Rätt smaksättare till grillen
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Kyckling är inte bara kycklingfilé. Tänk på att kycklingens detaljer skiljer sig åt i både smak och karaktär. Här visar vi hur du på bästa sätt kryddar kycklingen och dess olika delar.
I både skinnet och benen på kycklingen sitter mycket smak, därför vill vi tipsa om hel kyckling och även andra kycklingdetaljer med både skinn och ben kvar. Hel kyckling är också ett bra val för dig som vill ha mycket mat för pengarna! Krydda gärna den hela kycklingen frikostigt med vitlök och örter som timjan och rosmarin.
Tips! Fyll den hela kycklingen med en ekologisk citron och en näve färska örter, så smaksätts den inifrån när du tillagar den i ugnen.
Ett enkelt sätt att få saftig och kryddig kycklingfilé är att banka ut filéerna och rulla ihop dem med godsaker du gillar. Botanisera i skåpen därhemma och krydda med det du tycker om. Soltorkade tomater, tapenade, färsk basilika, parmesan, fetaost...variationsmöjligheterna är många!
Tips! Det är bäst att göra rullader av tunna filéer. Lägg plastfilm över kycklingfilén och använd baksidan på en kastrull för att banka ut den. Eller så finns det såklart tunna filéer att köpa.
Rub är en torr kryddblandning som klappas in i köttet, gärna en stund innan det ska tillagas, men precis innan går också bra. Mortla helt enkelt ihop de kryddor du tycker om. Här finns alla våra recept på rubs.
Tips! En härlig smak får du med en mortlad mix av fänkål, kummin och timjan.
Med glaze får köttet en saftig smak och en glansig yta. Glaze är en sås som penslas på köttet i slutet av tillagningstiden och den innehåller alltid socker i någon form, ofta honung. När glazen hettas upp får köttet en härligt karamelliserad yta.
Tips! Här hittar du en supergod glaze med chipotle och muscovadosocker.
En marinad med olja, vinäger och valfria kryddor får köttets egna smaker att komma fram. Syran i marinaden gör att smakerna tränger in ordentligt i köttet. Låt gärna kycklingen marinera över natten eller åtminstone i ett par timmar.
Tips! Tycker du om asiatiska smaker rekommenderar vi ingefära, vitlök, soja och honung tillsammans i en marinad.
Smidigt och enkelt lagar du denna goda tikka masala kyckling, där allt görs i ugnen i en och samma form. Ris, lök, tomater och kronärtskockorna lagas i ugnen ca 25 minuter tillsammans med den tikka masalakryddade kycklingen. Serveras gärna med yoghurt och mynta.
Allt i en form - Tikka masala kyckling med risKyckling i lergryta med citron och timjan är en fulländad måltid som kräver ett par timmars tillagning. Rotfrukter tillsammans med vitlök och chili gör rätten smakrik och vacker.
Citron- och timjankyckling i lergrytaEnkel och lättlagad pastarätt med många smaker. Rulla in fetaosten i kycklingen till rullader och stek i en stekpanna. Koka den färska pastan och blanda den med smakrik crème fraiche och spenat och servera till de krämiga kycklingrulladerna.
Fetaostfylld kycklingrullad med spenat och fettuccineEn superenkel kycklinggryta som går fort att tillaga. Stek kycklingen tills den har en perfekt innertemperatur, tillsätt crème fraiche, buljong och soltorkade tomater för att få den mumsiga smaken. Servera kycklinggrytan med ris och sockerärtor. Vóila!
Krämig kycklinggryta med soltorkade tomaterBred ajvarkräm över kycklingen och toppa med det asiatiska ströbrödet panko och persilja. Gratinera i ugnen i ungefär 25 minuter. Billig rätt som ändå känns lyxig och är full av smak - en perfekt bjudrätt.
Kyckling med ajvartäckeSaftig baconinlindad kyckling är en riktig klassiker. En rätt som alla kan och hinner laga, till och med efter jobbet. Kyckling och bacon är allt du behöver, men det räcker mer än nog för att tillfredsställa hungern och smaklökarna.
Baconlindad kycklingfiléI detta recept bjuds det på en tomat- och örtbräserad kyckling som kokats ihop till en smakrik gryta. Kycklinglåren bryns och därefter tillsätts tomat, vatten, buljongtärning, soja och örter innan det är dags för grytan att sjuda. Servera kycklingen med nykokt ris och paprika.
Tomat- och örtbräserad kycklingI detta recept får du avnjuta saftiga vitlöksstekta kycklingklubbor. Innan kycklingen ställs in i ugnen pressar du färsk vitlök över den. Doften som sprider sig är ljuvlig och tillsammans med den krämiga ricotta- och tomatsåsen blir måltiden en hit. Servera med nykokt ris, kalamataoliver och rucola.
Vitlöksstekt kyckling med oliver och ruccolaSticky chicken är kyckling som blandas ner i en sötsyrlig sås med bland annat soja, sweet chilisås och sesamolja. Servera den klibbiga kycklingen med strimlad gurka, kålrabbi och nykokt ris. Barnsligt gott!
Sticky chicken med risKyckling som får stekas i paprikapulver och timjan passar alldeles utmärkt ihop med ugnsstekt potatis och en guacamole. Faktiskt en toppenrätt att servera på en fredag.
Paprikastekt kyckling med guacamoleEnklaste och godaste kyckling- och grönsaksmiddagen blir det när du gör det här receptet där allt görs på en plåt i ugnen. Låt kycklinglårfiléerna marinera en stund medan du skalar och skär rotsakerna. Laga till ca 30 minuter i ugnen och den goda ugnsmiddagen är klar att servera.
Allt på en plåt – kyckling med ugnsrostade grönsakerFärdigkryddade kycklingspett underlättar när du ska grilla eller laga denna måltid. De kryddiga spetten får sällskap av en härlig sallad med asiatisk känsla och jordnötssås. Marinaden av fisksås, citron och koriander sätter tonen och i den lägger du goda grönsaker som paprika, morot och stjälkselleri. Servera gärna med basmatiris.
Asiatiska kycklingspett med jordnötssåsTacos kan varieras i oändlighet! Här är en variant med kryddig kyckling, syrlig picklad mango, rostad majssalsa, koriandermajonnäs och krämig avokado. Servera allt i tortillabröd och toppa med skivad jalapeño.
Kycklingtacos med majssalsaHär bjuder vi på en riktig klassiker: Flygande Jacob! En läcker rätt med kyckling, bacon, grädde, banan, chilisås och jordnötter. Receptet publicerades första gången 1976 och upphovsmannen lär vara Ove Jacobsson, verksam inom flygfrakt. Tack Ove för denna oslagbara rätt!
Flygande JacobVilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.
Här hittar du recept på lamm och får lära dig allt om lammets olika delar.
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!