Smördegsinbakad oxfilé är en imponerande och saftig rätt som passar bra när du ska bjuda på en festlig måltid, som till nyårsafton. Det kan vara lite pilligt, men väl värt mödan! Här visar vi hur du lyckas, steg för steg, och vi bjuder även på recepttips!
Se vår film och steg för steg beskrivning hur du gör och lyckas med din inbakade oxfilé. Smördegspaketen kan göras klara en dag i förväg, förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Tillaga dem i 200°C i 30 minuter före servering.
Skär oxfilén i lika stora bitar och bryn dem så att de får färg runtom hela. Ställ köttbitarna kallt att svalna.
Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på lånsidan. Rulla in köttbitarna i varsin remsa. Fäst en rund platta av smördeg till en botten.
Ställ rundlarna upp. Lägg i svampfyllningen ovanpå köttbiten. Lägg på ett lock av smördeg och knyt ihop.
Gör ett hål i mitten på locket. Pensla knytena på ovansidan och runtom. Ställ dem i kylskåp med plastfolie över om du förbereder dem ett tag innan de ska tillagas.
Tillaga knytena i ugnen, ca 30 minuter före servering.
Nu är de klara att servera. Smaklig måltid!
Servera gärna oxfilépaketen med en god rödvins- eller portvinssås, rostade rotfrukter eller palsternackor och en tomatkompott.
Inbakad oxfilé är en klassiskt lyxig nyårsrätt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg som gömmer en krämig och smakrik fyllning av murklor, champinjoner, vitt vin och crème fraiche. Genom att inte bryna köttet blir det saftigare och jämnrosa rakt igenom vid tillagning.
Inbakad oxfilé med svampcrèmeInbakad oxfilé med svamp är en lyxig festmåltid som smakar utsökt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg och i filén finns en krämig och fräsch fyllning av bland annat champinjoner, skinka och crème fraiche.
Inbakad oxfilé med svampBeef Wellington är klassiskt inbakad oxfilé med fyllning. Här har vi valt smakrika timjankryddade champinjoner och parmaskinka. Beef Wellington är en lyxig varmrätt för de festligare tillfällen och har fått sitt namn av hertig Wellington.
Beef WellingtonÄr hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!
Bästa rödvinssåsenHär är ett recept på en riktigt festlig och lite syrlig, otroligt god portvinssås med fylliga och rika smaker. Portvinssåsen går att förbereda några dagar innan så den är utmärkt till fest och blir en succé till kött.
PortvinssåsNär de lantliga, spröda rotfrukterna får rostas tillsammans i ugn får de en fantastisk arom av den ljuvliga rosmarinen och den lena, kallpressade rapsoljan. Prova detta smarriga recept på rosmarinrostade rotfrukter
Rosmarinrostade rotfrukterEtt enkelt recept på rostade palsternackor. Du gör dem av rotfrukten palsternacka, olivolja och timjan. De härliga ugnsrostade palsternackorna passar utmärkt som tillbehör till stekt eller grillat kött.
Rostade palsternackorGör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!
Här visar vi hur du lyckas med nyårets paradrätt gratinerad hummer.
Hemmagjort godis i ett nafs när du smaksätter dina färdigköpta marshmallows.
Testa de här snabba, enkla och fantastiskt goda desserterna med smördeg.