Visst blir det ruggigare och mörkare på hösten. Men på plussidan är många av våra svenskodlade grödor i sitt esse! Här kommer en lista på våra vanligaste rotfrukter och tips på massa gott du kan laga med dem.
Tips: Letar du efter listan på vad som är i säsong just nu?
Här finns säsongskalendern
När potatisen verkligen ska få skina på middagsbordet gör du detta! Tänk en form med tunna krispiga potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster som du helt nonchalant slänger fram på bordet. Succé!
Morötter passar till det mesta, men kan det vara så att biffar är det bästa? Dessa biffar med morot och halloumi är ett av våra mest populära recept av en anledning!
Om du inte tidigare toppat pizzan med palsternacka är du inte ensam. Men nu är det dags! Palsternackans sötma tillsammans med den salta osten och örtiga rosmarinen blir en oväntat läcker kombo.
Det enklaste sättet att laga rödbetor är nog i ugnen med lite olja och rosmarin. Se bara till att de får gott om tid i ugnen så blir de mjuka och söta. Med så här goda rotfrukter behöver man inte krångla till det!
Om gulbetor är något outforskat för dig så gör vi dig härmed en tjänst! Gulbetan rostas i ugnen ihop med flera rotfrukter och till dessa äts en härligt salt halloumi och krämig hummus.
Kålroten passar fint med asiatiska smaker, testa laga en enkel sallad med riven kålrot, soja, lime, sesamfrön och ingefära. Så gott!
En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med en plåt parmachips blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.
En dipp fulladdad med rotselleri och parmesan som får smaklökarna att sjunga. Njut av dippen på ett nystekt surdegsbröd eller som tillbehör till kött, fisk, grönt. Allt!
En pigg och fräsch crème med smak av pepparrot, dill och lök. Passar utmärkt som tillbehör till fisk i olika former. Eller i stället för majonnäs på räkmackan!
Fem fantastiska fakta om rotfrukter!
Rödbetan kom till norden så tidigt som på 16-1700-talet. Den är väldigt lättodlad och uthärdig och passar därför extra bra i vårt snabbt skiftande klimat.
Rödbetan får sin vackra nyans från färgämnet betacyanin.
Blasten på rödbetorna är supergod, ungefär som mangold. Så släng inte bort den. Stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad.
Rik på folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar - vilket behövs mest när man växer eller är gravid. Dessutom nitratrik, en juice av rödbetor är en riktig energidrink då det ökar prestationen.
Polkabetan! Nästan för fin för att äta, och kanske därför den är så populär som dekoration och för att lyfta en tråkig sallad. Kokas den försvinner dock ränderna och betan får en rosaaktig färg.