Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!
Tips! Läs mer om hur du kan göra hållbara val på WWF:s fiskguide.

Lax, torsk, röding och gös är några fina firrar vi svenskar älskar, men var fisken kommer från och hur den har fiskats gör stor skillnad för havens och vår hälsa. I linje med WWFs fiskguide ska vi hjälpa dig att välja rätt simmare till middag. 

 • Lax

  Den vilda laxen är i dagsläget starkt hotad. Se därför lax som en lyx, ät den sparsamt och välj alltid ASC- eller KRAV-certifierad lax.

 • Torsk

  WWF avråder från att köpa torsk i vissa områden där torskarna är små och magra, då de återhämtar sig inte som man önskar. Välj därför torsk som är MSC-märkt för att stötta hållbart fiske.

 • Röding

  Ät röding som är ASC-certifierad, odlad på Island eller Österrike alternativt i slutna landbaserade recirkulerande system i Europa. Det kan finnas hållbara bestånd lokalt i en del mindre svenska sjöar.

 • Rödspätta

  Rödspättan är den mest fiskade plattfisken i hela Nordostatlanten och är en av de viktigaste matfiskarna. Välj därför MSC-certifierad rödspätta och/eller rödspätta fångad med garn i Skagerrak eller Nordsjön.

 • Gös

  Att äta svenskt är inte alltid bra, det är gösen ett bra exempel på. Vissa svenska vatten innehåller tyvärr fortsatt höga halter av olika miljögifter som dioxin och PCB. Gösen kan även innehålla höga halter av kvicksilver. Välj därför gös som MSC- och/eller KRAV-märkt. Odlad i Danmark, Schweiz och Tyskland eller fångad Schweiz.

 • Tonfisk

  Den blåfenade tonfisken brukade finnas i Öresund så sent som på 1960-talet, men är nu starkt överfiskad. När du väljer tonfisk är det viktigt att veta vart den har fiskats och hur, men också vilken typ av tonfisk du äter. Blåfenad tonfisk bör du undvika helt, medan MSC-certifierad Skipjack, vit tonfisk och gulfenad tonfisk är okej att äta.

Märkningar för hållbar fisk

MSC

Miljömärket MSC visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.

ASC

ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. I Sverige finns bland annat ASC-märkt pangasius, tilapia, lax och tropisk jätteräka. ASC granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla.

KRAV

KRAV-märket är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion, vilket omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter. KRAV fokuserar bland annat på hållbara bestånd, selektiva fiskemetoder och koldioxidutsläpp vid fiske.

Artiklar (1540)

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Gott & nyttigt

Fakta om skrei

Den långa vandringen gör torsken muskulös och ger ett vit och fast kött som smakar gott!

Torskrygg

Vi beskriver skillnaden mellan torskfilé och torskrygg. Och bjuder på tre recept med torsk