Dags för skördetid! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till rotfruktschips.
Pasta på kålrot? Ja det går faktiskt! Tunna, långa strimlor av kålrot kokas al dente och serveras med en syrlig sås gjord på surkål. Toppa “pastan” med smörstekta kantareller, krispiga brödsmulor och persilja.
Pasta på kålrot med kantareller och surkålDen klassiska charkbrickan har fått en vego utmanare! Avnjut tunna skivor picklad rotselleri med en kräm på mascarponeost och rosmarin. Extra crunch till rätten adderas genom rostade valnötter.
Charkuteri på selleri med mascarponeEtt härligt inslag på buffébordet! Svartrot inlindad i salt och krispigt bacon serveras på en bädd av dragonkräm. På toppen? Vinägerkokt rödlök och strimlad nori. En unik och vacker rätt som imponerar.
Baconlindad svartrot med dragonkrämEn rätt på restaurangnivå som de flesta klarar av att laga hemma! Frasigt friterade jordärtskockschips tillsammans med stekt svamp och krämig, rå äggula är ett perfekt tilltugg som gör intryck på gästerna.
Jordärtskockschips med stekt svamp och äggulaDen här rätten hyllar den mumsiga moroten. Tillsammans med linser, fänkål, yoghurt smaksatt med flädersirap och den marockanska kryddblandningen ras el hanout får moroten skina som den förtjänar.
Rostade morötter med linser, fänkål och fläderyoghurtMaträtten shawarma kommer från mellanöstern och liknar kebab. I detta recept har vi gjort en variant med rödbetor och lammstek som grillas varvade på spett. Avsluta med riven getost och kryddor.
Shawarma på rödbeta och lammstek med getostLikt kräftor kokas persiljerötter i en lag av öl och krondill vilket ger rotfrukten en örtig och djup smak. Serveras tillsammans med en kräm gjord på kikärtor, grädde och rökt ost och toppas med persilja.
Dillkokta persiljerötter med kikärtskräm och persiljaBor: Älgö, Stockholm
Gör: Driver Fotografiska museets restaurang och Paul Taylor Lanthandel
Instagram: @paulsvensson.se
Jag drivs av överraskningsmomentet. Serverar man rapsskott med svedjerovekräm och halmgrillad åkerbönsmjölk, då känns det som att man hoppat in i en raket och varit uppe på månen och vänt. Och det gör det väldigt kittlande. Sen brinner jag för att ta vara på hela grönsaker, från rot till blast, och minimera svinnet som hamnar i soporna eller komposten.
Du blir inte övertygad förrän du har smakat på något som är riktigt gott. Det måste bevisas, annars fortsätter man gärna gå i gamla hjulspår.
Rätterna är skräddarsydda för att inspirera till nya användningsområden för säsongens grödor och sätt att blanda det växtbaserade med smak av det animaliska, så att du kan äta en rotfrukt som du aldrig ätit den förut!
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?
Dags för skördefest och härliga recept med säsongens fantastiska råvaror i fokus.
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!