Ta fram din barnsliga sida!

Lekar till kräftskivan

Utöver den goda maten, de klassiska sångerna och de stiliga kräfthattarna tipsar vi om lekar och underhållning som är lätt att älskas av alla – från stora till små! Med andra ord är kvällen räddad med massa skratt och roliga lekar för hela sällskapet.

Lekar för kräftskiva inomhus

Tipsrunda

Det är alltid kul att sätta kunskapen på test och utmana varandra genom en tipspromenad! Denna tipsrunda innehåller totalt 12 frågor och kan placeras ut på olika ställen inomhus.  På tipsrundan är det en fördel att dela upp gästerna i par om två personer. Det paret som har flest rätt har sedan vunnit! Kanske till och med kan det vinnande paret få ett litet pris som belöning…

Som tur var har vi en färdig tipspromenad som är anpassad efter kräftskivan med kluriga frågor om just kräftor!

Tips! Skriv ut och sätt upp frågorna, lägg fram svarsformulär och se till att du har tillräckligt många pennor innan festen börjar.

  • Illustration på en kräfta som håller i en ruta där man kan läsa frågan "vad betyder kräftgång?".

    Tipsrunda på kräfttema

    Ladda ned och skriv ut tipsrundan med kluriga frågor om kräftor!

Lekar vid bordet på kräftskiva

Hemliga uppdrag

Så fort gästerna kliver innanför dörren ska du dela ut små lappar med hemliga uppdrag till gästerna. Detta ska såklart ske i smyg, så gästerna inte har koll på vem eller vilka som har fått uppdrag. Som lekledare får du själv bestämma om alla gäster ska få varsitt hemligt uppdrag eller om det endast några få personer ska få det. Gästerna ska sedan genomföra uppdraget som står på lappen, helst flera gånger under kvällen. Men kom ihåg! Eftersom det är hemliga uppdrag är det viktigt att inte bli påkommen.  

Senare mot kvällen är det äntligen dags att gissa vem som hade vilket uppdrag. De som har lyckats bäst utan att bli påkomna förtjänar en skål eller en annan belöning för sitt utmärka skådespeleri!

Här kommer lite inspiration på hemliga uppdrag som kan delas ut:

Sångfågeln

Personen som ÄLSKAR att sjunga. För att få i gång stämningen vill denna person alltid höja musiken och skråla med till låtarna. Det är även ett stort plus om personen får med sig andra i sällskapet och skapar en gemensam allsång!

Skålaren!

Denna person vill skåla med allt och alla! Det kan vara allt från att skåla med bordsgrannen eller utbringa en skål för hela sällskapet.  Samtidigt som det skålas ska personen uttrycka sin stora kärlek till de andra i sällskapet och höja stämningen.

”Knack-knack”

Personen som får denna lapp ska knacka två gånger på antingen stolen, bordet eller på något i närheten som går att knacka på och som låter högt. Psst.. Tänk på att detta ska göras högt men så diskret så ingen förstår vem som knackar.

Vem där?

Detta uppdrag hör ihop med knackaren ovan. När denna person hör ett ”knack-knack” ska den uttrycka något i stil med: Hoho! Vem där? Hörde ni något? Är det någon som vill komma in? osv. Sedan kan personen säga "Äsch det var inget, det har slutat nu".

Kräftälskaren

Denna person ska vara helt lyrisk över den gudomligt goda maten! Vid flertal olika tillfällen ska personen uttrycka hur gott det är med kräftor och alla smaskiga tillbehör. När personen äter kräftorna och den goda saften är det även viktigt att surpla högt! YUM!

Den internationella personen

Då och då ska denna person bryta på engelska. Det kan vara allt från att säga något enstaka ord eller uttrycka sig genom lite längre meningar på engelska. Vi säger bara…Good luck!

Lekar för barn på kräftskiva

Galenpanna

Denna lek passar lika bra för barn som för vuxna! För att genomföra den behövs papper, penna och tejp. Leken går ut på att skriva namnet på en känd person eller någon annan person som alla känner till på lappen, sedan tejpar du fast den på din högra bordsgrannes panna. Den som har lappen på pannan ska lista ut vems namn som står på den genom att ställa ja och nej-frågor. Vad väntar du på? Nu är det dags att ta reda på vem som listar ut namnet på sin lapp först!

Springtävling

Har barnen mycket spring i benen och behöver röra på sig? Då passar denna lek utmärkt! Den går ut på att ha en springtävling mot varandra, vilket kan vara allt från att springa runt huset eller en kortare stäcka utomhus. Tips är även att ha en litet saftstånd på vägen, så de kan stanna upp och svalka sig med några klunkar av den goda saften. Är det små barn kanske alla ska få en medalj på slutet? För stämningens skull!

Tips: Här hittar du recept på hemlagad saft.

Lekar för kräftskiva utomhus

Femkamp

Sist men inte minst kommer vi till den klassiska leken: femkamp! Vi har valt ut fem olika förslag på grenar som ni kan utmana sällskapet med. Reglerna är enkla – det laget som vinner flest grenar har vunnit. Ni får själva välja laginledningen och hur många personer man är per lag. Må bästa lag vinna!

Säckhoppning

Den första personen som ska tävla kliver i sopsäcken och ställer sig vid startlinjen. Sedan utifrån domarens signal börjar de tävlande hoppa fram för att runda ett valfritt föremål, sedan gäller det att hoppa tillbaka så snabbt som möjligt. Leken fortsätter det på detta sätt tills alla i laget är klara.

Äggkastning

Dela in er i par om två personer utifrån de lag som tidigare är bestämt. Börja sedan kasta sedan ett rått ägg till varandra, utan att det går sönder eller att ni tappar det. Ni börjar kasta ägget när ni står nära varandra, för varje lyckat kast backar ni två steg från varandra. Ju längre bor ni står desto större utmaning blir det att fånga ägget utan att det går sönder. Det laget som har lyckats kasta ifrån längst avstånd vinner.

Irländsk julafton

Här är en utmaning som går ut på att stå framåtböjd och luta pannan mot en käpp eller liknande föremål. Sedan ska personen snurra några varv för att sedan ta sig runt banan, kan t.ex. vara att runda en kon, eller ännu svårare, du bestämmer nivån. Det laget som genomför detta snabbast har vunnit.

Äta godissnören

Denna gren är perfekt för godisälskaren! Den går ut på att äta upp långa godissnören så snabbt som möjligt, utan att använda händerna. Dela ut ett godissnöre till varje person, den som äter upp sitt snöre snabbast samtidigt som händerna är placerade bakom ryggen, vinner! Köp ett stort paket snören, det brukar gå åt!

Kubb

Som sista gren är det äntligen dags för kubbstafett! Självklart möter de förbestämda lagen varandra, reglerna för denna lek går att variera. Men kort sagt går det ut på att få ner motståndarnas kubbar och till sist kungen som är placerad i mitten av banan. Lycka till! 

Artiklar (1475)

Kräftfest på vår signal!

Kräftskiva 2024

Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Allt du behöver!

Duka till kräftskivan

Allt du behöver tänka på för att skapa den perfekta dukningen till kräftskivan.