Vårt svenska blåbär är fullproppat med nyttigheter som vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Och bäst av allt – det växer helt gratis i skogen! Ut och plocka, så att du kan baka, safta och sylta skogens blå hälsohjälte.
Tips! Här hittar du alla våra härliga
recept med blåbär!
Blåbärsplantan blommar mellan maj och juni och bäret är moget att plockas från juli till augusti, lite beroende på nederbördsmängd och antal soltimmar.
Vilda svenska blåbär växer som ris och bären är mörkt lila inuti. Odlade blåbär växer på buskar, är större och har vitt fruktkött. De kallas ofta för amerikanska blåbär.
Svenska blåbär är en riktig hälsohjälte, de innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Det vildväxande blåbäret innehåller mer antioxidanter än det amerikanska blåbäret. En grundregel när det gäller antioxidanter i frukt och grönt är att ju starkare färgen är, och ju mindre något är, desto mer antioxidanter innehåller grönsaken/bäret/frukten.
Blåbäret kan hjälpa till att balansera tarmfloran och sägs därför fungera bra som huskur vid problem med exempelvis matsmältning eller diarré.
Blåbär går bra att äta direkt, koka sylt på, frysa in eller torka och strö över müslin. Släng i en näve blåbär i salladen eller varför mixa en fräsch och mättande smoothie med blåbär och kokos! Blåbär och getost är också en oväntat god kombo.
Gör eget te av blåbärsblad genom att plocka bladen när blåbärsriset eller busken blommar, låta torka och sedan förvara i en lufttät burk. Koka upp vatten och sila över 1–2 teskedar torkade blad.
Vilda blåbär är svåra att odla själv. Men det finns sorter som trivs bra i trädgården, som den amerikanska blåbärsbusken. Northcountry, Northblue och Goldtraube är några sorter som är tacksamma att odla. Blåbärsbuskens grunda rotsystem gör att den även går bra att odla i kruka.
Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en del om de hälsosamma ämnen de bär på. Lär dig vilka de är och inspireras här!