Bild laddas
Svampsäsong

Förvälla svamp - så gör du!

Har du plockat svamp och behöver tips på hur du ska förvara den? Här får du supersnabba och extremt enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller ända fram till midsommar.
Tips:Här hittar du alla våra recept med svamp.

Förvälla svamp - steg för steg

Att förvälla betyder att man försiktigt kokar svampen och oftast räcker det med att man kokar den i sitt eget svampiga spad. 

 

  1. 1. Ner i kastrullen!

    Stoppa den färska svampen i en kastrull.

  2. 2. Håll en låg temperatur

    Låt svampen förvällas på låg värme genom att låta den koka i sin egen vätska.

  3. 3. Har du att göra med en torris?

    Är svampen väldigt torr kan du tillsätta lite vatten i kastrullen.

  4. 4. Frys in

    Frys gärna in svampen med spadet så förlängs hållbarheten.

  5. 5. Bra att veta

    Gula kantareller mår bättre av att förvällas än att torkas.

Sugen på svamp?

  • Skogspizza

    7
    4
    Svamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.
    Skogspizza
  • Soppa med rotselleri, svamp och gräslöksolja

    14
    4
    Grönt i maten kan ibland vara gult, som i denna krämiga soppa gjord på rotselleri och kantareller. En enkel rätt att koka ihop om du vill ta vara på en smakrik rotsak som är både billig och klimatsmart. Servera med en grön färgklick i form av en slätmixad gräslöksolja som du ringlar över soppan.
    Soppa med rotselleri, svamp och gräslöksolja
  • Kornotto med svamp, gröna bönor och nötter

    4
    0
    Gör en krämig kornotto på korngryn, vin, buljong och riven ost. Kornen ger lite mer tuggmotstånd än risottoris. Med fryst svampmix får du fem sorters svampar utan att behöva varken plocka eller rensa själv. Toppa med nötter och gröna bönor.
    Kornotto med svamp, gröna bönor och nötter
  • Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    8
    3
    Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Till kräftskivan är Västerbottensost och Västerbottensostpaj en självklar del av kräftbordet och med lite extra finess blir denna klassiska paj en given hit!
    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
  • Löksoppa med kantarelltoast

    3
    0
    En klassiker med en modern känsla finner du i denna löksoppa med kantarelltoast. Låt löksoppan koka medan du smörsteker svampen och blandar med rucola. Servera sedan soppan med riven ost och rostat bröd toppat med den smakrika svampen.
    Löksoppa med kantarelltoast
Smarta tips!

Praktiska prylar för svamp och bär

Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Bild laddas
Svampsäsong

Konserverad svamp

Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Bild laddas
Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Höst

Här kommer höstiga förrätter!

Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar.
Bild laddas
Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!
Bild laddas
Svampsäsong

Torka svamp - så gör du!

Här får du veta steg för steg hur du torkar svamp så den blir riktigt knastertorr.
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Mer av det goda

Frysa in bakverk

Här listar vi ett antal bakverk och sötsaker som går bra att frysa in.
Bild laddas
Matskola

Svampsorter och tillagning

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig!
Bild laddas