Lökigt!

11 löksorter och vad du gör med dem

Lök är en av våra mest älskade basråvaror. Men vilken lök passar till vad? Och hur ska man tillaga den för att få fram så mycket smak som möjligt? Bli lökexpert med vår guide.
Här hittar du alla recept med lök.

Olika sorters lök

Här kommer riktigt lökigt innehåll där vi grottar ner oss i olika sorters lökar och vad du kan göra med dem.

  1. Rödlök.

    1. Rödlök

    Rödlök äts ofta rå och tunt skivad, då behåller den sin krispighet och smak. Den blir mildare av att ligga skivad i isvatten en stund innan servering. En sötare rödlök får du genom att steka den långsamt i smör och lite balsamico eller råsocker. Den är även god att pickla och att ha i salsasåser. När löken upphettas bryts de skarpa smakämnena ned samtidigt som enzymet som bildar lökens starka smaker förstörs. Smaken påverkas också av hur länge löken växer innan den skördas. Ju mognare en lök är, det vill säga ju längre den fått växa, desto starkare blir smaken.

  2. Gul lök.

    2. Gul lök

    Gul lök är en av de viktigaste grödorna vi odlar i Sverige och är standardlöken i de flesta kök. Säsongen för svensk gul lök sträcker sig från början av september till slutet av april, resten av året importeras den. Gul lök har en intensiv smak med hög syra och kan användas i nästan all mat: sås, soppor och wokar. Den kan vara lite för kraftig rå, men sockerstekt i en lökragu, brässerad och ugnsbakad är den fantastisk. För att locka fram lökens sötma så behöver den tillagas långsamt så att alla komplexa aromer hinner utvecklas. Stek i minst 15 minuter, helst i smör. Då blir löken mjuk och härligt gyllenbrun av sockret.

  3. Silverlök

    3. Silverlök

    Silverlök är mildare än både gul och röd lök. Löken, som inte tål lagring, äts bara under höst och tidig vinter. Traditionellt äter man silverlök rå som tillbehör till surströmming men den är även god i tomatsallad eller som topping på korv, se bara till att hyvla den tunt. Den är även god tillagad i en löksoppa eller på pizza. Mindre silverlök kokas 5-10 minuter för att bli mjuk, stor hel lök i 10-15 minuter.

  4. 4. Vitlök

    4. Vitlök

    Vitlöken är en av våra mest älskade lökar med sin intensiva smak. Dessutom är den känd för att ha en rad positiva effekter på hälsan. Det finns upp emot 300 olika sorters vitlök runt om i världen, som till exempel elefantvitlök, kingsolo, lautrec och färsk vitlök. Vitlök odlas i Sverige, men Kina är det land som producerar merparten av den vitlök som säljs. Ju mer du finfördelar vitlöken desto mer smak och lukt kommer fram. Hacka för mildare och riv för kraftigare smak. Passar till fisk, kött, vegetariskt - det mesta faktiskt!

  5. Steklök.

    5. Steklök

    Steklök är små gula och röda lökar, mindre än 35 mm. De sorteras ut efter skörd och torkning och säljs sedan som lök som passar bra att tillaga hel som tillbehör eller i grytor. Smaken är dock densamma som hos stor lök.

  6. Schalottenlök.

    6. Schalottenlök

    Den eleganta schalottenlöken har en rund, lite söt smak med ton av vitlök. Den finns tillgänglig året om. Köttet är vitt med rosa kanter. Passar utmärkt i salladsdressing, rå och är ett måste i bearnaisesås. Schalottenlöken bildar fyra till åtta smålökar runt varje sättlök och består ofta av två klyftor innanför skalet. Schalottenlöken består av tunnare skikt jämfört med gul lök, det gör att det går lättare att hacka den riktigt fint.

  7. pärrlök.

    7. Pärllök

    Denna lilla platta lök är nära släkt med vanlig gul lök och är vanlig i det italienska köket. Den har en mild smak och passar bra att helsteka, grilla på spett, koka eller sylta. Serveras som tillbehör eller i grytor och kan i övrigt användas på samma sätt som gul eller annan matlök. Den går att få tag på under hela året men är bäst under höst och vinter. Den behöver koka 5-10 minuter för att mjukna.

  8. Bananschalottenlök.

    8. Bananschalottenlök

    Bananschalotten smakar precis som vanlig schalottenlök men är större vilket innebär att man slipper skala lika många lökar. De är goda att glasera, finhacka och ha i smörsåser eller att servera hela.

  9. Syltlök

    9. Syltlök

    Denna miniversion av silverlöken är ca 1 cm stora och är populära att sylta hela. De används ofta i grytor och som tillbehör till kötträtter.

  10. 10. Purjolök

    10. Purjolök

    Den pigga purjolöken är en mångsidig, mild och matig lök som har sina rötter vid Medelhavet och är som gjord för gräddiga såser, grytor, soppor, gratänger och asiatiska rätter. Och du vet väl att man kan använda hela purjolöken?

  11. 11. Gräslök

    11. Gräslök

    Gräslök har en mild och örtig löksmak. Utöver sin goda smak är gräslöken dessutom rik på A- och C-vitamin. Den passar särskilt bra till sommarmat och är också himla snygg att toppa maten med! Det går utmärkt att frysa in gräslök, hacka den innan du lägger in den i frysen.

Goda recept med lök

 

  1. Potatisgratäng med purjolök

    1. Potatisgratäng med purjolök

    Betyg 4.6 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Purjolök och potatis är sedan gammalt en riktig bra smakkombination! Prova att piffa till den klassiska potatisgratängen med stekt purjolök som gifter sig utmärkt med den krämiga, gräddiga och ostiga gratängen.

    Potatisgratäng med purjolök
  2. Fransk löksoppa

    2. Fransk löksoppa

    Betyg 4.2 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Den franska löksoppan är enkel, billig och erbjuder en rustik och värmande smakupplevelse. Soppan som huvudsakligen består av gul lök i en välsmakande buljong med vin, timjan och vitlök toppas med ett ljuvligt bröd- och osttäcke och gratineras i ugnen.

    Fransk löksoppa
  3. Gräslökspesto

    3. Gräslökspesto

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Vi kan inte få nog av gräslökspesto! Den passar lika bra till pastan, smörgåsen, salladen och som dipp. Här har vi gjort peston på gräslök som mixas ihop med de klassiska ingredienserna parmesan, pinjenötter och olivolja.

    Gräslökspesto
  4. Grilled cheese med karamelliserad lök

    4. Grilled cheese med karamelliserad lök

    Betyg 4.1 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Njut av ett oemotståndligt recept på grilled cheese där smält ost och söt, karamelliserad lök tar plats mellan knaprigt, gyllene bröd. En smakrik twist på en klassiker som passar bra som tillbehör till soppa eller sallad.

    Grilled cheese med karamelliserad lök
  5. Ugnsbakade lökar med gruyère och hasselnötter

    5. Ugnsbakade lökar med gruyère och hasselnötter

    Betyg 3.7 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Lök är basen i en stor del av all matlagning, men den förtjänar att få stå på egna ben då och då. Genom att baka lökarna på låg temperatur i ugnen blir de karamelligt söta, mjälla och makalöst goda. Toppa lökarna med riven Gruyère och rostade hasselnötter.

    Ugnsbakade lökar med gruyère och hasselnötter
  6. Scallion pancakes – kinesiska pannkakor

    6. Scallion pancakes – kinesiska pannkakor

    Betyg 4.7 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Fyllda kinesiska pannkakor med salladslök, så kallade scallion pancakes, är både frasiga och salta. De serveras traditionellt i Kina och Taiwan som ett bröd. I vårt recept serverar vi de fyllda pannkakorna med en god dipp av vinäger, soja, socker och chili.

    Scallion pancakes – kinesiska pannkakor
  7. Rostad lök

    7. Rostad lök

    Betyg 4.5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Rostad lök passar som topping på allt från varmkorven till den asiatiska nudelsoppan. Genom att fritera löken blir den både krispig och mild, och dessutom är det ett smart tips att ta vara på överbliven lök i kylskåpet.

    Rostad lök
  8. Örtsalt

    8. Örtsalt

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tillhör du dem som tycker att örtsalt passar på precis allt? Då borde du testa att göra eget örtsalt – superenkelt och gott! Blanda valfria örter med flingsalt och få en mångsidig kryddblandning som kommer att höja smaken på dina favoriträtter.

    Örtsalt
  9. Grillad purjolök med gräddig salviasås

    9. Grillad purjolök med gräddig salviasås

    Betyg 3 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Prova ett laktovegetariskt alternativ på grillkvällen och servera grillad purjolök med en gräddig sås med smak av citron och färsk salvia. Toppa rätten med rostad purjolök och gärna extra salvia.

    Grillad purjolök med gräddig salviasås
  10. Tarte tatin med rödlök

    10. Tarte tatin med rödlök

    Betyg 4.4 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Tarte tatin är en fransk äppelpaj som gräddas upp och ner. I den här varianten använder vi istället karamelliserad sötsyrlig rödlök som tillsammans med den frasiga smördegen utgör en ljuvlig och inte minst vacker lökpaj perfekt som förrätt eller tilltugg.

    Tarte tatin med rödlök
Lökig fakta

Vad är lökens historia?
Redan 3 000 år f Kr började olika sorters lök odlas i Centralasien, men de har vuxit vilt längre än så. Till Sverige kom löken under medeltiden, och blev snabbt en viktig råvara, både som livsmedel och läkemedel. I dåtidens Egypten var löken en symbol för evigt liv, och där omnämns rödlöken som ett omtyckt födoämne redan 3 600 år f Kr. 

Hur förvarar man lök?
Lök är mycket hållbart och går att lagra länge om den får rätt förutsättningar. Det viktigaste är att den aldrig får bli fuktig, låt den inte ligga i plastpåse längre än från affären och hem. I grönsakslådan i kylen håller den nästan hur länge som helst, och i en skål på köksbänken klarar den sig ungefär en månad. 

Är det nyttigt med lök?
Lök i allmänhet, är fullproppad med nyttiga ämnen. Den är rik på antioxidanter, kan bidra till att sänka kolesterolvärdet och håller blodsockernivåerna på en jämn nivå.  De olika svavelföreningarna i löken gör den också god för hälsan. De stimulerar nämligen avgiftningsenzymer i levern, och anses ha en antibiotisk effekt. Kanske är det inte så konstigt att lök använts som läkemedel i hundratals år!

Varför gråter man av lök?
Svavelföreningar i lök, mer specifikt gasen trimetylensulfoxid, frigörs när löken hackas och när den reagerar med vattnet i våra ögon bildas en utspädd form av svavelsyra som svider och irriterar. Då producerar våra ögon tårar som en försvarsreaktion för att späda ut syran och minska svidandet.

Hacka lök utan tårar!

Artiklar (1)

Pastabonanza

Gör egen pasta!

Lär dig att göra egen pasta och laga goda pastarätter signerade Skrea matbruk.