Den stora grytsäsongen är här och vad passar inte bättre då än att lista våra absolut höstigaste grytor. Här finns det klassiker som boeuf bourgignon och skrytkok som högsrevschili men också en helt vegansk rackare av bourgignon med läckra rödbetor.

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra grytrecept

 • Grytan som suger musten ur dig

  Om du är sugen på en gryta vars mustighet är som en riktigt krispig höstdag så är detta grytan för dig. Kycklingen blandas med bacon, stekta champinjoner och rödvinssås.

  Kyckling- och bacongryta med champinjoner

 • En höstig böna

  Det här är en mer matig variant på den mexikanska huevos rancheros. Bönor, korv och så äggen... Låt oss prata om äggen som kläcks över grytan och ger en ny dimension av krämighet. Smarrighet på en helt ny nivå!

  Svart böngryta med korv och bakat ägg

 • En burgundisk pärla

  Som vi älskar klassikern boeuf bourgoignon. Grytan som har hängt med som en trofast hund. Det är grytan som många har en åsikt om när det kommer till hur man får till den där perfekta mustigheten samt hur mycket vin som är en rimlig mängd att ha i ett långkok. Här är ett förslag:

  Boeuf bourguignon med foliebakade gulbetor

 • Saffran och linser!

  Oj oj om hösten vore en maträtt skulle det vara den här. Supergod med saffran och linser. Perfekt en riktigt kylig höstdag.

  Saffransdoftande linsgryta med potatis

 • Skrytkoket

  Sugen på ett skrytkok? Det vill säga en redig chili med både högrev, fläsk och svarta bönor. Den långkokta högrevschilin smakar gott i flera dagar och ger många impar-poäng.

  Långkokt högrevschili

 • Där den sönderkokta moroten kommer till sin rätt

  Den här juvelen är lika god som en solig höstdag är ljuvlig. Morötter, kryddpeppar och högrev som får koka samman till en såsig gryta.

  Lyxig kalops med mormorskokta morötter

 • Vegansk rödbetsbourguignon

  Denna rödbetsbourguignon är värmande, mustig och alldeles alldeles underbar! Denna veganska bourguignon serveras tillsammans med krämigt veganskt potatismos med jordärtskocka, mums!

  Vegansk rödbetsbourguignon

 • Klassisk fläskfilégryta

  Ibland duger bara en klassiker! Då är denna goda gryta med fläskfilé ett säkert kort. Vår fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig - precis vad man längtar efter en trött och kall vardagkväll!

  Fläskfilégryta med champinjoner