Långkokt högrevschili

76
12
Långkokt högrevschili

Sugen på ett skrytkok? Det vill säga en redig chili med både högrev, fläsk och svarta bönor. Den långkokta högrevschilin smakar gott i flera dagar och ger många impar-poäng. Eller så fryser du in det som blir över och gör burritos en annan dag.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2016

Långkokt högrevschili

Ingredienser

6 portioner

Bönor

1 gul lök
1 jalapeño
200 g rökt sidfläsk i bit
2 1/2 dl torkade svarta bönor
1 msk salt

Högrevschili

1250 g högrev
15 g torkad hel chipotlechili
15 g torkad hel anchochili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
2 msk konc oxfond
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
50 g hackad mörk choklad
salt

Tillbehör

limeklyftor
koriander
gräddfil
tortillachips
ris

För alla

Fri från ägg men, kontrollera innehållet i fonden.
Gör glutenfri: välj glutenfria tortillachips.
Gör laktosfri: välj laktosfri choklad. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri choklad. Kontrollera innehållet i fonden.

Receptet har uppdaterats mars 2021.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

76

Kommentarer

Sara

2023-01-15

Hej! Jag blir fundersam kring att ni säger att man inte behöver blötlägga bönorna. Enligt livsmedelsverket ska torra bönor och ärtor alltid blötläggas i minst 12 timmar för att få bort eventuella lektiner. Att man blötlägger har alltså inte att göra med koktiden. Borde ni inte ha recept som är i linje med livsmedelsverket?

Lisa

2021-03-07

Allvarligt @ica, det måste ha blivit fel här. Jag tog knappt en fjärdedel av chilin i receptet och det blev så starkt. Provade socker och att späda, fick sedan hälla av vätska och fylla på med ny (och nya kryddor, utom chili). Måste ha fallit bort att man ska ta en viss mängd av chilipastan eller så?

Redaktionen ICAse

2021-03-23

Hej Lisa! Tack för din kommentar. Våra kockar har nu provlagat om receptet och minskat mängden chili från 20 g till 15 g/chilisort. Och även lagt till kommentar om att tillsätta hälften av chilin och att man sen kan smaka av med mer i sista steget. Hoppas du vill prova igen grytan igen. Hälsningar Ulrika

Hinok

2021-01-20

Vad skulle man kunna ersätta fläsket med?

Redaktionen ICAse

2021-03-23

Hej Hinok! För att efterlikna smaken från sidfläsket kan du välja t ex en rökigkorv eller rökt paprikapulver. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 3878 KJ / 927 kCal
Fett 47 g
Salt 5 g
Kolhydrater 58 g
Protein 65 g
Läs mer om näringsvärden