Bild laddas
Matskola

Vilken köttbit passar till vad?

Vi vill att du ska hitta den goda smaken i varje köttbit, så i vår matskola får du lära dig allt du behöver för att kunna välja den köttbit som passar bäst till grytan, steken eller biffen.

Välj rätt köttbit

Visste du att köttet, eller styckdetaljen som det också kallas, har olika smak och mörhet beroende på var på djuret det sitter? Muskler som fått jobba mer, till exempel de på djurets framdel, innehåller mer fett och kraftigare bindväv som ger fyllig köttsmak men kräver längre tillagningstid. Ryggmusklerna på mitten däremot har varit mer stilla och är mörare. Förenklat kan man säga att:

  • Framdelskött passar ofta bäst till grytor av olika slag
  • Mittdelskött är fina, möra bitar som blir bäst att steka eller grilla
  • Bakdelskött gör sig ofta bäst som stek i ugn
  • Bild laddas

    Goda grytor av framdelskött

    Framdelskött, med styckdetaljer som till exempel bog och bringa, är smakrikt men kräver ofta längre tillagningstid. Mört och gott blir köttet när det puttrar sakta i gryta. Lägg i köttet när vätskan kokar. Framdelskött blir också bra när du lagar det länge på låg temperatur i ugn.

  • Bild laddas

    Mitten är mörast

    Det möraste köttet, med styckdetaljer som filé, biff, entrecôte och kotlett, sitter på mitten av djuret. Säljs ofta i skivor som snabbt blir klara när du lägger dem i panna eller på grill. Rumstemperera köttet först och stek i hälften smör (för den goda smaken) och hälften olja (tål högre temperatur). Låt pannan bli ordentligt het så får du en fin, god stekyta, och lägg bara i så mycket att köttet inte kyler pannan. Då kan det bli mer kokt än stekt.

  • Bild laddas

    Bak sitter steken

    Bakdelskött med styckdetaljer som till exempel rostbiff, fransyska och innanlår, är också ganska mört och passar fint att helsteka i ugn. Låt köttet bli rumstempererat så får det bästa möjliga start, och använd gärna en digital termometer, så vet du säkert när köttet är färdigt. Tunt skivat bakdelskött kan du också vända snabbt i stekpannan eller på grillen.

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.
Bild laddas
Matskola

Hemgjord schnitzel

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.
Bild laddas
Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Bild laddas
Lökigt!

Allt du kan göra med olika sorters lök

Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här!
Bild laddas
Så gör du

Koka potatis - så gör du!

Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé i ugn

När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Bild laddas
Värt att veta!

Allt om lamm

Här hittar du recept på lamm och får lära dig allt om lammets olika delar.
Bild laddas
För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.
Bild laddas
Grilla!

BBQ-grilla Texas style

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.
Bild laddas