I säsong!

Våra vanligaste rotfrukter och hur du använder dem

Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.
Tips: Letar du efter listan på vad som är i säsong just nu? Här finns säsongskalendern

Lista på rotfrukter och hur du kan använda dem

  • Krispig potatis med örter

    Potatis - krispig med örter

    Betyg 4.7 av 5.
    143 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    När potatisen verkligen ska få skina på middagsbordet gör du detta! Tänk en form med tunna krispiga potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster som du helt nonchalant slänger fram på bordet. Succé!

    Krispig potatis med örter
  • Morots- och halloumibiffar

    Morot - klassiska morotsbiffar

    Betyg 4.4 av 5.
    1229 personer har röstat
    Receptet har 184 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Morötter passar till det mesta, men kan det vara så att biffar är det bästa? Dessa biffar med morot och halloumi är ett av våra mest populära recept av en anledning!

    Morots- och halloumibiffar
  • Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök

    Palsternacka - testa palsternackspizza!

    Betyg 4.4 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Om du inte tidigare toppat pizzan med palsternacka är du inte ensam. Men nu är det dags! Palsternackans sötma tillsammans med den salta osten och örtiga rosmarinen blir en oväntat läcker kombo.

    Palsternackspizza med taleggio och schalottenlök
  • Rostade rödbetor med rosmarin

    Rödbeta - i ugnen med rosmarin

    Betyg 4.5 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Det enklaste sättet att laga rödbetor är nog i ugnen med lite olja och rosmarin. Se bara till att de får gott om tid i ugnen så blir de mjuka och söta. Med så här goda rotfrukter behöver man inte krångla till det!

    Rostade rödbetor med rosmarin
  • Gulbetor med halloumi och krämig hummus

    Gulbeta - med halloumi och hummus

    Betyg 4.6 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Om gulbetor är något outforskat för dig så gör vi dig härmed en tjänst! Gulbetan rostas i ugnen ihop med flera rotfrukter och till dessa äts en härligt salt halloumi och krämig hummus.

    Gulbetor med halloumi och krämig hummus
  • Kålrot med soja, ingefära och vitlök

    Kålrot - enkel asiatisk sallad

    Betyg 4.5 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Kålroten passar fint med asiatiska smaker, testa laga en enkel sallad med riven kålrot, soja, lime, sesamfrön och ingefära. Så gott!

    Kålrot med soja, ingefära och vitlök
  • Jordärtskockssoppa med parmachips

    Jordärtskocka - krämig soppa

    Betyg 4.5 av 5.
    793 personer har röstat
    Receptet har 107 kommentarer.

    En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med en plåt parmachips blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.

    Jordärtskockssoppa med parmachips
  • Rotselleridipp på smörstekt levain

    Rotselleri - godaste dippsåsen

    Betyg 5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En dipp fulladdad med rotselleri och parmesan som får smaklökarna att sjunga. Njut av dippen på ett nystekt surdegsbröd eller som tillbehör till kött, fisk, grönt. Allt!

    Rotselleridipp på smörstekt levain
  • Pepparrotscrème

    Pepparrot - crème till fisk

    Betyg 4.3 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En pigg och fräsch crème med smak av pepparrot, dill och lök. Passar utmärkt som tillbehör till fisk i olika former. Eller i stället för majonnäs på räkmackan!

    Pepparrotscrème
Fakta

Fem fantastiska fakta om rotfrukter!

1. En uthärdig rotfrukt.

Rödbetan kom till norden så tidigt som på 16-1700-talet. Den är väldigt lättodlad och uthärdig och passar därför extra bra i vårt snabbt skiftande klimat.

2. Färgstark rotfrukt

Rödbetan får sin vackra nyans från färgämnet betacyanin.

3. Släng inte blasten!

Blasten på rödbetorna är supergod, ungefär som mangold. Så släng inte bort den. Stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad. 

4. Bra näringsämnen

Rik på folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar - vilket behövs mest när man växer eller är gravid. Dessutom nitratrik, en juice av rödbetor är en riktig energidrink då det ökar prestationen.

5. Röd- och rosarandig släkting

Polkabetan! Nästan för fin för att äta, och kanske därför den är så populär som dekoration och för att lyfta en tråkig sallad. Kokas den försvinner dock ränderna och betan får en rosaaktig färg.

Kvalitetslöfte

När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:

  • Vi testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar
  • Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
  • Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
  • Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
  • Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet
  • Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
  • Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö
  • Fira morotens dag

    Fira morotens dag

    Den 4 april hyllar vi moroten lite extra - det är nämligen morotens dag! Här hittar du recept och inspiration om du också vill fira denna knapriga rotfrukt.

Artiklar (1568)

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?

Guide

Rotselleri

Vi lär oss allt om rotselleri och bjuder på intressant fakta, listar dess smakkompisar och goda recept med den runda knölen i fokus! Vad sägs om bakad rotselleri i brynt smör? Smarr!

mmh svaaamp!

Svamppizza

Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.