Barszcz – klar rödbetssoppa

Betyg 4.6 av 5.
22 personer har röstat
9Klimatsmart
Barszcz – klar rödbetssoppa

Den polska soppan barszcz, även kallad barszcz czerwony, är en klar rödbetssoppa liknande ukrainsk borsjtj som görs på rödbetor, lök och vitlök som får smak av buljong, lagerblad, citron och svartpeppar. Servera med crème fraiche eller smetana och en bit bröd!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2020

Barszcz – klar rödbetssoppa

Ingredienser

4-6 portioner
500 g  rödbetor
1   gul lök
1   vitlöksklyfta
1 msk  olja
1 1/2 l  vatten
2   grönsaksbuljongtärningar
1 msk  strösocker
2   lagerblad
5   svartpepparkorn
3 msk  färskpressad citronjuice
salt
peppar

Till servering

crème fraiche eller smetana
bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche eller smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat med crème fraiche och bröd till servering.

Gör så här

Tips

Gör rödbetssallad på resten av rödbetstärningarna eller om du vill ha en matigare soppa servera med alla rödbetor.
Kokt halverat ägg är också gott i soppan.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
22 personer har röstat

Kommentarer

Glömde tillägga att jag skickar dom tunt, max 6mm tjocka och sjuder under lock tills rödbetorna tappat sin färg och blir lite röd/rosa dassiga.

Bob

2023-12-14

Barszcz har lika många recept som kockar. Vad jag läst mig till så ska denna barszcz cerwony serveras till jul. Där av att denna soppan är klar, eller röd som cerwony betyder. Till två Liter vatten använder jag 600-700 gram rödbetor. Skalar dom, lägger dom i kastrullen och buljongtärningar (ox/nöt) enligt instruktionerna. Låter det här kola upp. När det kokat upp tillsätter jag 2-3 vitlöksklyftor, 7 korn kryddpeppar, 2 matskedar vitvinsvinäger. Sen till den hemliga ingrediensen, torkad Brunsopp. Det här är det som ger den rätta smaken. Hittar du inte torkad Brunsopp kan du ersätta den med torkad Karl-Johan. Blir inte samma sak men mycket närmre än utan. Rätt syra är det viktigaste i denna soppa. Utan syran är det obalanserad och blir därför väldigt enformig i smaken. Efter att läst ett 40-tal recept så är det här det närmsta jag kan komma den traditionella jul-soppan från Polen.

Bob

2023-12-14

Hej Bob! Roligt att höra att du uppskattar receptet och tack för att du delar med dig av dina tips! Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-12-15

+1 jag tillsätter också mejram och skippar sockret helt.

Victoria

2022-12-16

Näringsvärde per portion

Energi1527 KJ / 365 kCal
Fett13 g
Salt2 g
Kolhydrater51 g
Protein8 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Borsjtj med isterbandssmul och Västerbottensost
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rysk rödbetssoppa med gurksmetana
Betyg 4.1 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Under 30 min att tillaga
Rysk rödbetssoppa
Betyg 3.6 av 5.
72 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Polsk klar rödbetssoppa
Betyg 3.8 av 5.
18 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Estnisk rödbetssallad
Betyg 3.7 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga