Lyxig kalops med mormorskokta morötter

169
20
Lyxig kalops med mormorskokta morötter

Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Lyxig kalops med mormorskokta morötter

Ingredienser

10 portioner
2 kg högrev i bit
4 gula lökar
4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
2 msk smör
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
2 msk japansk soja
1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
20 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
3 lagerblad
majsstärkelse
salt

Mormorskokta morötter

800 g morötter
1 skalad gul lök
2 msk smör
salt

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljong/fond. Välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljong/fond. Välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljong/fond.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

169

Kommentarer

Bo-inge

2023-02-01

Bo-Inge Vedis Bästa kalopsen jag ätit. Blev supergott

Lina

2021-11-24

Om man vänder högrevstärningarna i vetemjöl och därefter bryner och lägger ner i grytan så behövs inte kalopsen redas av sedan. Lägg pepparkornen i en metall tesil så behöver man inte peta bort dom efter.

Kenny

2021-09-24

Tips: låt kalopsen puttra i en timma innan ni tillsätter morötterna, så blir de inte helt sönderkokta, men de blir ändå mjuka.

Näringsvärde per portion

Energi 1596 KJ / 382 kCal
Fett 18 g
Salt 218 g
Kolhydrater 13 g
Protein 40 g
Läs mer om näringsvärden