Barszcz – klar rödbetssoppa

15
4 Klimatsmart
Barszcz – klar rödbetssoppa

Den polska soppan barszcz, även kallad barszcz czerwony, är en klar rödbetssoppa liknande rysk borsjtj som görs på rödbetor, lök och vitlök som får smak av buljong, lagerblad, citron och svartpeppar. Servera med crème fraiche eller smetana och en bit bröd!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2020

Barszcz – klar rödbetssoppa

Ingredienser

4-6
500 g rödbetor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 1/2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk strösocker
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
3 msk färskpressad citronjuice
salt
peppar

Till servering

crème fraiche eller smetana
bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche eller smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat med crème fraiche och bröd till servering.

Gör så här

Tips

Gör rödbetssallad på resten av rödbetstärningarna eller om du vill ha en matigare soppa servera med alla rödbetor.
Kokt halverat ägg är också gott i soppan.

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Charlotte

2021-10-21

Gott recept! Dock har tidsangivelsen har nog blivit fel. Om det tar över 60 minuter att laga soppan, så hackar man rätt långsamt :)

Margareta

2021-06-30

Jag brukar göra en snabbvariant, baserad på förkokta rödbetor som jag river grovt med rivjärn, och låter koka några minuter i grönsaksbuljong, och sedan smaksätter med litet citronsaft + serverar gräddfil med rivet citronskal till. (Typ 2 x 500 g rödbetor, 1.5 l vatten, 3 grönsaksbuljongtärningar, smaka av med mald svartpeppar, ev salt. och saften från en halv citron.) Funkar jättebra att frysa in det som blir över! (Om man "råkar" ha litet kryddkorv eller rökt sidfläsk kan man tärna ner detta i soppan för att få den litet matigare.)

Maarten

2020-10-26

Ni nämner tips om vad man kan göra med resten av rödbetor. Men var finns tipset?

Redaktionen ICAse

2020-10-27

Hej Maarten! Om du scrollar längre ner i receptet finns detta tips: Gör rödbetssallad på resten av rödbetstärningarna eller om du vill ha en matigare soppa servera med alla rödbetor. Hoppas du gillar soppan. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 1527 KJ / 365 kCal
Fett 13 g
Salt 2 g
Kolhydrater 51 g
Protein 8 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept