Laga fisk på olika sätt
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Tips! Läs mer om hur du kan göra hållbara val på WWF:s fiskguide.
Lax, torsk, röding och gös är några fina firrar vi svenskar älskar, men var fisken kommer från och hur den har fiskats gör stor skillnad för havens och vår hälsa. I linje med WWFs fiskguide ska vi hjälpa dig att välja rätt simmare till middag.
Den vilda laxen är i dagsläget starkt hotad. Se därför lax som en lyx, ät den sparsamt och välj alltid ASC- eller KRAV-certifierad lax.
WWF avråder från att köpa torsk i vissa områden där torskarna är små och magra, då de återhämtar sig inte som man önskar. Välj därför torsk som är MSC-märkt för att stötta hållbart fiske.
Ät röding som är ASC-certifierad, odlad på Island eller Österrike alternativt i slutna landbaserade recirkulerande system i Europa. Det kan finnas hållbara bestånd lokalt i en del mindre svenska sjöar.
Rödspättan är den mest fiskade plattfisken i hela Nordostatlanten och är en av de viktigaste matfiskarna. Välj därför MSC-certifierad rödspätta och/eller rödspätta fångad med garn i Skagerrak eller Nordsjön.
Att äta svenskt är inte alltid bra, det är gösen ett bra exempel på. Vissa svenska vatten innehåller tyvärr fortsatt höga halter av olika miljögifter som dioxin och PCB. Gösen kan även innehålla höga halter av kvicksilver. Välj därför gös som MSC- och/eller KRAV-märkt. Odlad i Danmark, Schweiz och Tyskland eller fångad Schweiz.
Den blåfenade tonfisken brukade finnas i Öresund så sent som på 1960-talet, men är nu starkt överfiskad. När du väljer tonfisk är det viktigt att veta vart den har fiskats och hur, men också vilken typ av tonfisk du äter. Blåfenad tonfisk bör du undvika helt, medan MSC-certifierad Skipjack, vit tonfisk och gulfenad tonfisk är okej att äta.
Miljömärket MSC visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.
KRAV-märket är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion, vilket omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter. KRAV fokuserar bland annat på hållbara bestånd, selektiva fiskemetoder och koldioxidutsläpp vid fiske.
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Den långa vandringen gör torsken muskulös och ger ett vit och fast kött som smakar gott!
Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Vi beskriver skillnaden mellan torskfilé och torskrygg. Och bjuder på tre recept med torsk
Månadens meny bjuder på fiskkakor, pytt i panna, pocherad torsk och rotfruktssoppa.
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.