Burgundisk köttgryta

647
100
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner
1 kg
grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk
smör (till stekning)
-
salt
-
nymalen peppar
1 msk
tomatpuré
2 msk
vetemjöl
1/2 dl
balsamvinäger
2 dl
kalvbuljong (vatten + fond)
1/2
flaska rödvin (à 75 cl)
2
paket bacon (à 140 g)
200 g
champinjoner
2
vitlöksklyftor
1
burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk
smör (till stekning)

Bouquet garni

1 - 2
timjankvistar
1 - 2
persiljekvistar
2
lagerblad
1
bit morot
-
steksnöre

Till servering

-
kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl
grovhackad persilja

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Klimatanpassa

Planera att receptet ska räcka till 8 portioner, lägg till 400 g rotfrukter (morot, rotselleri). Välj frysta gröna kryddor. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

647

Kommentarer

Mats

2021-08-28

Byter ut bacon till rökt sidfläsk som är originalet! Sidfläsket får steka lite för att släppa ifrån sig fett som går ned i grytan vid deglasering av stekpanna Bryner köttet deglasera efter var omgång.

Freja

2021-07-10

Otroligt smakrik, svampen drog åt sig allt, bästa delen! Köttet blev otroligt mört, vi körde grytan lite längre och hade i mer vätska eftersom. Baconet desintegrerade. 4/5

Björn

2021-05-14

Utsökt recept. När vi har gäster som inte äter bacon tar vi en matsked BBQ-sås istället. Blir ungefär samma lite rökiga smak.

Näringsvärde per portion

Energi 2651 KJ / 625 kCal
Fett 30.3 g
Salt 3 g
Kolhydrater 37.3 g
Protein 47.9 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept