Burgundisk köttgryta
Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001
Ingredienser
6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
1/2 flaska rödvin eller motsvarande mängd matlganingsvin (à 75 cl)
2 paket bacon (à 140 g)
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
1 - 2 timjankvistar
1 - 2 persiljekvistar
2 lagerblad
1 bit morot
steksnöre
Till servering
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g
Kommentarer
Supergott!! Hade dock velat ha i mer vätska. Gjorde i en väldigt stor gryta så det kanske bara blev för stor yta. Och sen som många andra säger vill man ha i köttet längre, hade bara tid med 2 timmar, det var bare minimum skulle jag säga. Dubblade också kryddorna som någon skrivit och MUMS. Vilka otroliga smaker! Alla ville ha receptet och jag önskade att vi fick mer rester, haha!
Matilda
2024-11-23Supergott
Ann
2024-11-14Helt underbar gryta och vilken doft….
Maria
2024-11-10