Vad kan man göra med plommon?
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Har du ett överflöd av goda sommarbär eller frukter? Då tycker vi att du ska göra egen sylt och saft! Här hittar du alla tips och recept du behöver för att göra egen saft och sylt - för godare sylt än en hemgjord finns inte.
Tips: Här hittar du alla våra svalkande recept på hemgjord saft.
Börja med att noga rengöra burkar och flaskor som du ska använda till din sylt eller saft. Det är viktigt för att saften och sylten ska hålla länge.
Lägg dina rena burkar eller flaskor på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter efter att ugnen nått 100°C eller tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.
Konservera med socker
Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten. Det hjälper också till att behålla färgen hos frukter och bär.
Konservera med syltsocker
Syltsocker är en speciell sockerblandning som är smidigt att använda när man kokar sylt och marmelad. Syltsocker innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten fin konsistens och bättre hållbarhet än vanligt socker. Ska du göra gelé är gelésocker det bästa att använda.
Konservera med natriumbensoat eller Atamon
Atamon och natriumbensoat är konserveringsmedel som finns att köpa i antingen flytande form eller pulverform. De kan användas både för att rengöra burkar och flaskor och som tillsats i sylt och saft för att få den att hålla längre. Konserveringsmedel tillsätter du efter kokning enligt doseringsinstruktionerna på förpackningen.
Vissa bär innehåller naturligt konserveringsämne
Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Hållbarheten på dessa bär blir därför lång även med en liten mängd socker.
Få sylt och saft att hålla länge
Ett annat viktigt tips för att få sylten och saften att hålla länge är att skära bort fula eller skadade delar på frukt och bär. Bara de fina delarna ska ner i grytan om det ska hålla länge!
Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så fryser du in din sylt eller saft för att sen ta fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller Atamon.
Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick av bärkoket på den, ställ tallriken en kort stund i kylen så att koket svalnar och dra därefter med en sked igenom sylten - om sylten, marmeladen, gelén inte rinner ihop är den klar.
Vid saftkokning ska du helst använda fullmogna frukter och bär. Om saften "geléar sig" kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter koncentrerad saft.
Dags för det mysigaste med hela ritualen! Plocka fram dina rena snygga burkar eller flaskor och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan. Häll alltid i din hemgjorda sylt, saft, marmelad eller gelé när den är het i burkarna och flaskorna (minst 80°C). Skruva på locket direkt, använd gärna en tjock handduk att hålla med, så att du inte bränner dig.
Nu har du lyckats, var stolt!
Om du följt tipsen kommer sylten och saften att hålla länge.
Har saften eller sylten möglat ska du inte dricka eller äta den, inte ens om den mögliga delen har tagits bort.
Koka din egen saft! Det här receptet ger kalasgod saft och passar till all sorts bär. Ett utmärkt sätt att ta till vara sommarens bärskörd. Blanda gärna flera sorters bär som hallon, vinbär och jordgubbar till din alldeles egna hemkokta blandsaft.
Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.
Egenkokt marmelad smakar bäst och med det här receptet blir marmeladen fast och fin. Ett grundrecept som passar all sorts bär och frukt tack vare syltsocker med pektin. Ta till vara plommon- eller körsbärsskörden, koka din egen marmelad och häll upp i vackra glasburkar.
Friskt och somrigt recept på härlig vinbärsgelé av röda vinbär eller svarta vinbär direkt från trädgården. Lättare att laga till än man kanske tror, och passar utmärkt till olika kötträtter.
Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
Har du en svartvinbärsbuske på tomten och vet inte vad du ska göra av alla bären? Gör då en läskande god svartvinbärssaft som barnen kommer att älska! Enkelt, originellt och svalkande.
Hallonsaft som du gör själv är sommarens godaste dryck. Tappa upp smaken av somriga hallon på flaska och gör din egen hemmakokt hallonsaft på färska eller frysta bär. Den ultimata törstsläckaren på kalaset eller till fikat.
Gör en härlig rabarbersaft! Här möts rabarber och citron och bildar en perfekt kombination av sött och syrligt. Drick rabarbersaften som den är eller mixa till en somrig drink!
Gör egen syrensaft! När syrénen blommar och den ljuvliga doften sprider sig i luften vet man sommaren är på ingång. Men visste du att du kan använda syrénens blommor som smaksättning i saft? Resultatet blir en blommig och söt saft som är vackert ljuslila i färgen.
Finns det något godare än hemgjord hjortronsylt? Inte vad vi kan komma på! Koka upp hjortron tillsammans med syltsocker och servera sylten till våfflor, gröt, glass, friterad ost, pannkakor, ja listan kan göras lång.
Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.
Klassisk lingonsylt går snabbt att göra och är ett måste till både köttbullar och havregrynsgröt. Koka ihop lingonen med socker och häll upp på rengjorda burkar och förvara svalt. Då lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra håller sig den oöppnade syltburken länge.
Hemgjord morotsmarmelad där sötman från morätterna kommer till sin rätta med ett rivigt sting av färsk ingefära och frisk citron. Lyxigt tillbehör till ostbrickan, gott på scones eller skorpor.
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen
Alkoholfri GT, Sangria eller isglassdrink med gurka. Här är årets sommardrinkar 2024!
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!