Vad är skillnaden?

Marinad, glaze, grillolja, rub eller rimma?

Du kan antingen marinera eller glazea det du slänger på grillen. Och något som vi hör mer och mer inför grillsäsongen är rimma och rub. Och grillolja då? Vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut begreppen och bjuder på smakhöjande recept.

 • Ska jag marinera?

  Absolut! Marinad gör din fisk eller ditt kött både mört och smakrikt. Det är viktigt att du börjar marinera minst en-två timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb.

  Vad ska man då ha i sin marinad? Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också köttet eller fisken får saftigare känsla. Var snål med olja då den ofta droppar ner i glöden och fattar eld. Lite syra är bra i marinaden då det gör köttet mörare, prova vinäger eller citron. Men tänk på att vara försiktig med mängden, för mycket syra kan göra köttet hårt.

  Tips! Se recept på marinad.

 • Vad är glaze?

  Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta.

  En riktigt bra glaze ger köttet eller fisken en kryddad, karamelliserad smak eftersom den oftast innehåller något sött som honung eller sirap. Pensla på under hela grillningen men för försiktig med värmen – glazen ska som sagt karamelliseras, inte brännas.

  Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på köttytan och absorberas ordentligt av köttet.

  Tips! Se recept på glaze.

 • Vad är rub?

  Rub är en torrare kryddblandning som gnids in i köttet eller fisken precis innan grillningen. Basen består ofta av paprika, salt, socker och någon typ av chili eller peppar.

  Att göra en rub är ett enkelt sätt att ge köttet eller fisken grillsmak utan att behöva planera långt i förväg. Med en rub förvandlas ytan till en smakrik och krispig skorpa.

  Tips! Se recept på rub.

 • Hur använder jag grillolja?

  Grillolja använder du när du vill få en förhöjd grillsmak (och vem har någonsin tackat nej till det?) Grillolja passar till precis allt som hamnar på din grill men extra bra är den till magert kött eller fisk.

  Grillolja penslar du på både före och under grillningen. Men se till att du grillar ”indirekt” på den glödfria zonen för att undvika att det börjar brinna i köttet när grilloljan droppar ned. Färdiga råa hamburgare älskar grillolja då kryddorna ”fastnar” i köttet och grilloljan lätt ”sipprar” in i köttet. Halloj saftigaste burgaren!

  Tips! Använd lite rub innan du penslar på grilloljan, för extra smak.

 • Hur rimmar man kött?

  När man rimmar låter man kött eller fisk ligga i en lag på vätska, salt och socker innan man tillagar det. Lagen kan smaksättas till exempel med äppeljuice, kryddor och färska örter.

  Varför rimmar man då? Jo, framförallt för att addera massor av goda smaker på djupet - man kan lite poetiskt kalla det för en insidans marinad. Ytterligare ett skäl att rimma är att göra kött saftigare. Proteinet i kött förlorar förmågan att behålla vatten vid upphettning över 50 grader, köttet kan då uppfattas som torrt och svårtuggat. En lösning är att rimma genom att tillsätta salt så att vätskan stannar kvar. Saltet tillsammans med andra tillsatser smaksätter då köttet och ökar känslan av mörhet och saftighet.

  Tips!
  Se recept på rimmade spjäll med chiliglaze.
  Se fler recept på rimmad mat.

 • Hur använder man BBQ-sås?

  BBQ-såser fungerar som bordsåser men också som glaze. Dessutom är de perfekta som smaksättare i såser och i gryträtter.

  Tips! Gör egen BBQ-sås.

Recept som sätter fart på grillen

 • Ingefärs- och sesammarinad

  Ingefärs- och sesammarinad

  Betyg 3.7 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En asiatisk ingefärs- och sesammarinad som ger härlig smak till både fläskkött och fågel. Lägg köttet i marinaden i god tid före tillagning, så att det hinner dra åt sig ordentligt.

  Ingefärs- och sesammarinad
 • Kaffe- och chilimarinad

  Kaffe- och chilimarinad

  Betyg 5 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Marinad med sting och en touch av kaffe. Blanda med vitlök, olja, tomatpuré, soja, honung och sambal oelek och du har en stark och smakrik marinad till dina köttbitar eller kycklingfiléer.

  Kaffe- och chilimarinad
 • Klassisk BBQ-sås eller -glaze

  Klassisk BBQ-sås eller -glaze

  Betyg 4.3 av 5.
  46 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Klassisk barbequesås till grillat kött, eller att pensla med som glaze under grillningen. Med vitlök, ketchup, soja och liquid smoke bidrar till den rätta rökiga, fylliga sötman. Given sås till BBQ-grillade revbensspjäll eller annat fläskkött.

  Klassisk BBQ-sås eller -glaze
 • Apelsin- och chiliglaze

  Apelsin- och chiliglaze

  Betyg 2.8 av 5.
  18 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En glaze sätter härlig smak och yta på vilket kött som helst! Här är en variant med smak av apelsin, röd chili och timjan, som passar extra bra till grillad kyckling. Socker bränner lätt om det grillas för länge, så pensla på glazen mot slutet av grillningen!

  Apelsin- och chiliglaze
 • Rökig Rimlag

  Rökig Rimlag

  Betyg 3.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  I denna rökiga rimlag krossas hela vitlöksklyftor och blandas tillsammans med lagerblad, honung, timjan och en skvätt liquid smoke. Rimmat kött behåller sin saftighet och i denna blandning tillsätts en god kompott av härliga och rökiga smaker.

  Rökig Rimlag
 • Rimlag med citron

  Rimlag med citron

  Betyg 3.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Här har vi en rimlag med citron och dill. Som förväntat passar den alldeles utmärkt till fisk men även till en bit kyckling. Den blandas snabbt ihop med vatten, salt och några pepparkorn. Lägg även till en klick med pepparrot och du har en härlig lag att rimma i.

  Rimlag med citron
 • Fänkålsrub med muskot och stjärnanis

  Fänkålsrub med muskot och stjärnanis

  Betyg 3.6 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Sätt smak på kycklingen med fänkålsfrön, chili, muskot och stjärnanis. Stöt alla kryddorna i en mortel och gnugga in det ordentligt i kycklingen innan du tillagar den – gärna på grillen!

  Fänkålsrub med muskot och stjärnanis
 • Medelhavsrub

  Medelhavsrub

  Betyg 3.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Medelhavsrub är en god och smakrik rub på många olika kryddor som förberedes på under en kvart. Fungerar bra till det mesta, bland annat lamm, gris, kalv och kyckling.

  Medelhavsrub

Artiklar (1413)

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Allt du behöver veta

Hur grillar man?

Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.

Över öppen eld!

Laga mat utomhus

Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.