Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé, så gör du!

När det ska vara extra festligt, bjud på en klassisk supé där köttet står i centrum. Här visar vi, steg för steg, hur du gör en helstekt oxfilé i ugnen. Oxfilén kan dessutom lagas dagen före.
Tips! Här hittar du hela samlingen av recept med oxfilé!

Så gör du helstekt oxfile

Oxfilé gör middagen till en festmåltid. Vad sägs om att bjuda på helstekt oxfilé i ugn. Se vår film och steg för steg beskrivning.

Tips! Här hittar du det beprövade grundreceptet på helstekt oxfilé, som vi använder i filmen och beskriver nedan.

 1. 1. Putsa

  Putsa filén (dvs ta bort eventuella hinnor etc) med en vass filékniv.

 2. 2. Gör steken jämntjock

  Skär och vik ihop filén så att den smala änden viks in under filén (se i filmen hur!). Då får du en jämntjock stek som blir perfekt tillagad hela vägen.

 3. 3. Bind ihop (om du vill!)

  För en garanterat snygg filé kan du binda ihop med kökssnöre som finns att köpa i vanliga mataffärer. Du gör en ögla och knyter ihop i ena änden och fortsätter sedan att göra enkla öglor över hela filén. Se i filmen exakt hur du gör.

 4. 4. Bryn

  Bryn med olja och smör så får du en härligt frasig och smakrik yta. Vill du kan du bryna steken tillsammans med kryddor, till exempel vitlök och timjan.

 5. 5. Termometer för bästa resultat

  Oxfilé vill man inte misslyckas med. Så ta det säkra för det osäkra – använd en ugnstermometer och håll koll på tiden. Du för in termometern mitt på steken så att spetsen är precis i mitten av steken.

 6. 6. Ugnstid, tid & innertemperatur

  Ugnstemperaturen: 125°C
  Tid i ugn: ca 40 minuter
  Innertemperatur: 50-60°C

 7. 7. Låt steken vila

  När den är klar i ugnen, ta ut och linda in i smörpapper och låt steken vila i 10 minuter. Använd smörpapper istället för aluminiumfolie - foliet kan bidra till att stekningen fortsätter.

 8. 8. Klart!

  Skär i bitar till servering, eller tranchera som det så vackert heter på kockspråk!

Mer helstekt oxfilé

Du kanske också gillar...