Bild laddas
Svampsäsong

Torka svamp - så gör du!

En torkad svamp ska vara riktigt torr och då menar vi knastertorr. Här går vi igenom steg för steg hur du får den perfekt knastrigt supertorr.
Tips: Här får du alla våra recept med svamp

Så torkar du svamp

  1. 1. Stor eller liten

    Stora svampar kan med fördel delas på mitten medan små svampar kan torkas hela.

  2. 2. Dags att torka

    Ta svampen och bred ut den på ett tidningspapper eller hushållspapper. Ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn. Nu är det viktigt att temperaturen i ugnen inte når över 50 grader. Om ditt svampsjälvförtroende är på topp kan du testa att torka den i ett torkskåp eller någon annan plats där miljön är tillräckligt torr och varm.

  3. 3. Rör om

    Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

  4. 4. Nu snackar vi torrboll

    En färdigtorkad svamp ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.

  5. 5. Hur ska svampen bo?

    Bäst trivs den i en glasburk med tättslutande lock.

Så använder du torkad svamp

Med torkad svamp kan du njuta av skogens godsaker långt efter att svampsäsongen är slut. Men hur gör man? Här är några tips!

  • Blötlägg den torkade svampen
    Häll över kokhett vatten så att vattnet är tre gånger högre än mängden svamp. Beroende på storlek på svamparna kan det ta olika lång tid att blötlägga den, men från 10 minuter och uppåt. 
  • Blev det vätska över efter blötläggningen?
    Häll över det i maten för mer smak i maten! Vill du ha ännu mer smak på svampen kan du även blötlägga i buljong.
  • Lägg den torkade svampen i direkt
    Ska du göra en gryta eller soppa som ska puttra länge? Då kan du smula över den torkade svampen direkt.
  1. 1. Svampsoppa med feta

    29
    1
    En riktigt krämig och värmande svampsoppa med crème fraiche och syrlig fetaost. Förväll svampen först om du plockat den själv. Gott, hälsosamt, billigt och klimatsmart!
    Svampsoppa med feta
  2. 2. Fläskfilégryta med champinjoner

    818
    120
    Ibland duger bara en klassiker! Då är en god gryta med fläskfilé ett säkert val. Vår fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig - precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.
    Fläskfilégryta med champinjoner
  3. 3. Kantarellpasta med hasselnötter och parmesan

    23
    9
    Laga en enkel men lyxig kantarellpasta med hasselnötter och parmesan! Kantareller, hasselnötter, parmesan och vitlök sätter smak i detta recept. Pasta när den är som bäst helt enkelt.
    Kantarellpasta med hasselnötter och parmesan
  4. 4. Risotto med skogschampinjoner

    569
    74
    En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabella till en ännu lyxigare vegetarisk festrätt.
    Risotto med skogschampinjoner
  5. 5. Filodegsrullar med svamp

    2
    0
    Filodegsrullar fyllda med svamp är perfekt att servera som meze eller vegetariskt tilltugg på buffén eller till picknicken. Smakerna passar till rätter från mellanöstern, som exempelvis libanesisk mat. Servera gärna filodegsrullarna med en yoghurtsås eller dipp!
    Filodegsrullar med svamp
  6. 6. Syltade kantareller med rosmarin

    15
    1
    Har du lagt vantarna på en stor skörd trattkantareller så är den här inläggningen ett gott sätt att spara och ta till vara. Har du hittat gula kantareller så går det också fint. Svampen läggs in en klassisk 1-2-3 ättikslag förstärkt med färsk rosmarin som passar utmärkt till skogens smaker, gärna vilt.
    Syltade kantareller med rosmarin
Smarta tips!

Praktiska prylar för svamp och bär

Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Bild laddas
Svampsäsong

Konserverad svamp

Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Bild laddas

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Bild laddas
Svampsäsong

Förväll svampen innan du fryser den

Här får du snabba och enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller länge.
Bild laddas
Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Höst

Här kommer höstiga förrätter!

Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar.
Bild laddas
Matskola

Svampsorter och tillagning

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig!
Bild laddas
Matskola

Paj med lock - så gör du!

En härlig äppelpaj med flätat lock! I vår matskola visar vi steg för steg hur du lyckas.
Bild laddas