ÖVER 60 MIN | Medel

Rustik baguette

Baka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Poolish: Vispa ihop vatten och jäst i en bunke. Sikta ner mjölet och rör till en slät smet. Täck bunken med en fuktig kökshandduk och låt stå i rumstemperatur 12–16 timmar. Fukta handduken då och då.
 2. Deg: Rör ner saltet i poolishen och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg, för hand eller med hjälp av en slickepott. Degen ska vara ganska lös och elastisk. Täck degen och låt den vila i rumstemperatur ca 45 minuter. 
 3. Olja in en låda eller stor bunke med tättslutande lock. Lägg ner degen och sätt på locket. Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek 2–3 timmar.
 4. Ställ lådan i kylen och låt jäsa ytterligare. Efter 4 timmar och upp till 24 timmar kan du baka dina baguetter. 
 5. Sätt ugnen på 250°C.
 6. Häll degen på en mjölad bänk och dela i 4 avlånga bitar (för 4 st) med hjälp av en degskrapa. Lägg baguetterna på två bakpappersklädda plåtar och snitta dem på längden med en vass kniv (undvik att snitta för djupt). 
 7. Sätt in baguetterna och häll ca ½ dl vatten på botten av ugnen så att det bildas ånga. Grädda 12–18 minuter. Låt baguetterna svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Tips

Denna deg kan också göras till underbara och saftiga frukostfrallor och fungerar utmärkt som pizzadeg. För frukostfrallor, grädda på 250°C i 8–12 minuter.

Ingredienser

Portioner: 4 st
Poolish - fördeg
 • 7 1/2 dl vatten (20°C)
 • 5 g jäst (gärna ekologisk)
 • 700 g stenmalet vetemjöl (700 g motsvarar ca 11 1/2 dl) gärna ekologiskt
Deg
 • 30 g flingsalt (30 g motsvarar ca 2 1/2 msk)
 • 1 sats poolish fördeg
 • 300 g stenmalet vetemjöl (300 g motsvarar ca 5 dl) gärna ekologiskt