Matskola

Inbakad oxfilé, så gör du!

Smördegsinbakad oxfilé är en imponerande och saftig rätt som passar bra när du ska bjuda på en festlig måltid, som till nyårsafton. Det kan vara lite pilligt, men väl värt mödan! Här visar vi hur du lyckas, steg för steg, och vi bjuder även på recepttips!

Så gör du inbakad oxfilé

Se vår film och steg för steg beskrivning hur du gör och lyckas med din inbakade oxfilé. Smördegspaketen kan göras klara en dag i förväg, förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Tillaga dem i 200­­­­­°C i 30 minuter före servering.

  1. 1. Bryn köttet

    Skär oxfilén i lika stora bitar och bryn dem så att de får färg runtom hela. Ställ köttbitarna kallt att svalna.

  2. 2. Klä köttet med smördeg

    Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på lånsidan. Rulla in köttbitarna i varsin remsa. Fäst en rund platta av smördeg till en botten.

  3. 3. Lägg i svampfyllning

    Ställ rundlarna upp. Lägg i svampfyllningen ovanpå köttbiten. Lägg på ett lock av smördeg och knyt ihop.

  4. 4. Pensla knytena

    Gör ett hål i mitten på locket. Pensla knytena på ovansidan och runtom. Ställ dem i kylskåp med plastfolie över om du förbereder dem ett tag innan de ska tillagas.

  5. 5. Grädda

    Tillaga knytena i ugnen, ca 30 minuter före servering.

  6. 6. Klart!

    Nu är de klara att servera. Smaklig måltid!

Recept och tips på tillbehör

Servera gärna oxfilépaketen med en god rödvins- eller portvinssås, rostade rotfrukter eller palsternackor och en tomatkompott. 

  • Inbakad oxfilé med svampcrème

    Inbakad oxfilé med svampcrème

    Betyg 3.2 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Inbakad oxfilé är en klassiskt lyxig nyårsrätt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg som gömmer en krämig och smakrik fyllning av murklor, champinjoner, vitt vin och crème fraiche. Genom att inte bryna köttet blir det saftigare och jämnrosa rakt igenom vid tillagning.

    Inbakad oxfilé med svampcrème
  • Inbakad oxfilé med svamp

    Inbakad oxfilé med svamp

    Betyg 3.3 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Inbakad oxfilé med svamp är en lyxig festmåltid som smakar utsökt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg och i filén finns en krämig och fräsch fyllning av bland annat champinjoner, skinka och crème fraiche.

    Inbakad oxfilé med svamp
  • Beef Wellington

    Beef Wellington

    Betyg 4.7 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Beef Wellington är klassiskt inbakad oxfilé med fyllning. Här har vi valt smakrika timjankryddade champinjoner och parmaskinka. Beef Wellington är en lyxig varmrätt för de festligare tillfällen och har fått sitt namn av hertig Wellington.

    Beef Wellington
  • Bästa rödvinssåsen

    Bästa rödvinssåsen

    Betyg 4.3 av 5.
    175 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Är hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!

    Bästa rödvinssåsen
  • Portvinssås

    Portvinssås

    Betyg 4.4 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Här är ett recept på en riktigt festlig och lite syrlig, otroligt god portvinssås med fylliga och rika smaker. Portvinssåsen går att förbereda några dagar innan så den är utmärkt till fest och blir en succé till kött.

    Portvinssås
  • Rosmarinrostade rotfrukter

    Rosmarinrostade rotfrukter

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    När de lantliga, spröda rotfrukterna får rostas tillsammans i ugn får de en fantastisk arom av den ljuvliga rosmarinen och den lena, kallpressade rapsoljan. Prova detta smarriga recept på rosmarinrostade rotfrukter

    Rosmarinrostade rotfrukter
  • Rostade palsternackor

    Rostade palsternackor

    Betyg 3 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ett enkelt recept på rostade palsternackor. Du gör dem av rotfrukten palsternacka, olivolja och timjan. De härliga ugnsrostade palsternackorna passar utmärkt som tillbehör till stekt eller grillat kött.

    Rostade palsternackor

Artiklar (1585)

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Duka vackert

Rosenknopp!

Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.