Kan man äta det gråa på laxen? Måste man frysa lax innan man använder den till sushi? Kan man äta lax när man är gravid och är laxen verkligen rosa eller färgar vi den? Vår dietist Paula Frösell svarar på det och mycket mer.
Här hittar du alla recept med lax.
Är det nyttigt med lax, kan man äta det gråa på laxen och hur tinar man lax på bästa sätt? Läs texten och bli ett lax-orakel.
Långsam upptining är det bästa så antingen lägger man den frysta laxen i kylen på kvällen eller morgonen innan den ska ätas till middag eller så lägger man den frysta fisken i sin plastförpackning eller i en plastpåse i ett kallvattenbad.
En tillagad laxrätt kan hålla i flera dagar, ibland uppåt en vecka i kylskåp, särskilt om temperaturen hålls låg, gärna 4 grader. Men som alltid, lukta och smaka, innan rätten äts!
Vi rekommenderas äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en gång bör vara fet fisk coh då är lax ett kanonval! Bra proteinkälla men innehåller också viktigt omega 3-fett och vitamin D (en av få källor till detta viktiga vitamin!). Utöver det även mineraler, så ja, lax är ett väldigt bra livsmedel som ju dessutom kan varieras i det oändliga, från gryta till fish taco!
Det beror lite på hur man vill ha den men vid ungefär 52-54 grader så är den tillagad men fortfarande saftig och god. Om du vill laga lax i ugn ikväll hittar du ett riktigt bra recept här.
Den rosa färgen kommer från färgämnet astaxanthin via maten som laxen äter. Det kan också tillsättas i fodret till odlad lax och tillför då, utöver ett djupare rosa fiskkött, även hälsofördelar för laxen, t ex för den reproduktiva förmågan och för minskad risk för infektioner.
Lax är ett bra val för den som är gravid eftersom det bidrar med många viktiga näringsämnen för både mamman och fostret. Den lax som vi köper kommer främst från Norge, Atlanten och Stilla havet och den går bra att äta.
Undvik dock lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Färdigköpt sushi från restaurang säger men idag funkar bra även för den som är gravid men köper du färdigpaketerad sushi i butik så kontrollera pakteringsdatumet och välj en låda som packades för högst några få dagar sedan. Ska du laga egen sushi eller grava lax själv så använd färsk odlad lax som varit förpackad högst i några dagar. Ät den snart eller frys in. När det gäller rökt eller gravad lax så köp ett paket som varit förpackat högst en vecka.
Här kan du läsa vad du kan äta och vad du ska undvika när du är gravid.
Det grå eller lite beige-bruna köttet är av en annan typ av muskulatur som går alldeles utmärkt att äta. Ofta är det lite fetare än det rosa köttet. Ska man förvara laxen längre tid, t ex fryst, kan det vara bra att skära bort det gråa eftersom den annars kan härskna lite snabbare. Men ur näringsperspektiv är det grå köttet absolut inget fel på!
Det beror på hur länge och under vilka förutsättningar, t ex om den var fryst när den las fram och vilken temperatur den legat i. Här får det sunda förnuftet, i kombination med smak- och luktsinnet avgöra.
Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.
Nej det kan man då rakt inte! Och när vi ändå pratar gravad lax: Här visar vi hur du gravar lax.
Oj vad vi älskar lax. Här tipsar vi om 11 makalöst goda lax-recept.
Somrig laxfilé i ugn smaksatt med syrlig citron. Laxfilén tar 25 minuter i ugnen, så du hinner koka perfekt färskpotatis och förbereda övriga tillbehör under tiden. Servera laxen med potatis och en god sås, och gärna en härlig grönsallad!
Laxfilé i ugn med citronGrillad lax är enkelt om du använder ett halster och att grilla fisken hel gör att det blir saftigare och mycket godare. Till laxen serveras svart ris som blandas med både grillad gurka och sötsyrlig vinäger med extra hetta från chili.
Grillad lax med svart ris och grillad gurkaVem älskar inte en härlig wrap? Här får citron- och sesambakad lax sällskap av matvete, fetaostkräm och snabbpicklad gurka. Passar lika bra till middag som till matlåda. Eller varför inte svepa in dem i smörgåspapper och ta med på picknicken?
Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurkaEn laxgryta behöver inte alls vara krånglig att laga. Det går mycket lättare när basen redan är gjord. Du behöver bara tillsätta morötter, lök, saffran och lax, och krydda med salt, peppar och dill. Och koka potatis under tiden.
Laxgryta med dill och saffranHär kommer en husman med en liten twist. Det är denna ljuvliga gräslöksdipp som gör det, som också är smaksatt med senap. Perfekt tillbehör till ugnsbakad lax och kokt potatis.
Ugnsbakad lax med gräslöksdipp och citronUndrar du hur du ska laga perfekt lax i ugn? Här har du svaret! Allt du behöver är laxfilé, salt och svartpeppar. Vid en innertemperatur på 54–56 grader är laxen perfekt. Servera med dina favorittillbehör, som klyftpotatis, potatisgratäng eller risotto.
Enkel lax i ugnDen italienska klassikern pasta carbonara är den ultimata vardagsrätten! Carbonara kan varieras efter tycke och smak – här en krämig version med lax, ärter och salladsärtor. Toppa spaghetti carbonaran med rikligt med parmesan.
Lax carbonaraProva denna enkla och fräscha nudelsallad där sashimi serveras tillsammans med pepprig pepparrot och en frisk gurksallad med rättika. Du kan också byta ut laxen mot räkor eller tofu.
Sashimi med risnudlar och pepparrotAtt laga hela måltiden på samma plåt i ugnen, det blir gott och är enkel matlagning. Blomkålen får härlig smak och gul färg av curryn och liten krämighet av vitosten och lax i ugn smakar alltid gott. Servera gärna med rostad mandel och mangold.
Blomkål i ugn med laxfilé, curry och smulad vitostRiktigt mumsig laxgryta som tar smak av dill och tomat. Att dill och lax är bästa kompisar är sedan tidigare känt och den gröna örtkryddan tillför här det perfekta komplementet till den intensiva fisksmaken. Servera grytan med ris och toppa med färsk tomat.
Laxgryta med tomat och dillLax och dill är lika med sant! Här stuvar vi den kokta potatisen med smetana, mjölk och dill, vilket passar alldeles utmärkt med den saltstekta laxen. För att addera lite fräschör och krisp serverar du även dagens rätt med kaskadsallad. Smaklig måltid önskar vi!
Lax med dillstuvad potatisLax, lätt att laga och går att variera i det oändliga. Här är våra favoritrecept med lax!
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Veckans meny bjuder på rätter med sesambakad lax.
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Till lax vill man ha en god sås eller hur? Här har vi samlat såserna som passar perfekt.