Lyxig kalops med mormorskokta morötter
Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016
Ingredienser
10 portioner
4 gula lökar
4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
2 msk japansk soja
10 dl kalvbuljong (vatten och tärningar eller fond)
2 kg högrev i bit
20 kryddpepparkorn
2 msk smör
4 vitpepparkorn
3 lagerblad
majsstärkelse
salt
Mormorskokta morötter
800 g morötter
1 skalad gul lök
2 msk smör
salt
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen/fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Tips
Strö gärna hackad persilja över grytan vid servering.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1596 KJ / 382 kCal
Fett18 g
Salt2.18 g
Kolhydrater13 g
Protein40 g
Kommentarer
Vad är det för fel på att använda g och kg på köttmängd?
Mauri
2023-11-09Kjempegodt! Helt nydelig.
Jane
2023-10-13Hur stor gyta behöver man för 10 portioner?
Ida
2023-10-03