Svampsäsong

Förvälla svamp - så gör du!

Har du plockat kantareller eller Karljohanssvamp och behöver tips på hur du ska förvara den? Här får du supersnabba och extremt enkla tips på hur du förväller svampen innan du fryser in den, så att den håller ända fram till midsommar.
Tips:Här hittar du alla våra recept med svamp.

Varför ska man förvälla svamp?

All ätbar svamp kan förvällas. Då kokar du bort en del av vätskan i svampen, utan fett eller kryddor, så den håller bättre och tar upp mindre plats till exempel i frysen. Ofta förväller man svamp just för att man sedan ska kunna frysa in kanrarellerna eller Karl Johans-svampen i lagom portionsförpackningar. 

Förvälla kantareller 

Kantareller behöver förvällas innan man fryser in dem, annars kan de bli beska i smaken när man tinar dem. 

Förvälla karljohanssvamp

Karljohanssvamp kan man förvälla, men den kan också frysas in väl rensad i skivor eller bitar, mellan smörpapper. 

Förvälla svamp - steg för steg

Du ska såklart bara förvälla ätbar svamp. Svampen ska rensas och sköljas (så att jord, mossa och liknande försvinner) innan förvällning.

  1. 1. Ner i kastrullen!

    Stoppa den färska och den väl rengjorda ätbara svampen i en kastrull.

  2. 2. Håll en låg temperatur

    Låt svampen förvällas på låg värme genom att låta den koka i sin egen vätska med 1/2 tsk salt/kg svamp tills all vätska har försvunnit.

  3. 3. Har du att göra med en torris?

    Är svampen väldigt torr kan du tillsätta lite vatten i kastrullen.

  4. 4. Frys in

    Frys gärna in svampen utan spadet så förlängs hållbarheten.

  5. 5. Bra att veta

    Gula kantareller mår bättre av att förvällas än att torkas.

Sugen på svamp?

  • Skogspizza

    Skogspizza

    Betyg 4.6 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Svamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.

    Skogspizza
  • Soppa med rotselleri, svamp och gräslöksolja

    Soppa med rotselleri, svamp och gräslöksolja

    Betyg 4.1 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Grönt i maten kan ibland vara gult, som i denna krämiga soppa gjord på rotselleri och kantareller. En enkel rätt att koka ihop om du vill ta vara på en smakrik rotsak som är både billig och klimatsmart. Servera med en grön färgklick i form av en slätmixad gräslöksolja som du ringlar över soppan.

    Soppa med rotselleri, svamp och gräslöksolja
  • Kornotto med svamp, gröna bönor och nötter

    Kornotto med svamp, gröna bönor och nötter

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gör en krämig kornotto på korngryn, vin, buljong och riven ost. Kornen ger lite mer tuggmotstånd än risottoris. Med fryst svampmix får du fem sorters svampar utan att behöva varken plocka eller rensa själv. Toppa med nötter och gröna bönor.

    Kornotto med svamp, gröna bönor och nötter
  • Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    Betyg 4.6 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Till kräftskivan är Västerbottensost och Västerbottensostpaj en självklar del av kräftbordet och med lite extra finess blir denna klassiska paj en given hit!

    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
  • Löksoppa med kantarelltoast

    Löksoppa med kantarelltoast

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En klassiker med en modern känsla finner du i denna löksoppa med kantarelltoast. Låt löksoppan koka medan du smörsteker svampen och blandar med rucola. Servera sedan soppan med riven ost och rostat bröd toppat med den smakrika svampen.

    Löksoppa med kantarelltoast
Viktigt om svamp

Det är just kantareller och Karljohanssvamp som avses i denna artikel medan sådana svampar som är giftiga obehandlade men ätbara förvällda kräver en helt annan typ av förvällning. Vi avråder från giftiga svampar. Är du osäker på vilken sort du plockat så ska du ta det osäkra före det säkra och hellre kasta än äta.

Glöm inte att logga in

Som inloggad på ica.se så kan du:

... och mycket mer! Klicka här för att logga in enkelt med Mobilt BankID eller lösenord.

Artiklar (1214)

Skogens guld

Så gör du kantarelltoast!

När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!

Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!

Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!

mmh svaaamp!

Svamppizza

Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.