Bild laddas
Näringsrika rödbeta!

Rödbetsjuice - den nya sportdrycken

Allt fler idrottare sveper en rödbetsjuice före tävling eller match. Men kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker verkligen förbättra prestationen?
Tips! Här är alla våra recept med rödbetor.

För tio år sedan slog en mindre bomb ner i idrottsvärlden: Nitratrik kost kan förbättra prestationen. Rubrikerna baserades på en studie gjord av forskare på Karolinska institutet och Gymnastik- och Idrottshögskolan.

– Nitrat omvandlas till kväveoxid, ett ämne som gör att kroppen behöver mindre syre för att bilda energi. Det gör att det tillgängliga syret räcker längre och man orkar mer. Muskulaturen blir helt enkelt mer effektiv, förklarar Eddie Weitzberg, professor i anestesiologi och intensivvård på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien. 

Gröna bladgrönsaker ger samma effekt

Studien visade att nitratrik kost minskar kroppens syrebehov med ungefär 2-3 procent. Deltagarna fick äta nitratsalt, men när Premier League-spelare och andra idrottare vill höja sin prestation brukar de dricka rödbetsjuice.

– Rödbetsjuice är ett enkelt sätt att få i sig nitrat. Men det går lika bra att äta spenat, ruccola, mangold eller andra gröna bladgrönsaker. För att nå effekt behöver man äta 2-3 rödbetor eller 150 gram ruccola ungefär 1-2 timmar innan man ska prestera, säger Eddie Weitzberg.

Även om man inte strävar efter att springa snabbare kan nitratrika grönsaker vara ett klokt val på tallriken.

– Nitratrik kost kan sänka blodtrycket och eventuellt skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Några studier tyder på att det även kan tänkas hjälpa vid lungsjukdom och njursjukdom, säger Eddie Weitzberg.

Myndighet varnar för nitrat

Men att äta mycket nitratrik kost är inte okontroversiellt.

– Det finns studier, främst på djur, som visar att nitrat i stora doser kan öka risken för cancer och akut försämra syretransporten i blodet. Det är anledningen till att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA rekommenderar ett begränsat intag av nitrat. Men de där studierna är ganska omdebatterade. Studier kring nitrat och cancer på människor visar inga klara riskeffekter av nitrat. För att få säker kunskap krävs mer forskning, avslutar Eddie Weitzberg.

Recept med rödbetor

 • Rödbetsjuice

  30
  5
  Mustigt, nyttigt och gott! Rödbetorna i vår rödbetsjuice får sällskap av friska äpplen och saftiga apelsiner. Morgondagens frukostjuice?
  Rödbetsjuice
 • Rödbetspannkaka

  4
  0
  Rödbetsjuice färgar pannkakan vackert rosa och bidrar med rödbetans alla nyttigheter. Toppa med syrlig fänkål och salt getost för att väga upp den lite jordiga rödbetssmaken.
  Rödbetspannkaka
 • Ugnsrostade rödbetor

  3
  0
  De goda rödbetorna blir härligt mjuka och söta när de får rostas i ugn i lugn och ro. Med lite honung och balsamvinäger blir de extra smakrika. Servera de ugnsrostade rödbetorna som tillbehör till middagen eller på en pizza, i en matpaj eller sallad.
  Ugnsrostade rödbetor