten och lock. Koka upp och låt koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora, 40 minuter om de är små. Stick med en provsticka för att känna om de är mjuka. Lägg sedan betorna i kallt vatten och ta bort ändarna så kan du gnida av skalet.
Rödbetan trivs bäst där det är mörkt, kallt och svalt, dock inte under 0 °C. Förvara i plastpåse för att bevara fukten.
Rosmarin, honung, fetaost och smör är rödbetans bästa smakkompanjoner i köket!
Rödbetan kom till norden så tidigt som på 16-1700-talet. Den är väldigt lättodlad och uthärdig och passar därför extra bra i vårt snabbt skiftande klimat.
Rödbetan får sin vackra nyans från färgämnet betacyanin.
Blasten på rödbetorna är supergod, ungefär som mangold. Så släng inte bort den. Stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad.
Rik på folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar - vilket behövs mest när man växer eller är gravid. Dessutom nitratrik, en juice av rödbetor är en riktig energidrink då det ökar prestationen.
Polkabetan! Nästan för fin för att äta, och kanske därför den är så populär som dekoration och för att lyfta en tråkig sallad. Kokas den försvinner dock ränderna och betan får en rosaaktig färg.