Var med och må bra

Aldrig mer

otränad

Hjärtflimmer satte stopp för Johan Hjalmarssons aktiva liv. För tre år sedan genomgick han en avancerad operation, och numera är träningen ett måste.

Johan Hjalmarsson levde ett aktivt liv med bland annat tennis och löprundor. Men när han var 23 år drabbades han av förmaksflimmer, en folksjukdom som innebär att hjärtat ibland slår snabbt och oregelbundet.

– Besvären eskalerade med åren. Till slut gick det inte att motionera, hjärtat bara rusade. En lätt joggingrunda och pulsen gick upp i 220, kroppen sa ifrån, berättar Johan Hjalmarsson. 

Fyra misslyckade operationer  - en lyckad

De följande 15 åren genomgick Johan Hjalmarsson fyra mindre operationer, men utan att bli bättre. Hoppet sjönk för varje ingrepp. Men så för drygt tre år sedan kom han i kontakt med en läkare som föreslog en så kallad labyrintoperation. 

– De öppnade bröstkorgen och skar i hjärtat. De elektriska impulserna kan inte hoppa över ärrbildningen, i stället följer de en skapad ”labyrint”. Sedan operationen har jag inte haft ett enda dubbelt hjärtslag, berättar Johan Hjalmarsson.

Skickade medaljen till läkaren

Efter operationen kunde Johan Hjalmarsson bygga upp sin kondition igen, till en början med korta promenader. Så småningom ökade han tempot, för att tre år efter operationen springa sitt livs första maraton, Helsingborg Marathon. Medaljen skickade han till läkaren som hade utfört operationen.

– Jag är så otroligt tacksam mot läkaren Johan Sjögren och hans team! Under alla de där åren jag inte kunde träna var det något som saknades. Träningen ger så mycket, glädje och gemenskap, och har jag inte tränat på 3-4 dagar sätter det sig på humöret. Då säger min fru, ”du behöver inte fixa käk, gå ut och spring i stället”.