Förväll svampen innan du fryser den
Här får du snabba och enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller länge.
En torkad svamp ska vara riktigt torr och då menar vi knastertorr. Här går vi igenom steg för steg hur du får den perfekt knastrigt supertorr. Så här kan du torka all svamp - både gula kantareller, trattkantareller, karljohanssvamp och andra sorter.
Tips: Här får du alla våra recept med svamp
Stora svampar kan med fördel delas på mitten medan små svampar kan torkas hela.
Ta svampen och bred ut den på ett tidningspapper eller hushållspapper. Ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn. Nu är det viktigt att temperaturen i ugnen inte når över 50 grader. Om ditt svampsjälvförtroende är på topp kan du testa att torka den i ett torkskåp eller någon annan plats där miljön är tillräckligt torr och varm.
Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.
En färdigtorkad svamp ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.
Bäst trivs den i en glasburk med tättslutande lock.
Med torkad svamp kan du njuta av skogens godsaker långt efter att svampsäsongen är slut. Men hur gör man? Här är några tips!
En riktigt krämig och värmande svampsoppa med crème fraiche och syrlig fetaost. Förväll svampen först om du plockat den själv. Gott, hälsosamt, billigt och klimatsmart!
Svampsoppa med fetaIbland duger bara en klassiker! Då är en god gryta med fläskfilé ett säkert val. Vår fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig - precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.
Fläskfilégryta med champinjonerLaga en lyxig men enkel kantarellpasta med hasselnötter och parmesan! Det här är en kantarellpasta utan grädde som du istället gör med rikligt med god olivolja. Kantareller, hasselnötter, parmesan och vitlök sätter smak. Pasta när den är som bäst helt enkelt!
Kantarellpasta med hasselnötter och parmesanEn perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabello till en ännu lyxigare festrätt.
Risotto med skogschampinjonerFilodegsrullar fyllda med svamp är perfekt att servera som meze eller vegetariskt tilltugg på buffén eller till picknicken. Smakerna passar till rätter från mellanöstern, som exempelvis libanesisk mat. Servera gärna filodegsrullarna med en yoghurtsås eller dipp!
Filodegsrullar med svampHar du lagt vantarna på en stor skörd trattkantareller så är den här inläggningen ett gott sätt att spara och ta till vara. Har du hittat gula kantareller så går det också fint. Svampen läggs in en klassisk 1-2-3 ättikslag förstärkt med färsk rosmarin som passar utmärkt till skogens smaker, gärna vilt.
Syltade kantareller med rosmarinHär får du snabba och enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller länge.
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.
Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.
Här tipsar vi om galet goda höstiga förrätter med svamp till mysiga höstmiddagar.
Här tipsar vi om våra godaste chiligrytor - både vegetariska och med kött!