Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kantarellpaj

Denna enkla men lyxiga kantarellpaj är perfekt att bjuda gästerna på! Kantareller och Västerbottensost är en riktigt fin kombination, som här utgör fyllningen ihop med en äggstanning. Servera gärna med en krispig grönsallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajskal: Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  5. Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skala och finhacka löken. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt.
  6. Fyll pajskalet med svampfräset och osten.
  7. Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  9. Servera gärna med en grönsallad.

För alla

Innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, grädde och mjölkdryck.

Näringsvärden per portion, inkl sallad.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt mjölk till havredryck. Välj margarin istället för smör. Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 4
Pajskal
  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar ca 210 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 2 l färska kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g riven Västerbottensost
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 1 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4012 kJ / 959 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept