Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé, så gör du!

När det ska vara extra festligt, bjud på en klassisk supé där köttet står i centrum. Här visar vi, steg för steg, hur du gör en helstekt oxfilé i ugnen. Oxfilén kan dessutom lagas dagen före.
Tips! Här hittar du hela samlingen av recept med oxfilé!

Så gör du helstekt oxfile

Oxfilé gör middagen till en festmåltid. Vad sägs om att bjuda på helstekt oxfilé i ugn. Se vår film och steg för steg beskrivning.

Tips! Här hittar du det beprövade grundreceptet på helstekt oxfilé, som vi använder i filmen och beskriver nedan.

  1. 1. Putsa

    Putsa filén (dvs ta bort eventuella hinnor etc) med en vass filékniv.

  2. 2. Gör steken jämntjock

    Skär och vik ihop filén så att den smala änden viks in under filén (se i filmen hur!). Då får du en jämntjock stek som blir perfekt tillagad hela vägen.

  3. 3. Bind ihop (om du vill!)

    För en garanterat snygg filé kan du binda ihop med kökssnöre som finns att köpa i vanliga mataffärer. Du gör en ögla och knyter ihop i ena änden och fortsätter sedan att göra enkla öglor över hela filén. Se i filmen exakt hur du gör.

  4. 4. Bryn

    Bryn med olja och smör så får du en härligt frasig och smakrik yta. Vill du kan du bryna steken tillsammans med kryddor, till exempel vitlök och timjan.

  5. 5. Termometer för bästa resultat

    Oxfilé vill man inte misslyckas med. Så ta det säkra för det osäkra – använd en ugnstermometer och håll koll på tiden. Du för in termometern mitt på steken så att spetsen är precis i mitten av steken.

  6. 6. Ugnstid, tid & innertemperatur

    Ugnstemperaturen: 125°C
    Tid i ugn: ca 40 minuter
    Innertemperatur: 50-60°C

  7. 7. Låt steken vila

    När den är klar i ugnen, ta ut och linda in i smörpapper och låt steken vila i 10 minuter. Använd smörpapper istället för aluminiumfolie - foliet kan bidra till att stekningen fortsätter.

  8. 8. Klart!

    Skär i bitar till servering, eller tranchera som det så vackert heter på kockspråk!

Mer helstekt oxfilé

Du kanske också gillar...

Matskola

Inbakad oxfilé, så gör du!

Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Bild laddas
Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Bild laddas
Karamell som kronan på verket!

Karamell som kronan på verket

Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Bild laddas
Matskola

Lutande pannacotta med hallon!

En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!
Bild laddas
Favoriter!

Klassisk nyårsmeny!

Inspireras av våra mest eftersökta recept inför nyår.
Bild laddas
Matskola

Öppna ostron, så gör du!

Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Bild laddas
Gott slut!

Tidningen Buffés nyårsmeny

Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Bild laddas
Nu unnar vi oss!

Maffiga nyårsdesserter

Recept på svustiga nyårsdesserter som får prick alla att storkna pga så goda.
Bild laddas
Gott nyttigt år!

Nyttigt nyår med skadjur

Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Bild laddas