Kan man äta det gråa på laxen? Måste man frysa lax innan man använder den till sushi? Kan man äta lax när man är gravid och är laxen verkligen rosa eller färgar vi den? Vår dietist Paula Frösell svarar på det och mycket mer.
Här hittar du alla recept med
lax.
Är det nyttigt med lax, kan man äta det gråa på laxen och hur tinar man lax på bästa sätt? Läs texten och bli ett lax-orakel.
Långsam upptining är det bästa så antingen lägger man den frysta laxen i kylen på kvällen eller morgonen innan den ska ätas till middag eller så lägger man den frysta fisken i sin plastförpackning eller i en plastpåse i ett kallvattenbad.
En tillagad laxrätt kan hålla i flera dagar, ibland uppåt en vecka i kylskåp, särskilt om temperaturen hålls låg, gärna 4 grader. Men som alltid, lukta och smaka, innan rätten äts!
Vi rekommenderas äta fisk 2-3 gånger per vecka, varav en gång bör vara fet fisk coh då är lax ett kanonval! Bra proteinkälla men innehåller också viktigt omega 3-fett och vitamin D (en av få källor till detta viktiga vitamin!). Utöver det även mineraler, så ja, lax är ett väldigt bra livsmedel som ju dessutom kan varieras i det oändliga, från gryta till fish taco!
Det beror lite på hur man vill ha den men vid ungefär 52-54 grader så är den tillagad men fortfarande saftig och god. Om du vill laga lax i ugn ikväll hittar du ett riktigt bra recept här.
Den rosa färgen kommer från färgämnet astaxanthin via maten som laxen äter. Det kan också tillsättas i fodret till odlad lax och tillför då, utöver ett djupare rosa fiskkött, även hälsofördelar för laxen, t ex för den reproduktiva förmågan och för minskad risk för infektioner.
Lax är ett bra val för den som är gravid eftersom det bidrar med många viktiga näringsämnen för både mamman och fostret. Den lax som vi köper kommer främst från Norge, Atlanten och Stilla havet och den går bra att äta.
Undvik dock lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Färdigköpt sushi från restaurang säger men idag funkar bra även för den som är gravid men köper du färdigpaketerad sushi i butik så kontrollera pakteringsdatumet och välj en låda som packades för högst några få dagar sedan. Ska du laga egen sushi eller grava lax själv så använd färsk odlad lax som varit förpackad högst i några dagar. Ät den snart eller frys in. När det gäller rökt eller gravad lax så köp ett paket som varit förpackat högst en vecka.
Här kan du läsa vad du kan äta och vad du ska undvika när du är gravid.
Det grå eller lite beige-bruna köttet är av en annan typ av muskulatur som går alldeles utmärkt att äta. Ofta är det lite fetare än det rosa köttet. Ska man förvara laxen längre tid, t ex fryst, kan det vara bra att skära bort det gråa eftersom den annars kan härskna lite snabbare. Men ur näringsperspektiv är det grå köttet absolut inget fel på!
Det beror på hur länge och under vilka förutsättningar, t ex om den var fryst när den las fram och vilken temperatur den legat i. Här får det sunda förnuftet, i kombination med smak- och luktsinnet avgöra.
Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.
Nej det kan man då rakt inte! Och när vi ändå pratar gravad lax: Här visar vi hur du gravar lax.
Oj vad vi älskar lax. Här tipsar vi om 11 makalöst goda lax-recept.