Bild laddas
ICA-Klassikern

Kostråd inför Vasaloppet

Har du en nummerlapp till Vasaloppet? Häftigt, det är en imponerande prestation där stora muskelgrupper ska jobba timme efter timme. För att fylla på med rätt energi är det nödvändigt med en plan för vilken kost du ska ladda med. Här är våra bästa råd.

 1. 1. Chocka inte magen

  Var snäll mot magen och testa inga nya ingredienser på tävlingsdagen. Förbered din uppladdning istället ett par veckor innan start. Välj ett par rätter som du äter 1-2 timmar innan en längre träningsrunda. Känn efter, utvärdera och jämför.

 2. 2. Välj rätt kolhydrater

  Den viktigaste energikällan är framförallt kolhydrater där ris eller pasta är två bra exempel som kan fungera bra eftersom du ska undvika stora fiberintag innan loppet.

 3. 3. Färska måltidslösningar

  En smidig lösning som uppfyller kraven inför träning och tävling är våra färska måltidslösningar. I risotton kommer den största mängden energi (ca 55E%) från kolhydrater, därefter fett och minst från protein. ICA:s färska risotto finns i smakerna: Risotto med parmesan, Risotto med saffran och parmesan, Risotto med champinjon och parmesan. (Måltiderna är kylvaror och värms enkelt i micro.)

 4. 4. Håll koll på din starttid

  När tävlingsdagen närmar sig måste du anpassa intaget till din starttid. Så här kan du tänka:

  Morgonstart: Kvällsmålet ska innehålla pasta eller ris (den rätt som du provat ut några veckor tidigare). En timme innan start äter du en kolhydratrik frukost/mellanmål som yoghurt med frukt, smörgås med pålägg, banan och dryck.

  Lunchstart eller senare: Ät en större kolhydratrik måltid 3-4 timmar innan start (den rätt som du provat ut några veckor tidigare). En timme innan starten äter du ett mellanmål, t ex yoghurt med frukt, smörgås med pålägg, banan och dryck.

 5. 5. Fira och fyll på

  Att komma i mål är en fantastisk känsla men mitt i yran måste du komma ihåg att äta, helst inom 30 min. Kroppen är tömd på sina depåer och därför är infektionsrisken förhöjd. Drick mycket vätska, fyll på med kolhydrater och något proteinrikt som kyckling, ägg eller kött. Pasta eller risotto till är perfekt. Om tröttheten gör det svårt att äta börjar du med små mängder av till exempel smoothie, yoghurt, kvarg, banan och bär. Ses i Mora!

Kost & träning!

Ät rätt efter träningen

Tränar du nästan dagligen? Då bör du äta något direkt efter passet!
Bild laddas
Tips!

Kolhydratladda inför vasaloppet

Så här ska du äta för att maxa formen inför Vasaloppet!
Bild laddas
Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Bild laddas
Here vego!

Anledningar att äta mer vegetariskt

Oavsett vad du är eller vad du kallar dig – så finns det många anledning att äta mer vego!
Bild laddas
Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Bild laddas
Vegofeber!

Ät mer grönt med färska vegoprodukter

Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Bild laddas

Alternativ till pasta och ris

Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!
Bild laddas
Fotbollsmellis!

Bra mellanmål för barn

Här är tips på goda nyttigheter som klarar både väntan och transporter.
Bild laddas
Maxa energin!

Gör egna bars

Perfekt både som mättande mellanmål eller en riktig energiuppladdning innan träningen
Bild laddas