Midsommar är det stora startskottet för sommaren! Matkreatören Mette Helbæk bjuder på en sagolik midsommarbuffé där späda primörer, efterlängtade klassiker och nya favoriter sätter tonen för årets meny.

Recept och styling Mette Helbæk Foto Mike Karlsson Lundgren Stylistassistent Marie Hertz
Tips: Här hittar du alla våra midsommarrecept!

10 recept till midsommar

  • Dillsnaps

    Snaps hör högtiderna till, varför inte göra egen dillsnaps? Det är enkelt att smaksätta egen snaps, här kryddar vi med frisk dill. Servera nubben väl kyld till midsommar, kräftskiva, påsk eller jul.

    - Dillsnaps

    Spara

  • Ärtsallad

    Som tillbehör till grillat och sommarens övriga måltider passar det perfekt med en fräsch grön ärtsallad! Denna sallad med ärter innehåller också friska salladsblad, krispiga sockerärtor, saftig gurka och tunt skivad silverlök.

    - Ärtsallad

    Spara

  • Sockersaltad lax med gräddfil, rädisor och gurka

    Laxen får sin sälta och sötma av att ligga i salt och socker i två dygn, likt rimmad lax. Här serveras den sockersaltade laxen i en läcker sommarrätt med krispiga rädisor, gurka, gräddfil och smakrik dill på toppen.

    - Sockersaltad lax med gräddfil, rädisor och gurka

    Spara

  • Lökgalette

    Pizza möter paj i en rustik, salt galette där färsk lök spelar huvudrollen. På en pajbotten med grahamsmjöl bres ett tunt lager krämig ricotta som toppas med lök och timjan. Magiskt gott och perfekt att servera på buffé vid vårens och sommarens festligheter.

    - Lökgalette

    Spara

  • Kall potatissallad med crème fraiche

    Kall potatissallad med crème fraiche är en klassisk sommarrätt som passar till det mesta! Här även med majonnäs, dijonsenap och gräslök som sätter smak. Servera den krämiga potatissalladen som tillbehör till rostbiff, kyckling, lax, grönsaker eller på buffén.

    - Kall potatissallad med crème fraiche

    Spara

  • Grillad grön sparris med ägg- och örtvinägrett

    Grillad sparris är lika med smaken av sommar! Grilla eller stek sparrisen på hög värme så den får fin färg och servera med en magiskt god vinägrett med kokt ägg och örter som persilja, gräslök och dill.

    - Grillad grön sparris med ägg- och örtvinägrett

    Spara

  • Lingonsill med pepparrot

    Låt lingon och pepparrot sätta smak på sillen! Här gör vi lingonsill med rödlök, vinäger, lingondryck, socker, salt och pepparrot. Med färdig inläggningssill är det hur enkelt som helst att smaksätta egen sill.

    - Lingonsill med pepparrot

    Spara

  • Flädersirap

    Flädersirap är gott både till ostbricka och som glasstopping! Det är hur enkelt som helst att göra flädersirap: bara koka upp flädersaft så att den tjocknar. Ett tips är att blanda ner valnötter i sirapen och servera med goda ostar och kex.

    - Flädersirap

    Spara

  • Surdegsformbröd

    Ett saftigt hembakt formbröd gjort på surdeg är lyxigt och underbart gott. I degen tillsätts vetemjöl, dinkelmjöl och solroskärnor, samt lite färsk jäst för att hjälpa surdegen sätta fart på jäsningen. Brödet kalljäses i kylen över natten innan det gräddas.

    - Surdegsformbröd

    Spara

  • Råg- och mandeltårta med jordgubbar och rabarber

    En lite annorlunda jordgubbstårta till sommarens festligheter och fikastunder! Tårtbotten i detta recept görs av rågbröd och mandel. Råg- och mandelbottnarna varvas sedan med grädde, jordgubbar och råsyltad rabarber och blir till en ljuvlig sommartårta.

    - Råg- och mandeltårta med jordgubbar och rabarber

    Spara