Smarta tips!

Så får du in träning i vardagen

Räcker inte tiden eller orken till för att ta dig till gymmet och samtidigt få ihop livspusslet? Lugn, det finns fler sätt att träna på utan att behöva avsätta flera timmar i veckan åt att gå till gymmet. Här tipsar vi om några smarta sätt för att enkelt få in mer rörelse och träning i vardagen.

11 tips på hur du får in mer träning i vardagen

  1. 1. Gör squats och armhävningar medan riset kokar

    Ibland är det lätt att glömma bort att allt är bättre än inget när det kommer till träning. Med detta i åtanke blir det lättare att få in rörelse även i en hektisk vardag. Så passa på att göra squats eller så många armhävningar som du hinner under tiden riset eller pastan kokar på spisen!

  2. 2. Kundkorg före kundvagn

    Om du inte behöver storhandla är det bättre att bära runt dina varor i en kundkorg istället för en kundvagn. Variera mellan att bära med höger och vänster arm och få gratis träning för dina muskler.

  3. 3. Träna hemma medan maten lagas i ugnen

    Man behöver faktiskt inte ta sig till gymmet för att kroppen ska få sig en rejäl genomkörare. Laga något smart som sköter sig själv i ugnen och passa på att köra ett träningspass medan du väntar. Här hittar du fem enkla recept på middag i ugnsform att laga under ditt hemmapass.

  4. 4. Ta trapporna istället för hissen

    Brukar du välja hissen framför trapporna? Då är det läge att göra tvärtom från och med nu. Få val är så enkla att göra men samtidigt så effektiva för hälsan som att gå i trappor istället för att åka hiss. Genom att ta trapporna upp så stärker du skelettet och senorna samtidigt som du ökar förbränningen och får upp pulsen vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

  5. 5. Lunchträna på jobbet

    Om det är omöjligt att ta sig till gymmet före eller efter jobbet kan det vara värt att fundera på om du inte ska passa på att träna under en del av lunchen en eller några gånger i veckan. Få gärna med några kollegor också så slår du två flugor i en smäll.

  6. 6. Lek med barnen

    Att vara aktiv med sina barn ( genom att till exempel leka kurragömma, bygga koja, cykla eller leka i lekparken) skapar rörelse för både barn och vuxna samtidigt som det ger möjlighet till social samvaro.

  7. 7. Gå på utflykt

    Promenera eller cykla och ta med middagen ut i skogen, till en badplats eller en park och ät ute i naturen. Mat smakar bäst efter att man först fått vara lite aktiv! Här hittar du recept på nyttig mat som passar till utflykter och picknicks.

  8. 8. Promenader är också träning

    Promenader räknas också som träning. Passa på att gå ett varv runt huset under rasterna på jobbet och hoppa av några stationer före på vägen hem för att få in lite extra steg i vardagen.

  9. 9. Cykla till jobbet

    Om det är möjligt; cykla, gå eller spring till jobbet (en riktning i alla fall) istället för att ta bil eller bussen dit. Då blir träningen gjord utan att det behöver ta så mycket extra tid.

  10. 10. Ta inte alltid den enklaste vägen, krångla till det lite lagom

    Komplicera livet lite lagom genom att till exempel cykla till mataffären ”bara” för att köpa en liter mjölk idag istället för att ta det med storhandlingen med bilen imorgon eller gå över till grannen istället för att ringa när du vill prata.

  11. 11. 11. Sätt en timer

    Det har visat sig vara positivt för hälsan att inte sitta så långa stunder i sträck. Sätt en timer när du jobbar, hänger framför TVn eller spelar spel så att du lyfter på rumpan och rör lite på dig med jämna mellanrum. Det kan till exempel vara så enkelt som att göra tio upphopp eller ett varv runt huset när timern ringer.

Artiklar (1478)

Ladda på rätt sätt!

Kostråd inför långloppet

ICA-dietisten Paula Frösell tipsar om den bästa middagen, frukosten och mellanmålet.

Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.