Smarta tips!

Praktiska prylar för svamp och bär

Äntligen dags att skörda, både det du planterat själv i trädgård eller på balkong, och allt det goda som finns i naturen runt omkring oss. Här tipsar vi om redskap som gör det både enkelt och roligt att plocka, rensa, torka och safta säsongens bär, frukter och svampar.
Tips: Här hittar du alla våra härliga recept med svamp!

Praktiska tillbehör för svamp och bär

  1. 1. Svampkorg

    1. Svampkorg

    Vissa vill bo i en svamp. Frågan ar var svamparna vill bo? Vi gissar i en fin svampkorg. Luftig och lagom djup så inte svamparna i botten mosas av kompisarna ovanpå.

  2. 2. Svampkniv

    2. Svampkniv

    Glöm inte de små detaljerna! Med en behändig svampkniv kan du enkelt göra grovrensningen på plats ute i skog och mark och får bara med dig det goda hem. Vissa hävdar också att återväxten blir bättre om du rensar i skogen.

  3. 3. Torkmaskin

    3. Torkmaskin

    Med en torkmaskin kan du enkelt torka både svamp, bär, äppelringar och färska örter på ett snabbt och effektivt sätt. Hållbarheten förlängs rejält, samtidigt som vitaminer, smak- och näringsämnen bevaras på bästa möjliga sätt.

  4. 4. Bärplockare

    4. Bärplockare

    Vill du att det ska gå undan eller ska du plocka mycket? Använd bärplockaren till lingon och blåbär. Bären plockar sig (nästan) själva.

  5. 5. Bärhink

    5. Bärhink

    Lite extra inspiration för att komma igång - en bärhink med härligt mönster gör susen och sätter fart på den trögaste plockare.

  6. 6. Passervagga

    6. Passervagga

    Passervaggan använder du för att göra mos och sylt av mjuka, oftast kokta, bär eller frukter. Placera vaggan i ett lagom stort kärl och tryck ut moset ut genom den perforerade botten medan skal, kärnor och annat skräp blir kvar i vaggan.

  7. 7. Saftmaja

    7. Saftmaja

    Enkelt sätt att koka saft. Fyll den understa delen med vatten och den översta med bär och socker. När vattnet i understa delen kokar, stiger ångan upp till bären som spricker av värmen från vattenångan. Saften från bären rinner genom perforeringshålen ner i mellankärlet från vilket du enkelt tappar saften genom gummislangen. Av bärresterna kan du göra mos eller använda i bakning för extra saftighet.

  8. 8. Saftsil

    8. Saftsil

    En saftsil är ett oumbärligt redskap vid saftkokning, men den passar även bra att använda när du kokar gelé. Koka bären och häll sedan bärmassan i en silduk för att sila bort skal, kärnor och stjälkar. Den silade saften kokar du på nytt och tillsätter socker.

  9. 9. Sylt & marmeladtratt

    9. Sylt & marmeladtratt

    När du kokat marmelad eller sylt är det bra med en marmeladtratt till att fylla burkarna. Placera tratten på burken och häll sylten genom tratten som har en bred öppning nedtill så det hela går snabbt och smidigt. Inget kladd eller spill runt burkarna.

  10. 10. Burkar & flaskor

    10. Burkar & flaskor

    Förvara sylten och saften i fina glasburkar och flaskor. Värm upp dem innan du häller i sylt eller saft och fyll ända upp. Torka ren kanten och skruva på locket direkt. Vänd burken upp och ned så strömmar den lilla, lilla mängden kvarvarande luft genom den mycket heta sylten och alla mikroorganismer som jäser och sprider mögel dör. Diska sedan av burken i hett vatten. När sylten svalnar bildas vakuum i burken och sylten är konserverad.

  11. 11. Etiketter

    11. Etiketter

    Snygga etiketter på burkarna och flaskorna så du minns vad som finns i. Och hemgjord saft eller sylt är också en fantastik present.

Visste du att...

... två tredjedelar av alla svenskar plockar bär eller svamp. Vad vi lägger i korgarna har dock förandrats kraftigt på senare år. 1977 samlade varje plockare i genomsnitt runt nio liter lingon och blåbär och två liter svamp årligen. 2011 var samma siffra fem respektive tio liter enligt Naturvårdsverket.

… all svamp bör förvaras kallt. I kylskåp håller en färsk svamp i mellan en och två veckor. I rumstemperatur håller den bara några dagar. Förvara gärna svampen i en skål eller öppen papperspåse, då blir den inte fuktig och ”svampig”.

... under 1800-talet exporterade Sverige mycket lingon till främst Tyskland. 1898 slog skörden rekord. Handeln med lingon kom att kallas ”lingonruschen”, efter den samtida guldruschen i Kanada och Alaska. Då inbringade en liter lingon 21 öre, vilket var mycket på den tiden.

… utländska vitaminbomber i all ära – ny forskning visar att vanliga nordiska lingon hör till bärrikets verkliga superhjältar.

... lingon innehåller en mängd vitaminer, mineraler, tanniner och antioxidanter som är bra för kroppen. Bland annat mixen av antioxidanter kallade ”polyfenoler” antas vara särskilt gynnsamma. Dessutom innehåller lingon det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, vilket gör att de håller sig länge.

Artiklar (1578)

Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!

Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!

Skogens guld

Så gör du kantarelltoast!

När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.

mmh svaaamp!

Svamppizza

Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.