Rustik baguette

8
10
Rustik baguette

Baka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Rustik baguette

Ingredienser

4 st

Poolish - fördeg

7 1/2 dl
vatten (20°C)
5 g
jäst (gärna ekologisk)
700 g
stenmalet vetemjöl (700 g motsvarar ca 11 1/2 dl) gärna ekologiskt

Deg

30 g
flingsalt (30 g motsvarar ca 2 1/2 msk)
1
sats poolish fördeg
300 g
stenmalet vetemjöl (300 g motsvarar ca 5 dl) gärna ekologiskt

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Gör så här

Tips

Denna deg kan också göras till underbara och saftiga frukostfrallor och fungerar utmärkt som pizzadeg. För frukostfrallor, grädda på 250°C i 8–12 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

8

Kommentarer

Ann-lovise

2021-01-15

Hur många frallor?

Redaktionen ICAse

2021-01-15

Hej Ann-Lovise! Det blir 4 baguetter med detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

Maria

2020-11-27

Jag har bakat dessa flera ggr men använt annat mjöl - senast en mix av Hallandsvete, vetemjöl special och siktad dinkel. Eftersom jag endast bakar med surdeg byter jag jästen mot 50 g pigg surdeg och det blir toppen! Min kritik mot receptet handlar om att baktiden och värmen är i underkant. Jag ökar båda.

Åsa

2020-11-20

Jo, jag blev ju ombedd att berätta hur det gick med dessa baguetter. Det blev lite galet, kan man säga. 😅 Att hitta "stenmalet vetemjöl" var inte enkelt. Större Ica-butiken på orten försökte hjälpa mej, men allt mjöl tycks vara valsat. Ge gärna exempel på vilket "stenmalet vetemjöl" jag kan hitta på Ica, det är ju bra om ingredienserna i era recept går att få tag på i era egna butiker. Blev ett stenmalet vetemjöl från kvarnen, nästan i grannkommunen. Detta var osiktat, var tveksam, men bakade ändå. Jäste bra under natten (skriv gärna ungefär hur stor bunke som behövs, min deg jäste nästan över kanten!) Resultatet blev tunga, kompakta baguetter med enormt mycket fiber. 😅 Det är ju liksom som vetekli i det där mjölet. Jag siktade ner det vid baket, och det grova som blev kvar i silen hade jag i, efter lite funderande. Dumt av mej! Blev inte bra. Om jag ska göra om brödet får jag ta mitt dyra, osiktade mjöl och sikta rätt mängd till degen och använda det som blir över i silen till något annat. Smaken på bröder var gott när det var nybakat och varmt. Men nu, dagen efter är dom som kalla tegelstenar. 😅

Testa liknande recept