Kost & träning!

Ät rätt efter träningen

Tränar du nästan dagligen? Då bör du äta något direkt efter passet! Det främjar muskeluppbyggnaden samtidigt som du minskar risken för att bli sjuk.
Tips: alla våra nyttiga mellanmål.

När bör jag äta efter träningen?

Tränar du max två, tre gånger i veckan? Då kan du vänta med att äta till nästa huvudmåltid, det vill säga frukost, lunch eller middag. För bästa hälsoeffekt, försök planera in så att huvudmåltiden är inom två timmar.

Tränar du i stort sett dagligen? Då bör du äta något litet direkt efter passet. För bästa möjliga effekt på muskeluppbyggnaden, försök att få i dig både protein, kolhydrater och vätska. Protein finns bland annat i ägg, mjölk och nötter. Kolhydrater får du i dig genom att äta exempelvis frukt eller bröd.

Återhämtningen börjar före träningspasset

Måltiden som boostar kroppen efter passet brukar kallas återhämtningsmåltiden, och den bör bestå av protein och kolhydrater. Många tror att det räcker att tänka på återhämtningen efter passet. Men det är lika viktigt att få i sig protein och kolhydrater före passet.

Ät direkt – för att hålla dig frisk

Ditt immunförsvar sätts ner när du tränar. Direkt efter passet är du därför extra mottaglig för infektioner. Ska du åka kommunalt, har du sjuka barn där hemma eller har du kört ett riktigt hårt pass? Då är det extra viktigt att äta något direkt efter träningen. Det ger omedelbart en positiv effekt på ditt immunförsvar och du minskar risken att bli sjuk. Ta med ett kokt ägg och en frukt, eller en pannkaka i folie. Smoothie i termos eller en nötbar är tips på annan snabb mat som håller sig fräsch i träningsvätskan i många timmar. Glöm inte att dricka också! Om du har en vattenflaska kan du tänka att du alltid ska dricka upp det som är kvar i flaskan efter passet, i stället för att hälla ut.

Tips på bra efter-träningen- måltider

 • Bars med mandel och tranbär

  Bars med mandel och tranbär

  Betyg 4.5 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.

  En bar fullproppad med energi från pumpakärnor, mandlar, torkade söta dadlar och tranbär som ger en härlig syra. Perfekt mellanmål innan träning eller som en nyttigare kaka till kaffet. Skär upp barsen i bitar och plasta in en och en så är de lätta att ta med sig.

  Bars med mandel och tranbär
 • Supersmoothie med spenat och ingefära

  Supersmoothie med spenat och ingefära

  Betyg 4.1 av 5.
  23 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  Gör en grön supersmoothie, fullproppad med nyttigheter! Bara att mixa avokado, äpple, spenat, ärtor, mango, lime och ingefära. Servera som mellanmål eller som energikick till frukosten eller brunchen.

  Supersmoothie med spenat och ingefära
 • Matiga muffins med zucchini och fetaost

  Matiga muffins med zucchini och fetaost

  Betyg 4.2 av 5.
  63 personer har röstat
  Receptet har 13 kommentarer.

  Perfekta som matigt mellanmål eller som en energikick före eller efter träningen. Riven zucchini och salt fetaost gör de matiga muffinsen riktigt saftiga. Frys in och plocka fram vid behov!

  Matiga muffins med zucchini och fetaost
 • Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen och valnötter

  Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen och valnötter

  Betyg 4.3 av 5.
  49 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Havregrynsgröt med extra allt, ja, det blir det av detta recept. Extra mättande och energigivande blir havregrynsgröten med chiafrön och banan i gröten. Toppingen ger vibbar av äppelkaka med smörstekta äppelsbitar och kanel och kardemumma.

  Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen och valnötter
 • Proteinshake med apelsin, ägg och avokado

  Proteinshake med apelsin, ägg och avokado

  Betyg 3.3 av 5.
  279 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Den här supergoda juice är fullproppad med nyttigheter! Apelsiner bidrar bland annat med C-vitamin, avokado med nyttigt fett och ägg med proteiner. En riktig energidryck!

  Proteinshake med apelsin, ägg och avokado
 • Egen sportdryck

  Egen sportdryck

  Betyg 3.5 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Blanda din egen sportdryck. Enkelt och snabbt och smaksättningen kan du också passa på att anpassa så att sportdrycken passar just dig.

  Egen sportdryck

Artiklar (1543)

Maxa energin!

Gör egna bars

Perfekt både som mättande mellanmål eller en riktig energiuppladdning innan träningen

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Hälsosam jul!

Det nyttigare julbordet

God julmat kan också vara nyttig. Här listar vi några favoriter på nyttigare julmat!