Du kan antingen marinera eller glazea det du slänger på grillen. Och något som vi hör mer och mer inför grillsäsongen är rimma och rub. Och grillolja då? Vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut begreppen och bjuder på smakhöjande recept.
Absolut! Marinad gör din fisk eller ditt kött både mört och smakrikt. Det är viktigt att du börjar marinera minst en-två timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb.
Vad ska man då ha i sin marinad? Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också köttet eller fisken får saftigare känsla. Var snål med olja då den ofta droppar ner i glöden och fattar eld. Lite syra är bra i marinaden då det gör köttet mörare, prova vinäger eller citron. Men tänk på att vara försiktig med mängden, för mycket syra kan göra köttet hårt.
Tips! Se recept på marinad.
Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta.
En riktigt bra glaze ger köttet eller fisken en kryddad, karamelliserad smak eftersom den oftast innehåller något sött som honung eller sirap. Pensla på under hela grillningen men för försiktig med värmen – glazen ska som sagt karamelliseras, inte brännas.
Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på köttytan och absorberas ordentligt av köttet.
Tips! Se recept på glaze.
Rub är en torrare kryddblandning som gnids in i köttet eller fisken precis innan grillningen. Basen består ofta av paprika, salt, socker och någon typ av chili eller peppar.
Att göra en rub är ett enkelt sätt att ge köttet eller fisken grillsmak utan att behöva planera långt i förväg. Med en rub förvandlas ytan till en smakrik och krispig skorpa.
Tips! Se recept på rub.
Grillolja använder du när du vill få en förhöjd grillsmak (och vem har någonsin tackat nej till det?) Grillolja passar till precis allt som hamnar på din grill men extra bra är den till magert kött eller fisk.
Grillolja penslar du på både före och under grillningen. Men se till att du grillar ”indirekt” på den glödfria zonen för att undvika att det börjar brinna i köttet när grilloljan droppar ned. Färdiga råa hamburgare älskar grillolja då kryddorna ”fastnar” i köttet och grilloljan lätt ”sipprar” in i köttet. Halloj saftigaste burgaren!
Tips! Använd lite rub innan du penslar på grilloljan, för extra smak.
När man rimmar låter man kött eller fisk ligga i en lag på vätska, salt och socker innan man tillagar det. Lagen kan smaksättas till exempel med äppeljuice, kryddor och färska örter.
Varför rimmar man då? Jo, framförallt för att addera massor av goda smaker på djupet - man kan lite poetiskt kalla det för en insidans marinad. Ytterligare ett skäl att rimma är att göra kött saftigare. Proteinet i kött förlorar förmågan att behålla vatten vid upphettning över 50 grader, köttet kan då uppfattas som torrt och svårtuggat. En lösning är att rimma genom att tillsätta salt så att vätskan stannar kvar. Saltet tillsammans med andra tillsatser smaksätter då köttet och ökar känslan av mörhet och saftighet.
Tips!
Se recept på rimmade spjäll med chiliglaze.
Se fler recept på rimmad mat.
BBQ-såser fungerar som bordsåser men också som glaze. Dessutom är de perfekta som smaksättare i såser och i gryträtter.
Tips! Gör egen BBQ-sås.