Svampsäsong

Torka svamp - så gör du!

En torkad svamp ska vara riktigt torr och då menar vi knastertorr. Här går vi igenom steg för steg hur du får den perfekt knastrigt supertorr. Så här kan du torka all svamp - både gula kantareller, trattkantareller, karljohanssvamp och andra sorter.
Tips: Här får du alla våra recept med svamp

Så torkar du svamp i ugn

  1. 1. Stor eller liten

    Stora svampar kan med fördel delas på mitten medan små svampar kan torkas hela.

  2. 2. Dags att torka

    Ta svampen och bred ut den på ett tidningspapper eller hushållspapper. Ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn. Nu är det viktigt att temperaturen i ugnen inte når över 50 grader. Om ditt svampsjälvförtroende är på topp kan du testa att torka den i ett torkskåp eller någon annan plats där miljön är tillräckligt torr och varm.

  3. 3. Rör om

    Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

  4. 4. Nu snackar vi torrboll

    En färdigtorkad svamp ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.

  5. 5. Hur ska svampen bo?

    Bäst trivs den i en glasburk med tättslutande lock.

Så använder du torkad svamp

Tillaga torkad svamp

Med torkad svamp kan du njuta av skogens godsaker långt efter att svampsäsongen är slut. Men hur gör man? Här är några tips!

  • Blötlägg den torkade svampen
    Häll över kokhett vatten så att vattnet är tre gånger högre än mängden svamp. Beroende på storlek på svamparna kan det ta olika lång tid att blötlägga den, men från 10 minuter och uppåt. 
  • Blev det vätska över efter blötläggningen?
    Häll över det i maten för mer smak i maten! Vill du ha ännu mer smak på svampen kan du även blötlägga i buljong.
  • Lägg den torkade svampen i direkt
    Ska du göra en gryta eller soppa som ska puttra länge? Då kan du smula över den torkade svampen direkt.
  1. Svampsoppa med feta

    1. Svampsoppa med feta

    Betyg 4.1 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En riktigt krämig och värmande svampsoppa med crème fraiche och syrlig fetaost. Förväll svampen först om du plockat den själv. Gott, hälsosamt, billigt och klimatsmart!

    Svampsoppa med feta
  2. Fläskfilégryta med champinjoner

    2. Fläskfilégryta med champinjoner

    Betyg 4.5 av 5.
    1360 personer har röstat
    Receptet har 219 kommentarer.

    Ibland duger bara en klassiker! Då är en god gryta med fläskfilé ett säkert val. Vår fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig - precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.

    Fläskfilégryta med champinjoner
  3. Kantarellpasta med hasselnötter och parmesan

    3. Kantarellpasta med hasselnötter och parmesan

    Betyg 4 av 5.
    51 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Laga en lyxig men enkel kantarellpasta med hasselnötter och parmesan! Det här är en kantarellpasta utan grädde som du istället gör med rikligt med god olivolja. Kantareller, hasselnötter, parmesan och vitlök sätter smak. Pasta när den är som bäst helt enkelt!

    Kantarellpasta med hasselnötter och parmesan
  4. Risotto med skogschampinjoner

    4. Risotto med skogschampinjoner

    Betyg 4.6 av 5.
    842 personer har röstat
    Receptet har 114 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabello till en ännu lyxigare festrätt.

    Risotto med skogschampinjoner
  5. Filodegsrullar med svamp

    5. Filodegsrullar med svamp

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Filodegsrullar fyllda med svamp är perfekt att servera som meze eller vegetariskt tilltugg på buffén eller till picknicken. Smakerna passar till rätter från mellanöstern, som exempelvis libanesisk mat. Servera gärna filodegsrullarna med en yoghurtsås eller dipp!

    Filodegsrullar med svamp
  6. Syltade kantareller med rosmarin

    6. Syltade kantareller med rosmarin

    Betyg 4.2 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Har du lagt vantarna på en stor skörd trattkantareller så är den här inläggningen ett gott sätt att spara och ta till vara. Har du hittat gula kantareller så går det också fint. Svampen läggs in en klassisk 1-2-3 ättikslag förstärkt med färsk rosmarin som passar utmärkt till skogens smaker, gärna vilt.

    Syltade kantareller med rosmarin

Artiklar (1569)

Skogens guld

Så gör du kantarelltoast!

När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!

mmh svaaamp!

Svamppizza

Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.