Kantarellfocaccia
En focaccia kan man göra på många olika sätt. Här är ett mycket gott focacciarecept på det platta brödet med kantareller, lök och prästost i degen. Det varma brödet penslas med timjanolja direkt när den kommer ut ur ugnen och passar perfekt som tillbehör till soppa eller till sensommarens kräftfest.
Ingredienser
ca 30 bitar
1 gul lök
300 g färska kantareller
1 kruka timjan
2 msk smör
salt
peppar
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 dl riven prästost (2 dl motsvarar ca 100 g)
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl (11 dl motsvarar ca 660 g)
olivolja till bakplåtspapper och händer
1 dl riven prästost (1 dl motsvarar ca 50 g)
flingsalt
1/2 dl olivolja
Till servering
färskost
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, ost och färskost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten av brödet och per bit utan färskost till servering.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi538 KJ / 129 kCal
Fett5 g
Salt0.61 g
Kolhydrater17 g
Protein3 g
Kommentarer
Ska det vara häst i?
Erik
2023-06-07Hej Erik! Undrar om det blev stavfel och du menar jäst...? Det ska vara 25 g jäst i degen. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-06-09Är det gott att äta även om man bakar brödet på eftermiddagen och det är kallt sen till kräftorna? Eller bör det vara varmt/ljummet?
Lena
2021-08-25Hej Lena! Det är gott både ljummet och kallt. Hoppas det smakar! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2021-08-26stämmer mängden av allt för har fått ha brödet inne mer än 25 min och det är fortfarande degit =/
Anneli
2020-09-09Hej Anneli! Ja, mängderna stämmer. Svårt att veta varför brödet var degigt efter mer än 25 min i ugnen men alla ugnar är ju olika... Brödet kanske behöver lite längre tid i just din ugn... Men hoppas att det blev en god focaccia! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-09-09