Hoppa till sidans innehåll
UNDER 15 MIN | Enkel

Koka ägg

Enkelt recept på hur man kokar ägg! Att koka ägg gör du enkelt i kokande vatten. Välj kortare tid för löskokta ägg, lite längre för mjukkokta ägg och ännu längre för hårdkokta ägg. Proteinrikt och gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Koka ägg - alternativ 1

  1. Lägg äggen försiktigt med hjälp av en sked i kokande vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen.
  2. Sjud äggen ca 3 min för löskokt ägg, ca 6 min för mjukkokt och ca 10 min för hårdkokt ägg.
  3. Spola äggen i kallt vatten någon minut innan de serveras så att kokningen avstannar.

Koka ägg - alternativ 2

  1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen. Låt koka upp utan lock.
  2. Sjud äggen ca 2 min för löskokt ägg, ca 5 min för mjukkokt och ca 8 min för hårdkokt ägg.
  3. Spola äggen i kallt vatten någon minut innan de serveras så att kokningen avstannar.
Se här för mer exakta koktider för olika storlekar på ägg.

För alla

Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.

Näringsvärdet är baserat på ett ägg.

Tips

Är du osäker på om ägget är färskt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten och riktigt gamla ägg "står upp" i vattnet med den trubbiga ändan.

När du väl knäcker ett ägg kan du också se om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer lättflytande mot kanterna.

Förvara alltid ägg i kylskåpet och titta efter datumstämplingen hur länge det håller. Se här för mer info om hållbarhet Hur länge håller ägg?

Ingredienser

Portioner: 4
  • ägg
  • vatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 288 kJ / 69 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer