Bästa bäret

Allt du behöver veta om blåbär

Vårt svenska blåbär är fullproppat med nyttigheter som vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Och bäst av allt – det växer helt gratis i skogen! Ut och plocka, så att du kan baka, safta och sylta skogens blå hälsohjälte.
Tips! Här hittar du alla våra härliga recept med blåbär!

Allt du behöver veta om blåbär

Plockas på sommaren

Blåbärsplantan blommar mellan maj och juni och bäret är moget att plockas från juli till augusti, lite beroende på nederbördsmängd och antal soltimmar.

Vita amerikaner

Vilda svenska blåbär växer som ris och bären är mörkt lila inuti. Odlade blåbär växer på buskar, är större och har vitt fruktkött. De kallas ofta för amerikanska blåbär.

Antioxidanter i mängder

Svenska blåbär är en riktig hälsohjälte, de innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Svenska blåbär = bäst

Det vildväxande blåbäret innehåller mer antioxidanter än det amerikanska blåbäret. En grundregel när det gäller antioxidanter i frukt och grönt är att ju starkare färgen är, och ju mindre något är, desto mer antioxidanter innehåller grönsaken/bäret/frukten.

Bra för magen

Blåbäret kan hjälpa till att balansera tarmfloran och sägs därför fungera bra som huskur vid problem med exempelvis matsmältning eller diarré.

Mångsidigt bär

Blåbär går bra att äta direkt, koka sylt på, frysa in eller torka och strö över müslin. Släng i en näve blåbär i salladen eller varför mixa en fräsch och mättande smoothie med blåbär och kokosBlåbär och getost är också en oväntat god kombo.

Koka te

Gör eget te av blåbärsblad genom att plocka bladen när blåbärsriset eller busken blommar, låta torka och sedan förvara i en lufttät burk. Koka upp vatten och sila över 1–2 teskedar torkade blad.

Odla själv

Vilda blåbär är svåra att odla själv. Men det finns sorter som trivs bra i trädgården, som den amerikanska blåbärsbusken. Northcountry, Northblue och Goldtraube är några sorter som är tacksamma att odla. Blåbärsbuskens grunda rotsystem gör att den även går bra att odla i kruka.

Godaste recepten med blåbär

 • Blåbärskaka

  Blåbärskaka

  Betyg 4.4 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Det här är en försvinnande god och saftig blåbärskaka med riktigt mycket blåbärssmak. Den mjuka kakan gör du enkelt med antingen färska eller frysta blåbär. Bara att röra ihop allt, toppa med blåbär och mandel innan kakan gräddas i ugnen. Enkelt och gott recept att baka med blåbär!

  Blåbärskaka
 • Blåbärsbullar

  Blåbärsbullar

  Betyg 4.3 av 5.
  14 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Har du mycket blåbär? Då tycker vi att du ska baka de här goda blåbärsbullarna med mandelmassa och kardemumma! De är precis så där mjuka och saftiga som de ska vara. Gott!

  Blåbärsbullar
 • Enkel blåbärsglass

  Enkel blåbärsglass

  Betyg 4.2 av 5.
  159 personer har röstat
  Receptet har 25 kommentarer.

  En enkel blåbärsglass utan glassmaskin som du gör på endast tre ingredienser; vispgrädde, kondenserad mjölk – ja, och blåbär så klart. Den hemmagjorda blåbärsglassen är god som den är i all enkelhet, eller så bjuder du den i våffelstrutar med ett knaprigt strössel.

  Enkel blåbärsglass
 • Blåbärspannacotta

  Blåbärspannacotta

  Betyg 4.4 av 5.
  52 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Enkelt recept på pannacotta med blåbär, vispgrädde och yoghurt. Går snabbt att laga till och hälla upp i glas, men sen ska de kylas ordentligt om det ska bli riktigt gott - så du får ha lite framförhållning. Det är det värt, vad går väl upp mot en kall och söt pannacotta efter maten!

  Blåbärspannacotta
 • Blåbärskladdkaka

  Blåbärskladdkaka

  Betyg 4.2 av 5.
  73 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Smarrig kladdkaka i ett jättegott, snabblagat recept med söta, friska blåbär och härlig choklad. En lite oväntad variation på temat ”vad ska jag hitta på med alla blåbär”!

  Blåbärskladdkaka
 • Knäckig blåbärspaj

  Knäckig blåbärspaj

  Betyg 4 av 5.
  55 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  En enkel och knäckig blåbärspaj med ett oemotståndligt sötsalt täcke. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

  Knäckig blåbärspaj
Frossa i färgglad mat

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en del om de hälsosamma ämnen de bär på. Lär dig vilka de är och inspireras här!

Frossa i färgglad mat

Artiklar (1554)

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Drinkinspiration

Sommardrinkar 2024

Rosé sangria, rabarbermojito eller fläderdrink. Här är årets sommardrinkar 2024!

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.