ÖVER 60 MIN | Medel

Kantarellfocaccia

En focaccia kan man göra på många olika sätt. Här är ett mycket gott focacciarecept på det platta brödet med kantareller, lök och prästost i degen. Det varma brödet penslas med timjanolja direkt när den kommer ut ur ugnen och passar perfekt som tillbehör till soppa eller till sensommarens kräftfest.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken. Ansa och skär kantarellerna i små bitar. Hacka timjanen.
  2. Stek lök och kantareller i smöret i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och hälften av timjanhacket.
  3. Smula jästen i en bunke och blanda den med vattnet. Tillsätt olivolja, den stekta kantarell-och lökblandningen, prästost, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig minst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Olja bakplåtspappret lätt. Häll ut degen i långpannan. Platta ut degen till över hela plåten med en oljad hand. Låt jäsa ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Strö över prästost och tryck små gropar med fingertopparna i degen. Strö över lite flingsalt.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
  8. Blanda resten av den hackade timjanen med olivoljan. Pensla brödet med timjanoljan.
  9. Låt brödet svalna på galler.
  10. Servera focaccian som den är eller med färskost.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, ost och färskost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten av brödet och per bit utan färskost till servering.



Ingredienser

Portioner: ca 30 bitar
  • 1 gul lök
  • 300 g färska kantarell
  • 1 kruka timjan
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl riven prästost (2 dl motsvarar ca 100 g)
  • 2 tsk salt
  • ca 11 dl vetemjöl (11 dl motsvarar ca 660 g)
  • olivolja till bakplåtspapper och händer
  • 1 dl riven prästost (1 dl motsvarar ca 50 g)
  • flingsalt
  • 1/2 dl olivolja
Till servering
  • färskost

Näringsvärde
Per portion

Energi 538 kJ / 129 kCal