Burgundisk köttgryta

783
115
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)

Bouquet garni

1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre

Till servering

kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Klimatanpassa

Planera att receptet ska räcka till 8 portioner, lägg till 400 g rotfrukter (morot, rotselleri). Välj frysta gröna kryddor. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

783

Kommentarer

Mikael

2022-11-25

Testa byt vinet mot mörk Carnegie öl, 3,5 % går bra . Mindre syrlig , vi tycker den blir ännu lite bättre.

Robert

2022-11-11

Bästa Grytan! 😃

Lena

2022-10-29

Grytan har vi lagat många gånger så den rekommenderad varmt. Ljuvligt gott!

Näringsvärde per portion

Energi 2651 KJ / 625 kCal
Fett 30.3 g
Salt 3 g
Kolhydrater 37.3 g
Protein 47.9 g
Läs mer om näringsvärden