Burgundisk köttgryta
Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001
Ingredienser
6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
1/2 flaska rödvin eller motsvarande mängd matlganingsvin (à 75 cl)
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre
Till servering
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g
Kommentarer
Rimmat stekfläsk mkt bättre och godare än bacon. I originalreceptet ska det vara rimmat stekfläsk.
Ingrid
2024-08-04Väldigt gott och enkelt
Mats
2024-04-19Blir den godare om man lagar den dagen innan den ska serveras?
Anna
2024-04-15Hej Anna! Det är ju en smaksak men jag skulle säga att den blir det, och med djupare och mustigare smak! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-04-15