Bild laddas
14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Tips om rödbetor

  • När är rödbetor i säsong?

    I Sverige skördas knipprödbetor under perioden juni till september. Rödbetor för lagring skördas från juli till november och säljs året runt.

  • Gott med rödbetsjuice

    Om du älskar smaken och färgen av rödbeta är rödbetsjuice ett hett tips för att enkelt kunna njuta av rödbetor i bakverk, smoothies och maträtter!

  • Så kokar du bäst rödbetor

    Behåll ändar och skal på rödbetorna när du kokar dem för att bevara dess röda färg. Täck med vatten och lock. Koka upp och låt koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora, 40 minuter om de är små. Stick med en provsticka för att känna om de är mjuka. Lägg sedan betorna i kallt vatten och ta bort ändarna så kan du gnida av skalet.

  • Rätt förvaring

    Rödbetan trivs bäst där det är mörkt, kallt och svalt, dock inte under 0 °C. Förvara i plastpåse för att bevara fukten.

  • Goda smakkompisar

    Rosmarin, honung, fetaost och smör är rödbetans bästa smakkompanjoner i köket!

Godaste rödbetsrecepten

  1. 1. Hasselbacksrödbetor

    4
    2
    Gör en ny variant av hasselbackspotatisen genom att byta ut potatisen mot rödbetor. Dessa röda små godingar passar ypperligt till grillat lamm eller som del av en buffé. Toppa hasselbacksrödbetorna med smulad getost, knapriga hasselnötter och krasse.
    Hasselbacksrödbetor
  2. 2. Rödbetsrårakor med getostcréme

    17
    3
    Blanda ut rårakorna med rödbetor och palsternacka för mer smak och vacker färg. Klicka ut dem på plåt i ugnen för att göra det ännu enklare. De blir härligt frasiga! Servera rödbetsrårakorna med getostkräm för en smakrik fullträff till vardagsmiddag.
    Rödbetsrårakor med getostcréme
  3. 3. Rödbetshummus

    47
    6
    Här har den klassiska kikärtsröran hummus fått härlig färg och smak av rödbetor. Denna urgoda röra gör du enkelt genom att mixa kikärter, vitlök, rödbetor, olivolja, tahini, spiskummin och citron.
    Rödbetshummus
  4. 4. Inlagda rödbetor

    65
    10
    Inlagda rödbetor är ett klassiskt tillbehör till många av våra recept inom husmanskost, inte minst till pyttipanna! Att lägga in rödbetor är enkelt och blir så mycket godare när man gjort dem själv. Bäst resultat får du om du förvarar rödbetorna svalt några dygn innan servering.
    Inlagda rödbetor
  5. 5. Ugnsrostade rödbetor

    8
    1
    De goda rödbetorna blir härligt mjuka och söta när de får rostas i ugn i lugn och ro. Med lite honung och balsamvinäger blir de extra smakrika. Servera de ugnsrostade rödbetorna som tillbehör till middagen eller på en pizza, i en matpaj eller sallad.
    Ugnsrostade rödbetor
  6. 6. Barszcz – klar rödbetssoppa

    17
    5
    Den polska soppan barszcz, även kallad barszcz czerwony, är en klar rödbetssoppa liknande rysk borsjtj som görs på rödbetor, lök och vitlök som får smak av buljong, lagerblad, citron och svartpeppar. Servera med crème fraiche eller smetana och en bit bröd!
    Barszcz – klar rödbetssoppa
  7. 7. Bowl med rödbetshummus och tempeh

    3
    0
    En fräsch och mättande bowl fylld med grönsaker, krämig rödbetshummus, hasselbacksbakad palsternacka, grönkål och tempehsmul. Funkar lika bra till lunch som middag.
    Bowl med rödbetshummus och tempeh
  8. 8. Rödbetspasta

    3
    1
    Sätt färg på din hemgjorda pasta med rödbetor! Gör rödbetspasta genom att göra en vanlig pastadeg av durumvete och ägg samt tillsätta lite rödbetsjuice innan du vispar ihop allt till en deg. Servera din egen pasta med valfri sås och tillbehör.
    Rödbetspasta
  9. 9. Rödbetspannkaka

    5
    1
    Rödbetsjuice färgar pannkakan vackert rosa och bidrar med rödbetans alla nyttigheter. Toppa med syrlig fänkål och getost för att väga upp den lite jordiga rödbetssmaken.
    Rödbetspannkaka
  10. 10. Rödbetskaka med frosting

    34
    8
    Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.
    Rödbetskaka med frosting
  11. 11. Rödbetslatte

    9
    0
    Rödbetslatte är värmande, färgstarkt, smakrikt och gör dig gott! Denna trendiga beetroot latte smaksätts med rödbetsjuice, honung, vaniljpulver och kanel.
    Rödbetslatte
  12. 12. Lila vitaminboost med betor och ingefära

    10
    2
    Gör en rödbetssmoothie med banan, äpple, hallon, ingefära och citron. Uppfriskande, läskande och vackert ceriserosa. Den goda rödbetssmaken gör sig superbra i en fyllig smoothie!
    Lila vitaminboost med betor och ingefära
  13. 13. Rödbetsketchup

    14
    7
    En söt ketchup med lite sting i är denna rödbetsketchups egenskaper. Passar perfekt till kyckling- och fiskrätter. Den går snabbt att göra och kommer garanterat uppskattas på middagsbordet, eller varför inte ge bort som en fin present!?
    Rödbetsketchup
  14. 14. Rotfruktschips

    57
    0
    Att fritera olika sorters rotfrukter till chips är väldigt enkelt men tar lite tid. Belöningen är chips som smakar mycket, och en härlig krispig konsistens som gör det svårt att sluta äta dem. Dessa rotfruktschips är en blandning av rödbetor, jordärtskockor och rotselleri.
    Rotfruktschips
Fem fantastiska fakta

1. En uthärdig rotfrukt

Rödbetan kom till norden så tidigt som på 16-1700-talet. Den är väldigt lättodlad och uthärdig och passar därför extra bra i vårt snabbt skiftande klimat.

2. Färgstark rotfrukt

Rödbetan får sin vackra nyans från färgämnet betacyanin.

3. Släng inte blasten!

Blasten på rödbetorna är supergod, ungefär som mangold. Så släng inte bort den. Stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad. 

4. Bra näringsämnen

Rik på folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar - vilket behövs mest när man växer eller är gravid. Dessutom nitratrik, en juice av rödbetor är en riktig energidrink då det ökar prestationen.

5. Röd- och rosarandig släkting

Polkabetan! Nästan för fin för att äta, och kanske därför den är så populär som dekoration och för att lyfta en tråkig sallad. Kokas den försvinner dock ränderna och betan får en rosaaktig färg.

Lär dig mer om

Äppelsorter - svenska och året runt-äpplen

Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Bild laddas
Matskola

Hemmagjord pesto – recept

Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto.
Bild laddas
Matskola

Så gör du rödbetskaka

Här visar vi steg för steg och med en film hur du gör en saftig rödbetskaka med frosting.
Bild laddas
I säsong!

Våra vanligaste rotfrukter och hur du använder dem

Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.
Bild laddas
Näringsrika rödbeta!

Rödbetsjuice - den nya sportdrycken

Kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker förbättra prestationen? Här är svaret!
Bild laddas
Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.
Bild laddas
Matskola

Lägga in sill - så gör du

Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Bild laddas
Upptäck nåt nytt!

Rotfrukter - här kommer 6 doldisar

Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Bild laddas
Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Bild laddas