ÖVER 60 MIN | Medel

Rödbetskaka med frosting

Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt i en bunke. Vispa ägg och strösocker poröst i en annan bunke.
  3. Tillsätt rödbeta och rapsolja i äggblandningen. Sikta ner mjölblandningen. Häll smeten i en smord brödform som rymmer ca 2 liter (för 10-12 bitar).
  4. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, känn med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Frosting: Vispa färskost, smör, florsocker, citronjuice och rödbetsjuice fluffigt. Spritsa eller bred frostingen över den kalla kakan. Toppa med hasselnötter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av färskost och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut färskost och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat per bit på 10 bitar.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 3/4 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl finriven rödbeta (råriven)
  • 1 1/2 dl rapsolja
Frosting
  • 200 g färskost
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk rödbetsjuice
  • 1 dl hackade hasselnötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 1710 kJ / 409 kCal