Burgundisk köttgryta

593
95
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner
1 kg
grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk
smör (till stekning)
-
salt
-
nymalen peppar
1 msk
tomatpuré
2 msk
vetemjöl
1/2 dl
balsamvinäger
2 dl
kalvbuljong (vatten + fond)
1/2
flaska rödvin (à 75 cl)
2
paket bacon (à 140 g)
200 g
champinjoner
2
vitlöksklyftor
1
burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk
smör (till stekning)

Bouquet garni

1 - 2
timjankvistar
1 - 2
persiljekvistar
2
lagerblad
1
bit morot
-
steksnöre

Till servering

-
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl
grovhackad persilja

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Klimatanpassa

Planera att receptet ska räcka till 8 portioner, lägg till 400 g rotfrukter (morot, rotselleri). Välj frysta gröna kryddor. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

593

Kommentarer

Jan

2/25/2021

Lite morötter blir ytterligare ett plus.

Jan

2/25/2021

Saknar 8-10 små steklökar

Åsa

2/7/2021

Väldigt gott! Hade i lite morötter och ljus sirap för att runda av syran.

Näringsvärde per portion

Energi 2651 KJ / 625 kCal
Fett 30.3 g
Salt 3 g
Kolhydrater 37.3 g
Protein 47.9 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept