Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Under sensommaren lever vi i ett överflöd av bär, frukt och nyskördade grönsaker. Här får du reda på hur du tar hand om skörden.

Text: Ellinor Jidenius
RECEPT: Här hittar du alla recept för att koka sylt, saft och göra egna inläggningar.

 • Innan koket

  Skär bort fula eller skadade delar på frukt och bär. Flaskor och burkar gör du lätt rena med en blandning av 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten. Torka dem sedan på ett galler i en kall ugn som värms till 100°C. Låt dem stå kvar ca 15 minuter tills de är helt torra. Vatten som finns kvar efter rengöringen kan orsaka mögel.

 • Socker behövs för att konservera

  Socker bidrar inte bara med sötma utan har även en konserverande effekt som förlänger hållbarheten samt hjälper till att behålla färgen hos frukter och bär. Syltsocker är smidigt att använda. Det innehåller både pektin och konserveringsmedel som ger sylten såväl fin konsistens som bra hållbarhet.

 • Mindre socker, så gör du!

  Vill du minska på sockermängden utan att tumma på hållbarheten så gör du bäst i att frysa in sylt eller saft. Ta sedan fram och tina efter behov. Alternativet är att tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat eller atamon.

  Hjortron, lingon och tranbär skiljer sig från andra bär då de innehåller bensoensyra – ett naturligt konserveringsämne. Därmed blir hållbarheten på dessa bär lång även med en liten mängd socker.

 • "Syltprovet"

  Stoppa in en tallrik i frysen när du sätter igång syltkoket. Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick sylt på den. Dra med en sked igenom sylten - om sylten inte rinner ihop är den klar.

 • Koka saft - några goda råd

  Vid saftkokning kan du med fördel använda fullmogna frukter och bär. Om saften gelear sig kan det bero på att bären är för omogna, att man tillsatt för mycket socker eller att den kokat för länge. Koka i så fall upp den på nytt och tillsätt 2-3 dl vatten per liter saft.

 • Efter koket, sista touchen!

  Välj en snygg burk och klistra på fina handskrivna etiketter. Eller lägg en bit tyg på locket med snöre runt om för den rätta hemlagade känslan.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer