Näringsrika rödbeta!

Rödbetsjuice - den nya sportdrycken

Allt fler idrottare sveper en rödbetsjuice före tävling eller match. Men kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker verkligen förbättra prestationen?
Tips! Här är alla våra recept med rödbetor.

För tio år sedan slog en mindre bomb ner i idrottsvärlden: Nitratrik kost kan förbättra prestationen. Rubrikerna baserades på en studie gjord av forskare på Karolinska institutet och Gymnastik- och Idrottshögskolan.

– Nitrat omvandlas till kväveoxid, ett ämne som gör att kroppen behöver mindre syre för att bilda energi. Det gör att det tillgängliga syret räcker längre och man orkar mer. Muskulaturen blir helt enkelt mer effektiv, förklarar Eddie Weitzberg, professor i anestesiologi och intensivvård på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien. 

Gröna bladgrönsaker ger samma effekt

Studien visade att nitratrik kost minskar kroppens syrebehov med ungefär 2-3 procent. Deltagarna fick äta nitratsalt, men när Premier League-spelare och andra idrottare vill höja sin prestation brukar de dricka rödbetsjuice.

– Rödbetsjuice är ett enkelt sätt att få i sig nitrat. Men det går lika bra att äta spenat, ruccola, mangold eller andra gröna bladgrönsaker. För att nå effekt behöver man äta 2-3 rödbetor eller 150 gram ruccola ungefär 1-2 timmar innan man ska prestera, säger Eddie Weitzberg.

Även om man inte strävar efter att springa snabbare kan nitratrika grönsaker vara ett klokt val på tallriken.

– Nitratrik kost kan sänka blodtrycket och eventuellt skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Några studier tyder på att det även kan tänkas hjälpa vid lungsjukdom och njursjukdom, säger Eddie Weitzberg.

Myndighet varnar för nitrat

Men att äta mycket nitratrik kost är inte okontroversiellt.

– Det finns studier, främst på djur, som visar att nitrat i stora doser kan öka risken för cancer och akut försämra syretransporten i blodet. Det är anledningen till att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA rekommenderar ett begränsat intag av nitrat. Men de där studierna är ganska omdebatterade. Studier kring nitrat och cancer på människor visar inga klara riskeffekter av nitrat. För att få säker kunskap krävs mer forskning, avslutar Eddie Weitzberg.

Goda recept med rödbetsjuice

 • Rödbetslatte

  Rödbetslatte

  Betyg 4.2 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Rödbetslatte är värmande, färgstarkt, smakrikt och gör dig gott! Denna trendiga beetroot latte smaksätts med rödbetsjuice, honung, vaniljpulver och kanel.

  Rödbetslatte
 • Rödbetskaka med frosting

  Rödbetskaka med frosting

  Betyg 4.1 av 5.
  35 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.

  Rödbetskaka med frosting
 • Rödbetspasta

  Rödbetspasta

  Betyg 3.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Sätt färg på din hemgjorda pasta med rödbetor! Gör rödbetspasta genom att göra en vanlig pastadeg av durumvete och ägg samt tillsätta lite rödbetsjuice innan du vispar ihop allt till en deg. Servera din egen pasta med valfri sås och tillbehör.

  Rödbetspasta
 • Rödbetspannkaka

  Rödbetspannkaka

  Betyg 3.4 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Rödbetsjuice färgar pannkakan vackert rosa och bidrar med rödbetans alla nyttigheter. Toppa med syrlig fänkål och getost för att väga upp den lite jordiga rödbetssmaken.

  Rödbetspannkaka

Artiklar (1550)

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!