ÖVER 60 MIN | Avancerad

Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
  3. Hetta upp lite smör i en gryta (med lock) som tål att stå i ugnen. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
  6. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.
  7. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
  8. Bouquet garni (kryddbukett): Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner  i grytan.
  9. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Plocka ur bouquet garni (kryddbuketten).
  10. Till servering: Servera med kokt potatis. Strö gärna över hackad persilja vid servering.

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Klimatanpassa

Planera att receptet ska räcka till 8 portioner, lägg till 400 g rotfrukter (morot, rotselleri). Välj frysta gröna kryddor. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 2 - ca 3 msk smör (till stekning)
  • salt
  • nymalen peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (à 275 g)
  • ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
  • 1 - 2 timjankvistar
  • 1 - 2 persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • 1 bit morot
  • steksnöre
Till servering
  • kokt potatis
  • 1/2 - ev 1 dl grovhackad persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2651 kJ / 625 kCal