Rätt smaksättare till grillen
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Du kan antingen marinera eller glazea det du slänger på grillen. Och något som vi hör mer och mer inför grillsäsongen är rimma och rub. Och grillolja då? Vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut begreppen och bjuder på smakhöjande recept.
Absolut! Marinad gör din fisk eller ditt kött både mört och smakrikt. Det är viktigt att du börjar marinera minst en-två timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb.
Vad ska man då ha i sin marinad? Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också köttet eller fisken får saftigare känsla. Var snål med olja då den ofta droppar ner i glöden och fattar eld. Lite syra är bra i marinaden då det gör köttet mörare, prova vinäger eller citron. Men tänk på att vara försiktig med mängden, för mycket syra kan göra köttet hårt.
Tips! Se recept på marinad.
Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta.
En riktigt bra glaze ger köttet eller fisken en kryddad, karamelliserad smak eftersom den oftast innehåller något sött som honung eller sirap. Pensla på under hela grillningen men för försiktig med värmen – glazen ska som sagt karamelliseras, inte brännas.
Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på köttytan och absorberas ordentligt av köttet.
Tips! Se recept på glaze.
Rub är en torrare kryddblandning som gnids in i köttet eller fisken precis innan grillningen. Basen består ofta av paprika, salt, socker och någon typ av chili eller peppar.
Att göra en rub är ett enkelt sätt att ge köttet eller fisken grillsmak utan att behöva planera långt i förväg. Med en rub förvandlas ytan till en smakrik och krispig skorpa.
Tips! Se recept på rub.
Grillolja använder du när du vill få en förhöjd grillsmak (och vem har någonsin tackat nej till det?) Grillolja passar till precis allt som hamnar på din grill men extra bra är den till magert kött eller fisk.
Grillolja penslar du på både före och under grillningen. Men se till att du grillar ”indirekt” på den glödfria zonen för att undvika att det börjar brinna i köttet när grilloljan droppar ned. Färdiga råa hamburgare älskar grillolja då kryddorna ”fastnar” i köttet och grilloljan lätt ”sipprar” in i köttet. Halloj saftigaste burgaren!
Tips! Använd lite rub innan du penslar på grilloljan, för extra smak.
När man rimmar låter man kött eller fisk ligga i en lag på vätska, salt och socker innan man tillagar det. Lagen kan smaksättas till exempel med äppeljuice, kryddor och färska örter.
Varför rimmar man då? Jo, framförallt för att addera massor av goda smaker på djupet - man kan lite poetiskt kalla det för en insidans marinad. Ytterligare ett skäl att rimma är att göra kött saftigare. Proteinet i kött förlorar förmågan att behålla vatten vid upphettning över 50 grader, köttet kan då uppfattas som torrt och svårtuggat. En lösning är att rimma genom att tillsätta salt så att vätskan stannar kvar. Saltet tillsammans med andra tillsatser smaksätter då köttet och ökar känslan av mörhet och saftighet.
Tips!
Se recept på rimmade spjäll med chiliglaze.
Se fler recept på rimmad mat.
BBQ-såser fungerar som bordsåser men också som glaze. Dessutom är de perfekta som smaksättare i såser och i gryträtter.
Tips! Gör egen BBQ-sås.
En asiatisk ingefärs- och sesammarinad som ger härlig smak till både fläskkött och fågel. Lägg köttet i marinaden i god tid före tillagning, så att det hinner dra åt sig ordentligt.
Ingefärs- och sesammarinadMarinad med sting och en touch av kaffe. Blanda med vitlök, olja, tomatpuré, soja, honung och sambal oelek och du har en stark och smakrik marinad till dina köttbitar eller kycklingfiléer.
Kaffe- och chilimarinadKlassisk barbequesås till grillat kött, eller att pensla med som glaze under grillningen. Med vitlök, ketchup, soja och liquid smoke bidrar till den rätta rökiga, fylliga sötman. Given sås till BBQ-grillade revbensspjäll eller annat fläskkött.
Klassisk BBQ-sås eller -glazeEn glaze sätter härlig smak och yta på vilket kött som helst! Här är en variant med smak av apelsin, röd chili och timjan, som passar extra bra till grillad kyckling. Socker bränner lätt om det grillas för länge, så pensla på glazen mot slutet av grillningen!
Apelsin- och chiliglazeI denna rökiga rimlag krossas hela vitlöksklyftor och blandas tillsammans med lagerblad, honung, timjan och en skvätt liquid smoke. Rimmat kött behåller sin saftighet och i denna blandning tillsätts en god kompott av härliga och rökiga smaker.
Rökig RimlagHär har vi en rimlag med citron och dill. Som förväntat passar den alldeles utmärkt till fisk men även till en bit kyckling. Den blandas snabbt ihop med vatten, salt och några pepparkorn. Lägg även till en klick med pepparrot och du har en härlig lag att rimma i.
Rimlag med citronSätt smak på kycklingen med fänkålsfrön, chili, muskot och stjärnanis. Stöt alla kryddorna i en mortel och gnugga in det ordentligt i kycklingen innan du tillagar den – gärna på grillen!
Fänkålsrub med muskot och stjärnanisMedelhavsrub är en god och smakrik rub på många olika kryddor som förberedes på under en kvart. Fungerar bra till det mesta, bland annat lamm, gris, kalv och kyckling.
MedelhavsrubVilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Att göra en egen glaze är faktiskt lättare än du tror. Se våra favoritrecept.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.
Här listar vi 7 av våra favorit marinader. Passar allt från kött, grönsaker och fisk.
Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.