Hoppa till sidans innehåll

Under sensommaren lever vi i ett överflöd av bär, frukt och nyskördade grönsaker. Här får du reda på hur du tar hand om skörden.

Text: Ellinor Jidenius
RECEPT: Här hittar du alla recept för att koka sylt, saft och göra egna inläggningar.

 • Innan koket

  Skär bort fula eller skadade delar på frukt och bär. Flaskor och burkar gör du lätt rena med en blandning av 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten. Torka dem sedan på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.

 • Socker behövs för att konservera

  Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten samt hjälper till att behålla färgen hos frukter och bär. Syltsocker är smidigt att använda. Det innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten såväl fin konsistens som bra hållbarhet.

 • Mindre socker, så gör du!

  Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så gör du bäst i att frysa in sylt eller saft. Ta sedan fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller atamon.

  Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Därmed blir hållbarheten på dessa bär lång även med en liten mängd socker.

 • "Syltprovet"

  Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick sylt på den. Dra med en sked igenom sylten - om sylten inte rinner ihop är den klar.

 • Koka saft - några goda råd

  Vid saftkokning kan du med fördel använda fullmogna frukter och bär. Om saften gelear sig kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.

 • Efter koket, sista touchen!

  Välj en snygg burk och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan.

 • Hållbarheten då?

  Hygienen vid tillagningen stor betydelse för hållbarheten av saft och sylt. Det är viktigt att använda fräscha bär, och att flaskor och burkar är väl rengjorda. När dessa ska fyllas med saft eller sylt bör det göras ända upp till kanten. Sätt gärna på locket eller korken direkt när saften eller sylten fortfarande är varm. Flaskorna eller burkarna bör förvaras mörkt och svalt, eller i kyl, för längre hållbarhet. Då kan de hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak. Har saften eller sylten möglat ska den inte drickas eller ätas, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.

Förslag på recept

 • Grundrecept saft

  Grundrecept saft

  Koka din egen saft! Det här receptet ger kalasgod saft och passar till all sorts bär. Ett utmärkt sätt att ta till vara sommarens bärskörd. Blanda gärna flera sorters bär som hallon, vinbär och jordgubbar till din alldeles egna hemkokta blandsaft.

  - Grundrecept saft

  Spara

 • Grundrecept sylt

  Grundrecept sylt

  Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.

  - Grundrecept sylt

  Spara

 • Grundrecept marmelad

  Grundrecept marmelad

  Egenkokt marmelad smakar bäst och med det här receptet blir marmeladen fast och fin. Ett grundrecept som passar all sorts bär och frukt tack vare syltsocker med pektin. Ta till vara plommon- eller körsbärsskörden, koka din egen marmelad och häll upp i vackra glasburkar.

  - Grundrecept marmelad

  Spara

 • Rabarber- och jordgubbsmarmelad med lime

  Rabarber- och jordgubbsmarmelad med lime

  En helt underbar rabarber- och jordgubbsmarmelad med en hint av lime som passar utmärkt till nybakade glutenfria vallmofrallor. Marmeladens söthet passar utmärkt till brödet som får en fin, hög form av att gräddas i muffinsformar. Servera och njut!

  - Rabarber- och jordgubbsmarmelad med lime

  Spara

 • Plommonsylt med kanel

  Plommonsylt med kanel

  Ta tillvara årets plommonskörd och koka din egen plommonsylt. Gott i såväl frukostfilen som till ostbrickan. Hel kanelstång blir en fin smakkompis. Var noga med att förvara den färdiga sylten på väl rengjorda burkar, då håller den som allra bäst.

  - Plommonsylt med kanel

  Spara

 • Vinbärsgelé

  Vinbärsgelé

  Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.

  - Vinbärsgelé

  Spara

 • Tomat- och rosmarinmarmelad

  Tomat- och rosmarinmarmelad

  Hemgjord marmelad med tomat och rosmarin. En piffig smaksättare till vilken ost som helst. Och glöm inte knäckebrödet!

  - Tomat- och rosmarinmarmelad

  Spara

 • Fläderblomssaft

  Fläderblomssaft

  Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.

  - Fläderblomssaft

  Spara

 • Svart vinbärssaft

  Svart vinbärssaft

  Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.

  - Svart vinbärssaft

  Spara